Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Split

split havnen

Splits historie starter rundt år 290 da den romerske keiser Diocletian fikk bygget seg et palass hvor han kunne trekke seg tilbake på sine gamle dager. Opp gjennom årene har Split vært under tyrkisk, italiensk (Venezia), fransk og østerriksk styre.

Photo: "Port of Split from the air 1" by Ballota - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.I 2007 hadde Split vokst til en by med 220 000 innbyggere og er med det Kroatias nest største etter hovedstaden Zagreb. Split ligger på en halvøy som stikker ut i Adriaterhavet.

Byens suverent største attraksjon er den gamle bydelen, som i de fleste byguider omtales som Diocletians Palass. Dette var keiser Diocletians private bydel med hans palasser og templer. Alle omgitt av høye murer med noen få inngangsporter. Diocletian var kjent for sine grusomheter mot de tidlige kristne, så det er en skjebnens ironi at hans mausoleum senere ble gjort om til det som i dag er kjent som verdens eldste katedral.

Gamlebyen i Split

De trange gatene i gamlebyen utgjør en labyrint så som til tider vil medføre at du ønsker at du hadde en tråd å følge for å finne veien ut. Men dette er halve sjarmen med bydelen, og alle gatene fører et eller annet sted. Blir du fullstendig fortapt kan du bare henge deg på en av lokalbefolkningen.

Hele gamlebyen er på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv, med sine bilfrie steingater og gamle lave hus, og i markedshallene under hovedporten virker det som om tiden har stått stille i århundrer. Foran Diocletans Palass ligger havnepromenaden med utallige uterestauranter

Havnepromenaden og turisthavnen i Split

Like utenfor Split, lett tilgjengelig med båt fra Splits flotte havnepromenade, ligger de vakre øyene Hvar, Solta og Brac. Her finner du flotte steinstrender, nydelig natur og pittoreske små landsbyer hvor hovednæringen fortsatt er fiske, produksjon av vin og olivenolje, og i stadig økende grad turisme.

Du kan også ta båt fra Split langs kysten til andre kroatiske byer som DubrovnikRijeka, eller over Adriaterhavet til Ancona eller Pescara i Italia.

De fleste av byens innbyggere er fanatiske tilhengere av fotballaget sitt, Hajduk Split, som har vært et av Kroatias to beste lag i alle år, og som var grunnstammen i landslaget som tok VM-bronse i 1998.

Split har ikke mange hoteller, og i perioden mai til august kan det være vanskelig å finne et ledig rom til en grei pris dersom du ikke har bestilt på forhånd. Det er derimot lett å finne et privat rom, da det nesten alltid står eldre kvinner ved byens buss/tog/fergestasjoner og tilbyr deg et rom med bad for et par hundre kroner. Dette kan være et kupp, men du vet aldri hva du får, så pass på å ta rommet nærmere i øyesyn før du avtaler noe. De færreste snakker godt engelsk.

For mer informasjon om Split, se byens egen turistinformasjonsside med kart.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Split-guiden!

 • Split

  Etter mange år i skyggen av sine middelhavsnaboer Italia og Hellas, har Kroatia blitt en turistfavoritt. Kroatia har lenge vært en...

 • Fly til Split

  Norwegian det eneste flyselskapet i skrivende stund som flyr direkte til Split fra Norge. Dette er riktignok en sommerrute fra mars...

 • Klima i Split

  Split ligger rimelig langt sør i Europa og klimaet er nærmest subtropisk. Det er som regel svært tørre somre, og milde våte...

 • Turist i Split

  Splits historie starter rundt år 290 da den romerske keiser Diocletian fikk bygget seg et palass hvor han kunne trekke seg...