Forsidebilde SurfersBeach

Spise i Gdansk

De færreste av oss har noen eksakte assosiasjoner til begrepet polsk mat, men hvis du har vært i Tsjekkia, så har du en viss anelse om hva som venter deg. I likhet med resten av Øst-Europa er tradisjonell polsk mat basert på ingredienser som svinekjøtt, bacon, pølser, poteter med surkål, og tykke, brune sauser. I tillegg til alt av supper. Maten blir oftest servert i store, mettende porsjoner.



En erketypisk middag i Polen vil gjerne bestå av forretten smalec dvs. stekt spekk med brød til, eller suppen zurek, en sur rugsuppe med poteter og pølse, fulgt av den uoffisielle nasjonalretten bigos. Dette er en jegerstuing bestående av kjøtt, løk og surkål som har stått og "godgjort" seg noen dager, og det er vel stort sett bare landets egne innbyggere som forsyner seg to ganger. Til dessert serveres ofte ostekaken sernik. Alt skylles ned med bar vodka eller øl. Na zdrowie!

Som Polens største havneby har Gdansk i århundrer vært vel vant med besøkende fra andre land, fra sjømenn til handelsreisende. Men selv om Gdansk trekker nesten like mange turister som Warszawa og Krakow, finner du atskillig færre irske puber og indiske -og greske restauranter enn i ovennevnte polske byer eller europeiske byer av tilsvarende størrelse. Sjømat er forresten mer vanlig i havnebyen Gdansk enn resten av Polen.

Utvalgte restauranter i Gdansk 

Vil du prøve noe intimt og romantisk, blir det ikke feil med den lille restauranten Czerwone Drzwi, eller Den røde dør. Her er bare 4-5 bord i et knallrødt rom med lysekrone og antikviteter, og maten er alldeles utsøkt. Restauranten er langt fra byens rimeligste, men du ville måtte betale det firedobbelte for noe tilsvarende i Norge. Den røde dør ligger, ikke overraskende, bak en rød dør i Gdansks fremste restaurantgate ulitsa Piwna 52/53, en parallellgate til hovedgaten Dluga i Hovedbyen.

Vi trivdes også godt på Brovarnia, en internasjonal og nyåpnet (høsten 2008) restaurant i kjelleren på Hotel Gdansk i ulitsa Szafarnia 9. Ikke minst på grunn av deres mikrobryggeri som produserer et av de bedre mørke ølmerkene vi kan huske å ha smakt. Vi kan også gå god for Goldwasser, som ligger ved elvebredden med terrasse med fin utsikt og en variert og fristende meny. Adressen er ulitsa Dlugie Pobrzeze 22, rett ved Kranen langs elven Motlawa.

Vegetarianere kan sette kursen for Dluga 11, hvor du finner den lille restauranten Green Way. Dette er Polens fremste vegetarkjede, og finnes i det fleste større byer. Felles for alle er store posjoner med velsmakende, kjøttfri mat til rimelige priser.

Uteliv i Gdansk

Gdansk er en universitetsby med over 60000 studenter, og dette er normalt sett en garanti for et sprudlende uteliv. Men vær oppmerksom på at utenom høysesongen juli-august er det faktisk ganske stille i Hovedbyen og Gamlebyen på kveldstid. Bortsett fra turistene er det ikke mange mennesker som bor i selve Hovedbyen, og studentene holder seg oftest rundt Universitetet, nord for sentrum.

Hvis du forventer liv og røre på dansegulvet, bør du heller basere deg i Sopot, den lille kystbyen et par mil nord for Gdansk og som i en årrekke har vært destinasjonen for underholdning og uteliv.

Vodka kan regnes som nasjonaldrikken i Polen, og polakkene hevder at det var de som oppfant den. Her skal vodkaen drikkes bar i små glass, og helst svelges i én slurk.

Det er derimot ingen tradisjon for vin i Polen, og det produseres heller ingen viner her. Vin er selvsagt tilgjengelig på restauranter og butikker, og de ungarske vinene er atskillig rimeligere enn de vesteuropeiske.

Øl drikker polakkene derimot mye av, men øl serveres ikke nødvendigvis kaldt som hos oss. Mest populære er de lyse pilsnerølmerkene Zywiec, Okocim og Tyskie. En halvliter fatøl koster vanligvis mellom 10 og 20 kroner på en pub eller cafe, noe dyrere på restauranter og i hotellbarer.

En Gdansk-spesialitet er den 40% sterke urtelikøren Danziger Goldwasser, som har blitt produsert i regionen i over 400 år. Likøren inneholder faktisk små flak av 22 karat gull, men prisen er likevel ikke fraskrekkende for en nordmann. Enhver Gdansk-bar med respekt for seg selv  serverer små glass av Goldwasser, eller du kan kjøpe en hel flaske i butikken som suvenir.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider fra Norge

  • Bergen

    Bergen ligger mellom De syv fjell, hvorav Fløyen og Ulriken er de mest kjente. Turistene trekker til byens eldste del,...

  • Kristiansand

    Reiseguide Kristiansand Kristiansand er ikke en stor by i internasjonal målestokk, men for oss nordmenn så kan den være stor...

  • Kristiansand Shopping

    I Kristiansand finner du alle de butikkene du trenger. Her er også ulike markeder, fra mat- og fiskemarkeder på Fiskebrygga til...

  • Lillehammer

    Takket være sitt vertskap for Olympiske Leker i 1994 er Lillehammer kanskje den mest kjente byen i Norge for mange utlandske...

  • Oslo

    Oslo er i en europeisk sammenheng en liten by. Oslo er allikevel en velstående by med et stadig mer internasjonalt og...

  • Stavanger

    Stavanger er Norges oljehovedstad og  fjerde største by. Stavanger ligger helt sørvest i Norge, så nært Storbritannia du kan komme....

  • Tromsø

    Tromsø ligger langt nord i Norge, på nesten 70 grader nord, med et sentrum på Tromsøya i sundet mellom fastlandet og Kvaløya....

  • Trondheim

    Trondheim var tidligere Norges hovedstad og  er i dag landets tredje største by etter Bergen og Oslo. Trondheim har i overkant...