Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat

Capri Insalata Caprese

Mat er minner. Mat er fascinerende historier. Og mat kan ta deg med på spennende reiser. Mat er lukt og mat er farger. Som for eksempel Insalata Caprese som bildet over viser. Du formelig ser det italienske flagget, ikke sant? 

I denne reiseartikkelen gir Reiseplaneten.no forslag til enkle og gode retter som bringer deg rundt i verden, uten at du trenger å forlate kjøkkenet. Med andre ord får du ett nytt reisemål, og ett nytt måltid for hver ukedag!  Glem Korona-virus og bli med til Wien i Østerrike, Baskerland nord i Spania, Chicago i USA, Milano i Italia, Aten og distriktet Plaka (i Hellas selvfølgelig) før vi tar turen til Frankrike og Versailles, like utenfor Paris.  Vi avslutter reisen til Østen, nærmere bestemt Thailand.

Men hva med Spaghetti á la Capri?

Men først skal vi si litt om Spaghetti á la Capri. Den "retten" bare kom flyvende inn i hodet når vi begynte på denne artikkelen om "reiser med mat".

Spaghetti Capri

Noe av det rareste som finnes er Spaghetti á la Capri. For å sitere radiovertene 'Slettan og Martin' er Spaghetti á la Capri intet annet enn 70-års norsk misforståelse av Middelhavsmat fra Italia

Misforståelsen starter allerede med navnet. "Á la" er jo fransk, og ikke noe som italienere vil si. Og skulle noe faktisk vært fra Capri, så ville man sagt Caprese. Vi kan eksemplifisere med Insalata Caprese, eller caprese-salat på norsk. Altså salat fra Capri. Dette er en italiensk matrett som lages av mozzarella, tomater, basilikum og olivenolje. Caprese serveres forøvrig (ofte) som en antipasto.

Vi som faktisk har spist Spaghetti á la Capri vet at hermetikkboksen inneholder noe pastaaktig som langt fra er "al dente" slik som italienere vil ha det. I tillegg inneholder den noen deiglignende kjøttboller og pølser. Pølser til spaghetti er forøvrig noe folk i Italia assosierer med Tyskland og tyske tradisjoner. Så det er ikke mye Italia i Spaghetti á la Capri.

Men noe italiensk finnes. Kjenner du godt etter, så vil du merke at "kjøttbollene" føles som om de er blandet med brødsmuler. Dette er noe italienere nikker gjenkjennende til. De vil med et smil om munnen tenke på sin "nonne", dvs. mor og bestemødre, for det er noe de kunne laget. De gamle i Italia er nemlig ikke ukjente med å blande brød i maten.

Men vi anbefaler ikke Spaghetti á la Capri som mat. Istedet gir vi deg noen ordentlige utenlandske retter som du lett kan lage selv. God lesefornøyelse.

Tokyo-guiden!

  • Tokyo

    Tokyo er mest sannsynlig radikalt forskjellig fra alle andre byer du har besøkt, og er svært vanskelig å beskrive. Byen er på...

  • Fly til Tokyo

    Ingen flyselskaper flyr direkte fra Norge til Tokyo. Du må mellomlande minst ett sted og regne med en total flytid på rundt...

  • Klima i Tokyo

    Sommeren i Tokyo innledes med tre til fire ukers regntid i juni. Videre preges sommeren av høy luftfuktighet og varme dager. Den mest...

  • Shopping i Tokyo

    Shoppere kan sette kursen for bydelen Akibahara, et neonopplyst futuristisk utseende område som først og fremst er verdt å...

  • Tokyo Turist

    Selv om Tokyo er en av verdens største byer med over 12 millioner innbyggere (over 35 millioner inkludert de nærliggende...

  • Tokyo Attraksjoner

    Tokyo er så stort og så fremmedartet at vi (tro det eller ei) anbefaler at du blir med på en turist-buss-tur rundt i byen. Bruk...

  • Tokyo Spise

    Japansk mat er mer enn sushi!  Det er en drøm å spise mat i Tokyo. Men en dyr drøm. Det finnes så mange gode restauranter at du...

  • Reiseartikler om Tokyo

    Tokyo er en av verdens mest fascinerende byer - det er lite tvil om annet.  Her er det en storbypuls som vi fra Europa ikke...