Forsidebilde SurfersBeach

Attraksjoner i Krakow

Krakow har en rekke attraksjoner og severdigheter å tilby sine tilreisende. Reiseplaneten gir deg her en oversikt over de beste attraksjonene du må få med deg i løpet av besøket.



Mariakirken (Kosciol Mariacki)

Denne kirken har sine røtter fra 1220-tallet, og dagens utgave som tok form på slutten av 1300-tallet, er en salig blanding av gotisk stil, renessanse- og barokkstil. Kirken har to tårn på henholdsvis 69 og 81 meter, og hver hele time spilles Krakows karakteristiske signal fra sistnevnte tårn.

Hovedinngangen er av og til stengt for turister, men da kan en sideinngang benyttes mot en liten betaling i inngangspenger.

Markedsplassen (Rynek Glowny)

Byens selvsagte hjerte er den 200 x 200 meter store markedsplassen, som i store trekk har beholdt sitt opprinnelige utseende siden den ble anlagt på 1250-tallet. På sommertid slapper folk av her på en av de mange uterestaurantene. Torget er omkranset av bygninger med middelalder- eller neoklassiske fasader, og koselige brosteinsgater.

Kleshallen (Sukiennice)

Denne 108 meter lange bygningen midt på markedsplassen i Gamlebyen har blitt kalt for verdens eldste shoppingsenter. For over 700 år siden ble det bygd tak over to rader med salgsboder der tekstilhandelen fant sted, og det ble senere utviklet til en flott gotisk bygning.

I dag selges polske suvenirer til turistene på grunnplanet, mens Krakows nasjonalmuseum har en utstilling med malerier av polske kunstnere fra 1800-tallet i annen etasje. Café Noworolski på østsiden av bygningen har vært i drift siden 1910.

Nasjonalmuseet (Gmach Glówny)

Krakows nasjonalmuseer har små filialer spredt over hele sentrum, men hovedbygningen ligger i bydelen Zwierzyniec rett utenfor sentrum. De permanente utstillingene her representerer hovedsakelig polsk kunst etter 1890, men har stadig interessante midlertidige utstillinger.

Inngangspenger ca. 20 kroner, gratis søndager. Museet er åpent på søndager, tirsdager og torsdager fra kl. 10.00 til 1530, og stenger kl. 1800 på onsdager, fredager og lørdager.

Museum for Jødisk Historie & Kultur

I jødekvartalet i Kazimierz ligger den Gamle Synagoge, den eldste jødisk-religiøse bygningen i Polen, fra ca. 1480. Synagogen ble ødelagt av brann i 1557 og gjenbygd i renessansestil. Under 2. verdenskrig ble den brukt som lager av nazistene. I dag huser bygningen et jødisk museum med en informativ utstilling av gjenstander og bilder knyttet til jødisk kultur og historie.

Det må betale inngangspenger, dog ikke store beløpet, og museet er åpent onsdag, torsdag, lørdag og søndag fra kl. 0900 til 1600, fredager fra kl. 1000 til 1700.



Wawel slott

Sør for Gamlebyen ligger Krakows gamle kongelige slott, med røtter tusen år tilbake i tid. Dagens renessanseutseende stammer fra rundt år 1525. Slottsområdet er åpent for publikum fra kl. 0600 til 2000 i sommerhalvåret fra april til september, og stenger kl. 1700 på vinteren.

Museumsområdene åpner kl. 0930 og stenger kl. 1500 eller 1600, noen avdelinger holder stengt på mandager. Et begrenset antall billetter legges ut daglig, og prisen ligger på mellom 15 og 35 kroner per museumsavdeling.

Wawelkatedralen

Kongenes katedral like ved slottet har sin nåværende form fra rundt år 1350. I kryptene under kirken kan du se sarkofagene til landets konger, nasjonaldiktere, helgener og Krakows biskoper. Katedralen huser atten mindre kapeller fulle av kunstskatter, og fra toppen av Sigismundtårnet kan du se både den 2 meter høye og 11 tonn tunge klokken fra 1520, kalt Zygmunt, og en panoramautsikt over Krakow og Vistula.

