Forsidebilde SurfersBeach

Washington Turist

Hvis du har tenkt å få med deg alle Washington D.Cs severdigheter og turistattraksjoner, bør du vurdere å investere 40 kroner i et Metrorail dagskort, som gjør at du kan reise så mye du vil fra 0930 på morgenen frem til metroen stenger. Byens undergrunnsbane kalles konsekvent metro, og er svært effektiv og trygg.

Ønsker du guidet transport med informasjon om severdighetene, kan du vurdere å kjøpe en todagers billett til ca 220 kroner på en Hop On Hop Off Sightseeingbuss. Denne har 26 faste stopp hvor du kan hoppe av, være så lenge du vil og hoppe på neste buss igjen.  

Men ikke glem at de aller fleste av Washington DCs severdigheter ligger i byens nordvestre deler, og mange av de ligger så samlet at du ikke trenger å gå langt for å holde deg travelt opptatt en hel dag.

Dag 1

Utsikten fra toppen av Washington Monument mot National Mall, Refelcting Pool, Lincoln Memorial og Potomac-elven
Utsikten vestover fra toppen av Washington Monument. National Mall med Reflecting Pool, Lincoln Memorial og Potomac-elven.
Hvis du ankom fra Europa, vil du antagelig slite litt med jetlag de første dagene og dermed våkne svært tidlig på morgenen. Vanligvis er det bare de beste og dyreste hotellene i USA som tilbyr frokost og gjerne for en klekkelig ekstrasum, så første punkt på programmet vil bli å finne en frokostcafe. Ta på gode spasersko, for i dag skal vi gå langt.

Hvis du ikke bor på et sentralt hotell, kan du ta metroen til stasjonen Smithsonian. Du kommer da opp cirka midt på sørsiden av National Mall, som egentlig er en nasjonalpark i hovedstadens sentrum. I øst vil du se Capitol Building, og i vest kan du ikke unngå å se den ruvende monolitten Washington Monument, som er et minnesmerke over USAs første president. Sett kursen mot monumentet, men gå først innom billettkiosken som ligger like øst for monumentet. Her får du gratis billetter til å gå opp i monolitten, og hvis du er heldig og tidlig ute, kan du kanskje gjøre dette med en gang. Besøkende slippes inn puljevis hele dagen, og på billetten står en besøkstid, som du må forholde deg til. 

Etter en sikkerhetskontroll møter du en statue av George Washington, som står ved heisdøren. Pussig nok fikk ikke kvinner lov til å bruke heisen tidligere, det ble regnet som risikofylt. Men de var velkomne til å ta trappene til topps i dette 169 meter høye monumentet som sto ferdig i 1884! På toppen har du en strålende utsikt over National Mall og Washington DC.


Det hvite hus i Washington DC
Det hvite hus
Rett nord kan du ikke unngå å se et av verdens fremste maktsentere, Det hvite hus. Og når du kommer ned på bakkenivå igjen, kan du gå dit og ta en nærmere titt. Området foran er avsperret, men på baksiden løper en gågate hvor du kommer overraskende nær, uten å bli stoppet av sikkerhetsvakter. Ikke hopp over gjerdet og løp mot huset mens du skriker "Allah Akbar!". Vaktene har null sans for humor.

Ta turen gjennom parken Ellipse tilbake til National Mall, og fortsett vestover. Du vil komme til et stort minnesmerke over amerikanske soldater fra 2.verdenskrig, som ligger i den østre enden av den kunstige innsjøen Reflecting Pool. I Constitution Gardens på nordsiden av sjøen ligger minnesmerker over Vietnam-veteranene og over kvinnene som tjenestegjorde i Vietnam. Vær litt diskret med kamerabruken, det er stadig vekk sørgende her som ikke ønsker å bli forstyrret.

