Forsidebilde SurfersBeach

St.Petersburg Attraksjoner

Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn hva russerne gjør. Og du vil nesten like sikkert høre en høyrøstet og indignert amerikaner som krangler om dette ved billettluka. Men husk på at disse musèene er subsidiert av staten, og russerne har bidratt med sine skatterubler. Det har ikke vi utenlandske turister, så betal med et smil, det nytter uansett ikke å diskutere.

Vinterpalasset og Hermitage

Vinterpalasset
Vinterpalasset

Det er helt obligatorisk å besøke det barokke Vinterpalasset og den enorme kunstsamlingen Hermitage i løpet av ditt St.Petersburg-opphold, men vær forberedt på lange køer. Kom gjerne en halvtime før dørene åpner, ihvertfall i høysesongen på sommeren. Hvis køen strekker seg fra inngangen og helt til porten, kan du kalkulere med rundt en times venting, og hvis den når helt ut til Aleksandersøylen på Dvortsovaya-plassen, tar det lett to timer. Dette kan du heldigvis unngå hvis du er forutseende nok til å bestille og betale på hjemmesiden og printe ut sine egne billetter.
Ikke glem at dette er et ekstremt stort museum, som ligger i seks bygninger, med over tre millioner kunstverk (bare en brøkdel er utstilt samtidig) i hundrevis av saler. Dette gjør du ikke unna på èn dag, ikke på en uke engang. Her er alt fra egyptiske mumier og greske og romerske artifakter til verker av DaVinci, Rembrandt og Picasso.
Åpent fra 1030 til 1800, men stengt på mandager. Inngangsbilletten koster cirka 80 kroner, med 25 kroner ekstra for fototillatelse.  

Spas Na Krovi-kirken

Spas Na Krovi-kirken
Spas Na Krovi-kirken

Vinterpalasset er kanskje den mest kjente bygningen i St.Petersburg, men Spas Na Krovi-kirken er likevel den lettest gjenkjennelige. Selv de mest blaserte reisende sperrer opp øynene første gang de ser det som egentlig er et minnesmerke over Tsar Alexander II. Han ble i 1881 drept i et bombeattentat på dette stedet. Kirken kalles i mange guider for Church of the Saviour on the Spilt Blood, og kan ligne veldig på den mer berømte St.Basils-katedralen på Den Røde Plass i Moskva, med sine fargerike løkkupler. Utrolig nok ble denne utrolig vakre kirken brukt som potetlager under Sovjetepoken, og gjenåpnet som museum for publikum så sent som i 1997. Åpent fra 1100 til 1800, stengt onsdager. Inngang ca 60 kroner, barn og studenter halv pris. Adressen er Naberezhnaya Canala Griboedova 26.

Yusopov-palasset

Dette palasset fra 1770 tilhørte den styrtrike Yusopov-familien før revolusjonen i 1917, men idag er det ikke mye igjen av deres skatter, etter at bolsjevikene plyndret det. Men fasaden og interiøret er storslagent, og palasset er utvilsomt mest kjent for at dette er stedet som den legendariske og mektige munken Rasputin ble invitert til middag den kvelden i 1916 da han møtte sin voldsomme død. To ganger daglig er det engelskspråklige omvisninger som tar for seg drapet. Åpent daglig fra 1100 til 1700, inngang ca 70 kroner. Adressen er Naberezhnaya Reki Moiki 94.

Peter den Stores våpenskjold henger over inngangsportalen til Peter-og-Paul-festningen
Peter den Stores våpenskjold henger over inngangsportalen til Peter-og-Paul-festningen

Peter & Paul-festningen 

St.Petersburgs første bebyggelse var på den lille øya Zayachy, som ligger i Neva-elven vis-a-vis Vinterpalasset. Her ligger  Peter-og-Paul-Festningen, som du kan nå via to gangbroer fra Petrograd-siden av Neva. Frem til 1917 var festningen hovedsakelig et fengsel, hvor mange kjente russere har sittet, deriblant Dostojevski, Trotski og Gorki. Dette var også stedet hvor Peter den Store torturerte sin egen sønn Alexei til døde på grunn av konspirasjonsmistanker.

