Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Poznan-guiden!

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Fly til Poznan

    Det tar ikke lang tid å fly til Poznan fra Norge hvis du er så heldig å få et direktefly.  Regn med drøye en og en halv time. I...

  • Hotell i Poznan

    Det finnes mange alternativer for overnatting i Poznan. Dette er tross alt en by med mye "business" med tilreisende fra hele...

  • Leiebil i Poznan

    Hvis du bare skal oppholde deg i Poznan og byens nærområder, så er det ikke nødvendig å leie noen bil. Det er kort vei fra...

  • Poznan Bli kjent

    Det vil ikke være helt feil å si at Poznaner Polens vugge.  Her var den politiske makten samlet i den spede begynnelse av den...

  • Poznan Shopping

    I Polen er det tradisjon med markeder og småbutikker hvor du kan kjøpe håndtverksprodukter. Dette er ypperlige suvenirer og mye...

  • Spise i Poznan

    Glem trauste østblokk-restauranter og transmak på maten.  I Poznan er det internasjonal cousine og gode tradisjonelle retter som...

  • Poznan Med barn

    Det er ikke noe som helst problem å reise til Poznan med barn, uansett om de er små eller store.  Ikke minst er det mange...

  • Poznan Sport

    Det er mye god idrett på høyt plan som bedrives i Poznan og mange av de kjente og store idrettslagene i Polen har sin...

  • Attraksjoner i Poznan

    Selvfølgelig er det ikke like mange attraksjoner og severdigheter i Poznan som det er i New York eller Roma, uten sammenligning...

  • Klima i Poznan

    Poznan er en populær by for turister, men det er ikke like mange mennesker her hele året.  En årsak er selvsagt klimaet.  Her er...