I Reflecting Pools vestre ende ligger det som mest minner om en miks av et gammelt gresk tempel og et asiatisk Buddha-tempel. Minnesmerket over Abraham Lincoln står på toppen av en bred trapp, og domineres av 36 søyler som alle er ti meter høye. Inne sitter en svær og majestetisk marmorstatue av Lincoln som ser i retning Capitol. Bygningen ble åpnet i 1922, og er av kalkstein og marmor. Du kan se minnesmerket både på baksiden av den amerikanske femdollarseddelen, som har bilde av Lincoln på forsiden, og på encent-mynten. Fra monumentets bakside kan du til venstre se Arlington Memorial Bridge, som strekker seg over Potomac-elven til delstaten Virginia og bydelen Arlington.

Fortsett så rett sørover, og du kommer inn i Franklin D Roosevelt Park, som hedrer den mannen som svært mange amerikanere regner som den største amerikanske presidenten, og den eneste som faktisk har sittet i tre perioder, fra 1933 til 1945. Denne minnelunden  strekker seg over 30,000 m 2, og en nærmeste en liten labyrint med utallige statuer, bassenger, fontener og små fossefall som beskriver FDRs liv og presidentembete. Potomac-parken, som FDR-parken er en del av, er dekorert med tusenvis av japanske kirsebærtrær, lanterner og en pagode. Stopp noen øyeblikk og se deg rundt, og spør deg selv om det virkelig var slik du hadde forventet at det skulle se ut midt i USAs hovedstad... Her skal det også komme et nytt minnesmerke over Martin Luther King.

Følger du stien langs den kunstige innsjøen Tidal Basin, kommer du til nok et enormt minnesmerke over en amerikansk president, denne gangen Thomas Jefferson. Han var USAs tredje president, fra 1801 til 1809. Dette er en rundt neoklassisk marmorbygning som sto ferdig i 1942, som kan minne litt om Pantheon i Roma, og er et av amerikanernes mest elskede byggverk. Inni står en 5,8 meter høy bronsestatue av Jefferson.


National Mall med Capitol Hill i bakgrunnen
National Mall og Capitol Hill
Bruk Washington-monumentet som kompass og følg stien nordover. Du krysser en bro over Washington-kanalen, passerer Raoul Wallenbergs plass med Holocaustmuseet på din høyre side, før du er tilbake på National Mall. Gå i retning Capitol Hill, og du vil passere noen av nasjonens beste musèer og gallerier. Den slottsaktige bygningen på din høyre side er besøksenteret til Smithsonian-stiftelsensom bestyrer disse musèene.

Hvis du mot formodning enda ikke har spist lunsj, kan vi anbefale Mitsitam Cafè i underetasjen på National Museum of the American Indian, som ligger på National Malls sørvestre side, på 4th Street og Independence Avenue. Denne kafeen har nydelige retter basert på både den tradisjonelle og moderne indianske matkulturen. Her ifra har du også utsikt mot noen av musèets utstilte dioramaer.

Avslutt dagens lange vandring med en nærmere titt på Capitol Building. Monumentet av tidligere borgerkrigsgeneral og president Ulysses Grant er en av verdens største rytterstatuer. Monumentet er flankert av storslagne minnesmerker over soldatene i henholdsvis kavaleriet og artilleriet fra den amerikanske borgerkrigen. Og like sørøst for disse står et minnesmerke over en av de mer glemte presidentene, James A Garfield. Han ble myrdet i 1881, bare noen måneder etter sin innsettelse.

Etter en tur tilbake på hotellet for en velfortjent i pust i bakken, er det kanskje på tide å tenke på middagen. Blant byens fremste restaurantgater er M Street og Wisconsin Avenue i den nordvestre bydelen Georgetown. En av de klassiske spisestedene her er sjømatrestauranten Sequoia, som også har en utendørs terrasse med utsikt over Potomac-elven. Har du god råd, kan du prøve en av byens, for ikke å si landets, mest eksklusive restauranter, Citronelle. Har du litt strammere budsjett kan du heller spise på stedet hvor John F Kennedy fridde til sin Jaqueline, Martin's Tavern

Selv om det også er et bra uteliv i Georgetown, anbefaler vi heller at du forflytter deg litt østover til Adams Morgan-området. Her vil du oppleve Washington DCs multikulturelle nattelivssentrum. Langs Columbia Road og 18th Street vrimler det av klubber og barer i alle varianter.


