Bli kjent i Stockholm
Stockholm har i underkant av 800 000 innbyggere. Stockholm ble grunnlagt av Birger Jarl på Statsholmen i år 1252. Denne øya kalles i dag Gamla Stan. Frem til 1800-tallet var ikke Stockholm mer enn et lite fattigslig tettsted, men under industrialiseringen vokste byen seg stor og rik.
Stockholm består av mange ”statsdelar” eller bydeler. Det sentrale Stockholm heter Norrmalm. Det var jernbanen som sørget for at Norrmalm ble sentrum, og i dag kommer blant annet flytoget ( Arlanda Express) inn hit. Denne bydelen er i stor grad ”kontorisert”, men det finnes enkelte boligkvartaler her. Det er flere severdigheter i bydelen, blant annet Det blå tårnet, Nasjonalmuseet, Kongens hage (Kungsträdgården) og Sergels Torg.
Norrmalm grenser til Vasastaden (Tegnergatan), Östermalm ved Birger Jarlsgatan, Skeppsholmen og Gamla Stan.
Trendy Stockholm
Norrmalm, eller City som det også kalles, er det pulserende senteret for shopping og fornøyelser i Stockholm. Stureplan er Citys mest aktive område. Også Östermalm er et midtpunkt for uteliv i Stockholm. Det er i City og Östermalm du finner de største og fleste shoppingsentrene, butikkene, barene og restaurantene. Mens det er lite bebyggelse i Norrmalm, er Östermalm et område mange Stockholmere ønsker å bosette seg i. Det er her de rike og vellykkede bor. På Östermalm finner du det kjente teateret Dramaten. Her ligger også Historisk museum og Diplomatstaden med blant annet den norske ambassaden. Historisk museum er ledende i sitt slag i hele Sverige og har funn fra steinalderen til 1500-tallet i samlingen. Det sentrale området i Östermalm er Östermalmtorg.
En annen bydel er Vasastan med Roslagsgatan. Vasastan grenser til Norrmalm, Kungsholmen og Östermalm. Sveagatan, Odengatan og St. Eriksgatan er områdets hovedgater. Astrid Lindgren bodde mer enn 60 år i Vasastan. Her finner du mange interessante butikker og gallerier. Blant annet er galleriet Brändström & Stene verdt et besøk. Det er i Vasastan sentralbanestasjonen ligger, og det er her flytoget stopper.
Bydelen Södermalm, eller Söder som stockholmeren sier, er litt mer bohemaktig og trendy enn de andre bydelene. Her finner du mange barer, kafeer og gallerier. Södermalms midtpunkt er Götgatan. Hornsgatan og Folkungagatan er populære shoppinggater på Söder. Södermalm kan by på fantastisk flott utsikt over byen, ikke minst fra utsiktspunktet Fåfängan.
Kungsholmen [se bildet først i artikkelen] har den senere tid vokst frem som en annen trendy bydel. Denne bydelen ligger vest i Stockholm og er en øy. Bebyggelsen i Kungsholmen og Södermalm er en fin blanding av flotte bygninger fra 1700- til 1900-tallet. Det bodde fransiskanermunker på holmen på 1400-tallet.
Gamle Stockholm
Gamla Stan ligger i sentrum av Stockholm og er nabo til Norrmalm. Her finner du Det konglige slottet (som er mye større enn det norske), Riddarhuset og Nobelhuset. I tillegg finner du pittoreske smug og mange gamle kirker. Her er også koselige kafeer og restauranter. Gamla Stan representerer Stockholm slik det en gang var. Det samme gjelder Riddarholmen, som ligger på en øy like ved Gamla Stan, og som er Nord-Europas best bevarte samling av middelalderbebygninger.
Det landlige Stockholm
Djurgården er en bydel (øy) som kan karakteriseres som utfluktsbydelen. Djurgården har parker og attraksjoner – blant annet Vasamuseet, Skansen (friluftsmuseum) og Grøna Lund (stort tivoli). Skansen er verdens eldste friluftsmuseum og opptar store deler av det vestre Djurgården. Strandlinjen på Djurgården er hele 10 200 meter.
Skeppsholmen er en øy i Saltsjøen, men tilhører samtidig det sentrale Stockholm. Skeppsholmen har broforbindelse med blant annet Norrmalm. Kastellholmen er en naboøy som også tilhører bydelen Skeppsholmen. Hovedattraksjonen på Skeppsholmen er Moderna museet som har samlinger av fotografier, skulpturer og malerier. Du finner blant annet kjente verker av Picasso.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |