Forsidebilde SurfersBeach

Utrecht

Man kan lett få inntrykk av at ”alle” har vært i Amsterdam, men de færreste kjenner til så mange andre nederlandske byer. Og det er synd, for det finnes flere ytterst sjarmerende steder i dette flate lille landet. Et av disse er Utrecht, som kan beskrives som et Amsterdam i miniatyr, med en Gamleby fra middelalderen og brosteinskledde gågater beliggende rundt kanaler. Utrecht har rundt 290 000 innbyggere. Med det er Utrecht Nederlands fjerde største by. Byen ligger ganske midt i landet, rundt fire mil sørøst for hovedstaden Amsterdam. Utrecht har en totusen år gammel historie, og var den viktigste byen i nordlige Nederland under middelalderen. Idag har Utrecht landets største universitet, og et av Nederlands beste fotballag, FC Utrecht. Dette er også fotballegenden Marco van Bastens hjemby.Utrecht for turister

I Nederland er Utrecht mest kjent for sin bortimot intakte gamleby, som har bevart sitt utseende fra middelalderen. Denne er basert rundt Oudegracht og den gamle kanalen. Du kan gå ned steintrapper til kanalkantene hvor du finner mange små restauranter, barer og butikker. Bybildet domineres av Nederlands høyeste kirketårn, på 112 meter. Tårnet er en del av Utrechts katedral (Domkirken), som ble bygget på 1300-tallet. Du kan klatre de 465 trinnene til toppen, og herifra skal det være mulig å skimte både Amsterdam og Rotterdam. I klokketårnet henger også 14 like kirkeklokker, lagd i 1505.

De fleste vil ankomme Utrecht med tog, og fra togstasjonen går du igjennom det store innendørs shoppingområdet Hoog Catharijne og kommer ut i gamlebyen som ligger nordøst for stasjonsområdet. Like vest for stasjonen ligger noen av byens bedre og sentrale hoteller, som Park Plaza og NH Utrecht Hotel, og byens store Jaarbeurs Convention Centre.

Siden Utrecht har Nederlands største universitet og over 60 000 studenter, finner du naturlig nok et svært godt utelivstilbud i sentrum. Gamlebyen vrimler av cafèer, puber og barer, og de aller fleste vil finne et sted de trives. Takket være at rundt 30% av Utrechts befolkning har utenlandsk opprinnelse, finner du også et mangfold av tilbud på restaurantfronten, med nok av marokkanske, indiske, greske, indonesiske, tyrkiske, thailandske, italienske og franske spisesteder i sentrum.

Utrecht er liten nok til at du fint kan spasere rundt i byen og få med deg det aller meste. Alternativt er det en fryd å sykle rundt, slik de fleste innbyggerne gjør, du kan ta et times kanalcruise eller du kan leie en kanalsykkel og utforske kanalene i din egen lille sykkelbåt. Skulle det regne, har du din egen lille kalosje å trekke over. De fleste av Utrechts musèer ligger i nærheten av hverandre, som Sentralmusèet, Universitetsmusèet eller Aborginerkunstmusèet. Og hvis du har en gambler i magen, finnes også et casino i Oveste den Oudenlaan 2.

Har du planer om å utforske nordvest-Europa på egenhånd, er det verdt å merke seg at Utrecht er rimeligere å bo i enn Amsterdam, og innenfor to-tre timers kjøring fra Utrecht har du byer som Brussel, Brügge, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Düsseldorf , Köln og Liege.

For mer informasjon om Utrecht, besøk byens offisielle hjemmeside

 
 

GoogleAds


Vil du finne billigste flybilletter? Da skal du sjekke ut denne flysøkemotoren hos Kelkoo! Husk at du støtter Reiseplaneten.no ved å bruke våre partnere. Dette er kjente, rimelige og trygge reisetilbydere.