Inngangspenger ca. 25 kroner, åpent daglig fra kl. 0900 til 1500. Søndager fra kl. 1230 til 1600.

Collegium Maius

Polens eldste universitet er en samling gotiske bygninger med arkader rundt en borggård og en 1500-talls brønn i midten. Professorene bodde i annen etasje, og på bakkeplan underviste de studenter som Copernicus og den kommende pave Johannes Paul II.

Universitetsmuseet huser blant annet Chopins piano og verdens eldste globus fra 1510, der et forvrengt Amerika faktisk er kommet med. Museet er åpent fra kl. 1000 til 1500 på mandag, onsdag og fredag, og stenger kl. 1800 på tirsdag og torsdag og kl. 1400 på lørdager.

Wieliczka saltgruver

Halvannen mil sørøst for Krakow ligger denne pussige turistattraksjonen som består av nesten 300 kilometer med gruveganger helt ned til en dybde av 325 meter. Her nede finner du over 2000 rom, haller og kapeller, med utsmykninger og skulpturer hogget ut i saltstein.

Mesterverket er St. Kingakapellet, også kjent som saltkatedralen, med altertavle, fresker, religiøse statuer og lysekroner, alt laget av salt og beliggende 100 meter under jorden.

Saltgruvene er oppført på UNESCOs Verdensarvliste. Ta kontakt med f.eks. www.krakow-tours.pl for en tretimers tur som inkluderer transport og engelskspråklig guide til ca. 270 kroner.

Jødekvartalet

Byens gamle jødiske distrikt i bydelen Kazimierz var hjem for rundt 60 000 jøder før 2. verdenskrig.
90 % av dem ble utryddet under krigen, og i dag bor det bare et par hundre jøder her. Utrolig nok overlevde alle de sju synagogene krigen.

Bydelen har blitt en turistattraksjon etter at deler av Spielbergs film ”Schindlers liste” ble innspilt her, men bygningene er generelt ganske forfalne, og synagogene er enkle og beskjedne sammenlignet med de storslagne middelalderbygningene i Gamlebyen.

Czartoryski museum

Dette museet ble opprettet allerede i år 1796, men samlingen befant seg i Paris i perioden 1830–1870, og ble stjålet av nazistene og brakt til Tyskland under 2. verdenskrig. Det meste er nå på plass igjen, men det mangler likevel 800 kunstverk, blant annet et maleri av Rafael. Czartoryski museets øyensten er naturlig nok Leonardo DaVincis kvinneportrett ”Kvinne med hermelin” fra 1482, men også størrelser som Rembrandt er representert her.

Museet har dessuten en stor våpensamling, og antikviteter fra gamle EgyptHellas og Romerriket. Inngang noen få ti-kroner, åpent tirsdag til søndag fra kl. 1000 til 1530, og til kl. 1800 på fredager.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider fra Norge

  • Bergen

    Bergen ligger mellom De syv fjell, hvorav Fløyen og Ulriken er de mest kjente. Turistene trekker til byens eldste del,...

  • Kristiansand

    Reiseguide Kristiansand Kristiansand er ikke en stor by i internasjonal målestokk, men for oss nordmenn så kan den være stor...

  • Kristiansand Shopping

    I Kristiansand finner du alle de butikkene du trenger. Her er også ulike markeder, fra mat- og fiskemarkeder på Fiskebrygga til...

  • Lillehammer

    Takket være sitt vertskap for Olympiske Leker i 1994 er Lillehammer kanskje den mest kjente byen i Norge for mange utlandske...

  • Oslo

    Oslo er i en europeisk sammenheng en liten by. Oslo er allikevel en velstående by med et stadig mer internasjonalt og...

  • Stavanger

    Stavanger er Norges oljehovedstad og  fjerde største by. Stavanger ligger helt sørvest i Norge, så nært Storbritannia du kan komme....

  • Tromsø

    Tromsø ligger langt nord i Norge, på nesten 70 grader nord, med et sentrum på Tromsøya i sundet mellom fastlandet og Kvaløya....

  • Trondheim

    Trondheim var tidligere Norges hovedstad og  er i dag landets tredje største by etter Bergen og Oslo. Trondheim har i overkant...