Den dominerende bygningen på festningen er også St.Peterburgs høyeste, den 122 meter høye Peter-og-Paul-katedralen med sine gyldne spir. Her ligger de fleste av Russlands tsarer begravet. Idag er dette er populært utfluktssted med mange musèer, og nedenfor murene på sørsiden ligger en badestrand med nydelig utsikt mot St.Petersburgs historiske sentrum.
Gratis adgang, åpent fra 1000 til 1800.

Peters Hytte

St Petersburgs aller eldste eksisterende bygning er denne tømmerhytta fra 1703 hvor Peter den Store bodde mens Peter-og-Paul-festningen ble bygget. Si hva du vil om Peter, men han var ihvertfall ingen snobb. Han tjenestegjorde i sin egen marine, han omga seg heller med byorginalene enn med adelsfolk, og han bodde like gjerne i enkle hus som i overdådige palasser. Åpent fra 1000 til 1700 fra onsdag til søndag.

Sommerpalasset

I St.Petersburgs eldste park Letny Sad ligger Sommerpalasset, som var Peter den Stores bolig. Hvis du forventer deg noe a la Vinterpalasset, kunne du nesten ikke tatt mer feil, for dette er en enkel toetasjes bygning med "kun" 14 rom. Sommerhuset ville vært et mer passende navn, og det er nesten utrolig å tenke på at herskeren over verdens største land valgte å bo her.

Kazan-katedralen
Kazan-katedralen

Åpent i sommerhalvåret fra 1000 til 1700, stengt tirsdager. Inngang cirka 60 kroner, barn og studenter 20 kroner.

Kazan-katedralen

På Nevsky Prospekt ligger en katedral som ser ut som om den hører hjemme i Firenze eller Roma, og ikke i den russiske keiserbyen. Kazan-katedralen ble bygget rundt 1810, og på gressplenen foran katedralen pleier byens innbyggere å sole seg ved fontenen på hete sommerdager. Gratis adgang, åpent fra 1100 til 1900.

Det Russiske Museum

Hvis Hermitage blir for omfattende og tidkrevende, kan du istedet prøve det Russiske Museum, som naturlig nok kun tar for seg russisk kunst, fra 1200-tallet og frem til i dag. Museet ligger i den idylliske Mikhailovsky-parken, i et storslagent palass fra 1825. Åpent fra 1000 til 1800, stengt på tirsdager. Inngangbilletten koster cirka 60 kroner + 25 kroner ekstra hvis du vil ta bilder. 

Blokkade-musèet

St.Petersburgs mørkeste epoke var utvilsomt beleiringen i 1942-44, da nazistene omringet og bombet byen. I løpet av de 2,5 årene blokkaden varte, sultet over en million sivile innbyggere ihjel. Dette museet, som dessverre ikke har engelsk teksting, er naturlig nok dystert, med bilder og gjenstander fra perioden. Du kan få en informasjonsbrosjyre på engelsk ved inngangen. Inngang cirka 45 kroner, åpent fra 1000 til 1700, stengt onsdager. Adressen er Solyanoy per. 9.

Avrora

Krysserskipet Aurora har en vesentlig plass i russisk historie, da den i oktober 1917 avfyrte kanonskuddet som utløste angrepet på Vinterpalasset og den russiske revolusjonen. Aurora ble senket under 2.verdenskrig, men hevet igjen, og i 1958 omgjort til museum. Siden har Aurora ligget ved kai på Petrogradsiden. Gratis adgang, åpent fra 1030 til 1600, men stengt mandager og fredager.

St.Isaks-katedralen

St.Isaks-katedralen
St.Isaks-katedralen

St.Isaks-katedralen er en av verdens største og mest utsmykkede katedraler. Den ble bygget i perioden 1818-1858. Interiøret er overdådig dekorert med mosaikk, takmalerier, gull og marmor. Hvis det er klarvær, bør du definitivt ta deg bryet med å klatre de 262 trappetrinnene til toppen av domen, hvor du har en strålende utsikt over St.Petersburg. Inngangsbilletten koster ca 60 kroner, og 25 kroner ekstra for utsiktsplatået i domen. Åpent fra 1100 til 1800, stengt på onsdager.

Aleksander Nevsky-klosteret

Dette klosteret, oppkalt etter St.Petersburgs skytshelgen ble grunnlagt i 1710. Klosteret er omgitt av en stor og vakker park og en kirkegård hvor blant andre Dostojevski og Tsjaikovski ligger begravet. Her finner du også den overdådige utsmykkede treenighetskatedralen. 

