Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Sevilla-guiden!

  • Sevilla

    Hvis du ikke har vært i en storby i Spania før, vil antagelig Sevilla oppfylle alle dine fordommer og forventninger. Sevilla...

  • Fly til Sevilla

    Det er ikke hvert år det er direkteruter mellom Norge og Sevilla, men dersom de finnes så tar flyturen ca 4 timer hver vei.  Flyr du...

  • Bli kjent i Sevilla

    Sevillas historie strekker seg 2000 år tilbake i tid. Byen ble grunnlagt av romere som en havn ved Guadalquivir-elven. Etter...

  • Turist i Sevilla

    Sevillas bykjerne er forholdsvis liten og kompakt, og de aller fleste severdighetene ligger i gangavstand til hverandre. I...

  • Shopping i Sevilla

    Sevilla er nok ikke den fremste destinasjonen i Spania for shopping. Hvis det er hovedformålet med reisen din, bør du heller...

  • Spise i Sevilla

    Matkulturen i Sevilla er en salig blanding av flere kulturer. Nærheten til to verdenshav, arven fra århundrer under arabisk...

  • Sevilla Med barn

    Sevilla er kanskje ikke den destinasjonen vi først tenker på når vi skal ut å reise med barn, men det finnes flere parker og...

  • Hotell i Sevilla

    De aller fleste av severdighetene ligger i Sevillas historiske bydeler, og det er her du kommer til å oppholde deg mesteparten...

  • Leiebil i Sevilla

    Hvis du bare skal være i Sevilla noen dager, har du egentlig ikke behov for bil. De fleste attraksjonene i de historiske...

  • Sport i Sevilla

    Som så mange andre europeiske land, er spanjolene først og fremst glødende interessert i fotball, og den spanske ligaen regnes...

  • Attraksjoner i Sevilla

    Katedralen (Catedral de Sevilla)Sevillas fremste landemerke og blikkfang er den enorme og storslagne katedralen. Dette er verdens...

  • Sevilla Videofilmer

    Sevilla / Spania Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Sevilla for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Sevilla Ferielenker

    Sevilla har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke  Sevilla for en ferietur. For...

  • Sevilla Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Sevilla for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Sevilla

    Sevilla er Spanias fjerde største by og hovedstad i landsdelen Andalucia helt sør i landet. Andalucia er kjent for tapas,...

  • Klima i Sevilla

    Klimaet i innlandet i sørlige Spania svinger atskillig mer enn det gjør langs kysten, hvor det er mildt og behagelig året rundt....

  • Reiseartikler om Sevilla

    Det er mye spennende å finne på i Sevilla og Andalucia-regionen.  Hos Reiseplaneten finner du alltid gode reiseartikler.  Les våre...