Dag 2

Det vil være galskap å besøke Washington DC uten å bruke tid på noen av de fantastiske musèene som hovedstaden har å by på. De fleste av disse bestyres av the Smithsonian Institute og ligger på National Mall. Felles for dem alle er gratis adgang, og det faktum at du lett kunne brukt en hel dag eller flere på hvert enkelt av dem. Velg deg ut noen få musèer og fokuser på disse, ikke prøv å få med deg alt på en gang.


Fasaden på Naturhistorisk Museum, med forsteinede trestammer i forgrunnen
Fasaden på Naturhistorisk Museum med forsteinede trestammer i forgrunnen
Er du kunstinteressert, velger du National Gallery of Art, med moderne kunst i den østre bygningen, klassisk kunst i den vestre og en skuplturhage til venstre for denne.  I Freer Gallery of Art finner du asiatisk kunst og Hirshhorn Museum byr på moderne kunst og skulpturer av mestere som Rodin og Calder. National Portrait Galleryligger like ved Chinatown, på G Street/7th Street NW, men har naturlig nok hovedsakelig portretter av mer eller mindre kjente amerikanere.

Historieinteresserte kan velge mellom National Museum of the American Indian, National Museum of American History, US Holocaust Memorial Museum og Luft- og Romfartsmusèet. Er det natur som fascinerer, har du US Botanic Garden, National ZooNational Aquarium og National Museum of Natural History som mange vil huske fra suksessfilmen Natt På Museet 2.

I tillegg har du utallige enkeltstående musèer som International Spy Museum, DEA Museum (Drug Enforcement Agency), National Postal Museum og Madame Tussauds Vokskabinett

 
 

Washington-guiden!

 • Washington

  Som oftest er det hovedstaden som mottar brorparten av et lands turister, men av en eller annen grunn gjelder ikke dette for...

 • Washington Bli kjent

  Washington DC ligger på USAs østkyst, omtrent på linje med Lisboa og Aten i Europa. USAs hovedstad har i alle år blitt oversett av...

 • Washington Fly

  Det finnes nok av alternativer for deg som vil fly til Washington DC fra Norge. Alle de største europeiske flyselskapene flyr...

 • Washington Turist

  Hvis du har tenkt å få med deg alle Washington D.Cs severdigheter og turistattraksjoner, bør du vurdere å investere 40 kroner i...

 • Washington Shopping

  Washington D.Cs fremste shoppingområde ligger i nordvestre bydeler, nærmere bestemt i Georgetown. Rundt M Street og Wisconsin...

 • Spise i Washington

  Innbyggerne i Washington DC er blant USAs yngste og mest kjøpekraftige, og få spiser på restaurant oftere enn dem. Og utvalget...

 • Hotell i Washington

  Hovedstaden i USA har naturligvis nok av overnattingstilbud, fra spartanske sovesaler til overdådige luksushoteller. Prisnivået i...

 • Washington Med barn

  USA og Washington DC er kanskje ikke destinasjonen som du tar barna med til på en langweekendtur, for det vil nok ta noen dager...

 • Washington Leiebil

  Det er veldig godt tilrettelagt for leie av bil i USA og det er vesentlig rimeligere enn i Norge. Du kan bruke ditt norske...

 • Washington Sport

  Selv om den amerikanske og europeiske kulturen har blitt mer og mer identisk, er det ett område hvor de aldri har fusjonert, og...

 • Washington Attraksjoner

  Washington DC har usedvanlig mange musèer, gallerier, monumenter og andre severdigheter til å være en såpass liten by. Du kan...

 • Washington Videofilmer

  Washington DC / USA Vi har samlet utvalgte filmer og reisevideoer om Washington DC for deg slik at du skal kunne få inspirasjon...

 • Washington Ferielenker

  Washington DC har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Washington DC for en...

 • Fakta om Washington

  Washington DC er langt fra den mest folkerike byen i USA, men like fullt er Washington DC hovedstaden i landet og det politiske...

 • Klima i Washington

  Til tross for at  Washington DC geografisk sett ligger på linje med Lisboa eller Aten, kan vintrene være  hustrige, med flere...