Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Firenze-guiden

  • Firenze

    Firenze er den største perlen i Toscana og renessansens sanne skattkammer i Italia. Firenze er en forholdsvis liten by som ikke...

  • Fly til Firenze

    Det er enkelt å komme til Firenze. For det første er det en egen internasjonal flyplass i byen. Flyplassen heter Peretola og ligger...

  • Bli kjent i Firenze

    Firenze har spilt en svært viktig rolle i Italias historie. Mange regner den som renessansens fødeby og Italias kulturhovedstad. Firenzes...

  • Turist i Firenze

    Vi anbefaler at du starter med å bli kjent med Firenze. Sentrum er lite og oversiktlig, og du blir raskt kjent i området. Men...

  • Shopping i Firenze

    Firenze er kjent for sine håndverkstradisjoner. Du finner svært dyktige håndverkere som produserer lærvarer, jernvarer, gull- og...

  • Spise i Firenze

    Regionen rundt Firenze har et variert kjøkken, og tradisjonelt er det enkle retter med de beste råvarene. Olivenolje, brød og...

  • Med barn i Firenze

    Firenze og barn bør ikke være noe problem. Du er tross alt i landet med verdens beste pizza og iskrem. Og Firenze har mange...

  • Hotell i Firenze

    Det finnes hoteller i alle kategorier i Firenze. Men vær klar over at Firenze også besøkes av mange turister. I høysesongen kan det...

  • Leiebil i Firenze

    Leiebil i Firenze gir deg mange muligheter. For det første er det gode veier og bra skilting. I tillegg er det rimelig å leie...

  • Sport i Firenze

    Du har mange muligheter til å holde formen ved like i Firenze, som har mye å by på både når det gjelder svømming (i basseng),...

  • Attraksjoner i Firenze

    Få steder i verden finnes det så mange severdigheter og attraksjoner på så avgrenset område som i Firenze. Og her er ikke bare...

  • Videofilmer fra Firenze

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Firenze for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men også til å...

  • Firenze Ferielenker

    Firenze har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Firenze for en ferietur. For...

  • Firenze Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Firenze for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Firenze

    Firenze er den største byen i Toscana (Italia) og kalles med rette for renessansens skattkammer. Det er derfor ikke rart at...

  • Klima i Firenze

    Det er store temperaturforskjeller på årstidene i nord-Italia. Vinterne kan være bitende i Firenze, mens gradestokken på...

  • Firenze Parlør

    De færreste nordmenn snakker Italiensk og det kan kan oppstå mange situasjoner hvor en liten parlør kan komme godt godt med. I...

  • Reiseartikler om Firenze

    Firenze er et skattkammer av en by. Her er det flere severdigheter per kvadratmeter enn i nær sagt noen annen by i verden. Bli...