Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Rijeka-guiden!

  • Rijeka

    Kroatia har tilbragt flere årtier i skyggen av sine middelhavsnaboer Italia og Hellas. De senere årene har imidlertid nordmenn...

  • Klima i Rijeka

    Rijeka har et subtropisk klima.  Det innebærer varme (meget varme) somre, og milde vintre med mye regn. Rijeka byr på nærmere 2000...

  • Hotell i Rijeka

    Med mer enn 70 hoteller i en omkrets på 10 kilometer fra sentrum forstår du nok at det er godt med overnattingsmuligheter i og...

  • Rijeka Leiebil

    Leiebil i Rijeka Det er ingen sak å kjøre bil i Kroatia.  Det er ikke ulikt ellers i Sør-Europa. Veiene er helt ok, og leiebil...

  • Spise i Rijeka

    Spise i Rijeka Vi ble overrasket over det store antallet restauranter i Rijeka.  Spesialiteten er sjømat, men du får selvsagt...

  • Shopping i Rijeka

    Shopping i Rijeka Du reiser ikke til Rijeka for å shoppe haute couture, men snarere rimelige klær og sko.  Dessuten er byen et...

  • Bli kjent i Rijeka

    Bli kjent med Rijeka! Rijeka startet sitt liv under navnet Tarsatica for over to tusen år siden, og har opp igjennom årene vært...

  • Turist i Rijeka

    Turist i Rijeka De aller færreste turister vil vurdere å reise til Kroatia for å tilbringe hele ferien i Rijeka til tross for at...

  • Attraksjoner i Rijeka

    Attraksjoner og severdigheter i Rijeka Besøker du Rijeka så skal du selvfølgelig ta deg tid til å rusle rundt i gågaten for...

  • Rijeka Fly

    Fly og flybilletter til Rijeka! Nå er det mulig å fly direkte til Rijeka fra Norge.  Og det er ikke noe dårlig sted å starte...