Erotisk Museum

Du hadde kanskje ikke forventet et erotisk museum i St.Petersburg, men russerne har aldri vært spesielt tilbakeholdne på sex og erotikk. I dette musèet, som egentlig er en del av en venerisk klinikk, kan du se diverse statuetter og tegninger av kopulerende mennesker og dyr, og ikke minst den enorme preserverte penisen til den legendariske munken Rasputin. Åpent daglig fra 0900 til 2000. Gratis adgang for pasienter og suvenirkjøpere! Adressen er Ul. Furstatskaya 47/11.  

Bronserytteren

Bronserytteren
Bronserytteren

Bronserytteren er en stor statue av byens grunnlegger Peter den Store til hest, som tramper på forræderiets slange. Inskripsjonen på sidene sier "Til Peter I fra Katarina II - 1782", oppsiktsvekkende nok med både latinske og kyriliske bokstaver. Dette er et av St.Petersburgs mest fotograferte monumenter, hvor du nesten garantert vil se et eller flere brudepar oppstilt for fotografering.

Vodkamusèet

Selvfølgelig finnes det et eget vodkamuseum i St.Petersburg. Her kan du både lære om fremstilling av vodka og vodkaens historie helt tilbake til 400-tallet, se utallige flasker og plakater, og selvsagt få en smaksprøve. Her er også en rimelig kafe som serverer store porsjoner russisk mat, selvsagt akkompagnert av et glass vodka. Inngang ca 10 kroner, åpent daglig fra 1100 til 2200. Adressen er Konnogvardejskij bulvar 5.

St Petersburg-guiden

 • St Petersburg

  Selv om St. Petersburg er den byen i Russland som er mest preget av vestlige kulturer, og kun ligger to timer med fly fra Norge,...

 • St.Petersburg Fly

  Det er mye som må ordnes før du kan sette deg på flyet til St.Petersburg, så en spontan helgetur er nesten utelukket.  Du må søke om...

 • St.Petersburg Bli kjent

  St. Petersburgs historie startet offisielt i 1703, da den russiske tsaren Peter den Store innså at Moskva lå altfor langt unna...

 • St.Petersburg Turist

  Selv om St.Petersburg er en enormt stor by med flere innbyggere enn Norge, er sentrumsområdene kompakte nok til at en gangfør...

 • St.Petersburg Shopping

  Det er underlig å tenke på at for få år siden var det nesten ingenting å få kjøpt i St. Petersburg, og innbyggerne måtte stå i én kø for...

 • St.Petersburg Spise

  Selv om St. Petersburg er den byen i Russland som er mest preget av vestlige kulturer, og kun ligger to timer med fly fra Norge,...

 • St.Petersburg Med barn

  St.Petersburg er nok ikke, og bør heller ikke være, førstevalget til barnefamiler på ferietur. Her er det ikke mange...

 • Hotell i St.Petersburg

  Etter at Russland åpnet opp sine grenser for turister, har St Petersburg fått svært mange besøkende takket være sin nære...

 • St.Petersburg Leiebil

  Hvis du ikke har planer om å komme deg ut av St.Petersburg, er det helt overflødig med bil. Trafikken i sentrum er frenetisk og...

 • St.Petersburg Sport

  Russerne har alltid vært ivrige idrettsfolk, og ingen nasjon har vunnet flere olympiske medaljer enn Sovjetunionen/Russland....

 • St.Petersburg Attraksjoner

  Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn hva...

 • St.Petersburg Transport

  Det aller viktigste å huske på er nok at du passer på å være på riktig side av elven Neva når klokken blir 0130 på natta. Da...

 • St.Petersburg Videofilmer

  St. Petersburg / Russland Få ferieinspirasjon og reiselyst med våre reisevideoer om St. Petersburg.

 • St.Petersburg Ferielenker

  St.Petersburg har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke St.Petersburg for en...

 • St.Petersburg Klima

  Generelt om St.Petersburg og klima I likhet med resten av nord-Europa, har St.Petersburg fire klart definerte årstider....

 • St.Petersburg Fakta

  St.Petersburg - Russlands nest største by. Innbyggertall       Rundt 4,8 millioner offisiellt fastboende. Antagelig flere hundretusen...

 • St.Petersburg Festivaler

  St Petersburg i Russland er en av landets kulturbærere og innenfor klassisk kunst og musikk finnes knapt maken i hele Europa....