Forsidebilde SurfersBeach

milano nattverden

Verdens flotteste attraksjon er 460 cm høy og 880 cm bred, og befinner seg i Milano, Italia. Men som du forstår er det vanskelig å yte attraksjonen dens virkelige skjønnhet, for amatørfotografer som oss i Reiseplaneten.

Det finnes etter sigende mer enn 230 historiske og kunstneriske versjoner av Nattverden ("the last supper") i verden. Ingen kan imidlertid måle seg med versjonen til Leonardo da Vinci. Men ikke alle vet at den ordentlige Nattverden, altså det maleriet som materialiserer det siste måltidet til Jesus og disiplene, befinner seg i Milano. Mange tror faktisk at det kan beskues i Roma (naturligvis).

Men, nei, maleriet Nattverden finner du ved klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano, på torget med det selvfølgelige navnet Piazza di Santa Maria delle Grazie. Du finner klosteret (kirken) ganske nøyaktig 1,7 kilometer rett vest for Milanodomen (il Duomo) i Milano.

Se bildet under for å bli kjent med Santa Maria delle Grazie som ble åpnet i 1497 og naturligvis er på UNESCOs verdensarvliste. Maleriet seg i refektoriumet., på østsiden av klosteret/kirken. Og inn dit er det vanskeligere å komme enn i hvelvet i Norges Bank.

Tro oss, vi har vært der. Men Reiseplaneten vet råd!

milano santa maria delle grazie5

Kun noen få slipper inn per dag!

Med Reiseplanetens partnere kjøper du trygt billetter til Nattverden. For dette er IKKE stedet hvor du kommer til skranken med forhåpninger om å kjøpe billetter til familien for å se verdens flotteste kunstverk samme dag. Regelen er at det er utsolgt ukesvis på forhånd. Og din eneste mulighet for å komme inn er å kjøpe billetter i god tid før feriereisen starter.

Og ikke bli lurt til å kjøpe av en tilfeldig fyr nær klosteret. Du vet den fyren som tilfeldigvis har noen ekstra billetter på lur til deg. Det er mange svindlere som utnytter godtroende turister. Vi anbelfaler i stedet at du benytter deg av en sertifisert agent. Sjekk Reiseplanetens partnere her!

Vi nærmer oss Leonardo da Vinci!

Med forhåndskjøpt billett møter du opp utenfor Santa Maria delle Grazie noen minutter før tiden, og melder deg for guiden som står med skilt som reklamerer for agentbyrået.

Når tiden er inne, så går du i flokk og følge med de andre, og lar deg sluses inn i små grupper inn den ene sikkerhetsdøren etter den andre. Så ikke ha med deg noe som er hardt og skarpt, og som kan mistenke noen at akkurat du tenker å ødelegge noe som helst under besøket. Selv museer i New York City blir amatører med tanke på sikkerhet sammenlignet med det du opplever her. 

Nattverden av Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Etter sigende var det slik Leonardo da Vince en gang så ut, her malt av Cristofano dell'Altissimo

Oppdragsgiveren til Leonardo da Vinci var hertug Ludovico Sforza, kalt «Il Moro», og du kan naturligvis besøke Sforza-borgen ikke langt unna Santa Maria delle Grazie, helt kostnadsfritt, etter at du har sett det fantastiske maleriet Nattverden. Parkområdet til Sforza-borgen er et must en varm sommerdag i Milano.

Maleriet "Nattverden" fremstiller Jesus' siste måltid slik det beskrives i Bibelen. Det er malt direkte på den ene veggen i et rom som  minnerganske mye om en gymsal fra ungdomsskolen. På motsatt side av "Nattverden" har du maleriet "korsfestelsen", se sist i artikkelen. 

Leonardo da Vinci startet malerarbeidet med Nattverden i 1495, og avsluttet det tre år senere. Det sies at Leonardo da Vinci brukte så lang tid, fordi han ikke fant de rette modellene som skulle utgjøre persongalleriet i maleriet. Dette gjorde at Abbeden ble utålmodig og klaget til Ludovico Sforza. Leonardo da Vinci skulle da ha svart at han godt kunne gjøre maleriet ferdig hurtigere, hvis abbeden ville sitte modell som Judas. Etter det fikk Leonardo ta den tiden han ville.

Nattverdens tekniske sider

Siden «Nattverden» ble malt på en tørr vegg (al secco) og ikke på våt kalk, så er maleriet ikke en ekte fresko.

Nevnte faktum er forøvrig årsaken til at verket ikke har motstått tidens tann særlig godt. Maleriet ble allerede fra det 16. århundre gjennomgått en rekke restaureringer, og arbeidet med å holde Nattverden vedlike har jevnlig skjedd, hvorav den seneste restaureringen tok hele 24 år å gjennomføre.

Verdt å legge merke til!

Det helt spesielle med nattverdsbildet til Leonardo da Vinci sammenlignet med en rekke andre Nattverdensbilder, er at han plasserer Judas sammen med de andre apostlene. Leonardo da Vinci fremstiller i sitt maleri øyeblikket hvor Jesus sier: «en av dere skal forråde meg», og vi blir vitne til hvordan ordene virker i forsamlingen.

De som sitter nærmest Kristus farer forferdet opp, bøyer seg frem, rykker tilbake, mens bevegelsen etterhvert ebber bort hos de apostlene som sitter lengst borte.

Legg merke til at vinduet bak Jesus fremhever hans silhuett nesten som en glorie. Legg også merke til at disiplene er delt opp i grupper på tre og tre. Nærmest Jesus til venstre, sitter Johannes, deretter Peter. Judas blir i denne gruppen presset over bordet, og hans ansikt ligger i skyggen. Ved å komponere bildet på denne måten oppnår Leonardo da Vinci at Jesus blir midtpunktet.

Et annet trekk som er verdt å legge merke til er at belysningen kun fremhever det viktige i bildet, resten ligger i halvskygger. Hensikten er mest sannsynlig å vise hvordan en felles opplevelse virker på en gruppe mennesker alt etter alder og temperament.

milano nattverden detalj

En siste ting som er litt morsomt å legge merke til er knutene på duken, se bordets ytterkanter. Dette skal etter sigende være noe de flinkeste kunstnere malte på den tiden for å vise sin tekniske dyktighet.  Det er lite trolig at duken var knytt slik i virkeligheten.

Damen som er avbildet helt til høyre på bildet over, er vår dyktige guide. Hun fortjener ros for interessant informasjon som gjorde inngangsbilletten verdt pengene.

Nattverdens hemmeligheter!

Legg merke til at salt er sølt ved albuen til Judas. Sølt salt betyr uhell.

Legg også merke til maten på bordet. Fisken på bordet er ål, og ordet ål på italiensk er "aringa". Dette er ganske identisk med "arringa" som på italiensk kan tolkes som om noen fornekter religion. Husk at apostelen Peter fornektet å kjenne Jesus i ettertid.

Det sies også at maleriet skjuler musikalske noter, (avhengig av personenes høyde i maleriet). Det har blitt laget melodier basert på maleriet.

Korsfestelsen av Giovanni Donato da Montorfano

milano montorfano

Snur du ryggen til Nattverden, noe som faktisk er ganske vanskelig siden vi snakker om maleriets utrolige tiltrekningskraft, så ser du maleriet "korsfestelsen" av Giovanni Donato da Montorfano (fra 1495).

Montorfano (1460 - 1502/3) var en italiensk renessansemaler som var født i Milano,arbeidet i Milano, og døde i Milano. Flere hevder at det var nettopp var bestillingen av maleriet av Montorfano som skulle være selve hovedverket i Santa Maria delle Grazie. Men etter hvert ble Leonardo da Vincis superbe kvaliteter som kunstner umulig å overse, og med det ble Nattverden klosterets ultimate trekkplaster.

Uansett, da Montorfano var en anerkjent maler i sin samtid, og hans enorme maleri holder høy kunstnerisk kvalitet.

Med andre ord, husk å få med deg begge lokalets malerier.