Forsidebilde SurfersBeach

Salzburg

Bli kjent med Salzburg

salzburg mirabellslottet

Salzburg har sitt navn etter elven Salzach (Saltelven) som er en større bielv til Donau og som var en viktig ferdselsåre med tanke på transport av salttønner.Salzburg er en meget gammel by, grunnlagt allerede i romertiden under navnet Juvavum.

På 1300-tallet fikk Bayern sin uavhengighet og Salzburg ble et bispesete i Romerriket. Festningen Hohensalzburg som ligger på en kolle i Salzburg ble redningsstedet for byens erkebiskop når bøndene gjorde opprør og beleiret fortet i tre hele måneder i 1525.

I tiden etter opprøret økte byens rikdom og det var på 1600-tallet at arkitekter fra Italia og Østerrike bygget om byen med de mange palassene i barokk stil. Det er få byer i dag som har så godt bevarte barokke bygninger som nettopp Salzburg.

Riktig nok ble Salzburg okkupert av nazistene i 1938, noe som medførte at de allierte bombet byen og ødela 7600 bygninger. Det utgjorde nærmere halvparten av byens bygninger. Men heldigvis ble de aller fleste av de barokke praktbygningene uberørt av bombingen.

I dag er Salzburg by hovedstaden i Land Salzburg i Østerrike. Salzburg har ca. 150 000 innbyggere og består av 24 urbane distrikter og tre mer landlige distrikter.

For turister flest er de mest interessante distriktene Neustadt og Altstadt (Nybyen og Gamlebyen), og rekreasjonsområdet Kapuzinerberg.

Altstadt i Salzburg

Altstadt befinner seg på begge sider av elven Salzach. Altstadt Salzburg er listet på UNESCOs Verdensarv og korresponderer med det historiske sentrum. Det er her du finner de mange severdighetene, blant annet Mozarts fødested, festningen Hohensalzburg og ikke minst de mange flotte kirkene.

Neustadt i Salzburg

Neustadt som ligger rett nord for Altstadt ble utviklet sent på 1800-tallet. Neustadt er et viktig knutepunkt på grunn av Jernbanestasjonen og busstasjonen som befinner seg her. Jernbanestasjonen, som forøvrig nylig ble renovert, er på grunn av sin beliggenhet en av de viktigste i denne delen av Europa. Fra her går det hyppige togavganger til f.eks. Munchen og Zurich.

Av severdigheter i Neustadt må nevnes vakre Schloss Mirabell som ligger sør i Neustadt, nær Altstadt. Det er ingen sak å gå fra jernbanestasjonen til det historiske sentrum i Altstadt.

Kapuzinerberg

Rett øst for broen Staatsbrücke som tar deg over elven Salzach fra Det historiske sentrum finner du det enorme rekreasjonsområdet Kapuzinerberg. I realiteten snakker vi om et 640 meter høyt grønt fjell, med et stort platå på toppen. Et øyparadis for alle som liker utendørsaktiviteter.

I området på og rundt Kapuznerberg finnes hiking-stier, en gammel festningsmur med 14 vakttårn, fantastisk utsikt, og selvsagt et Mozart-monument. Og dessuten muligheten for en kulinarisk opplevelse.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Salzburg

salzburg residenzplatz 1

Salzburg er en bildeskjønn by i passe stor størrelse som har sin beliggenhet i Østerrike, ikke langt fra Munchen i Tyskland. For mange turister er nok Salzburg mest kjent for å være fødestedet til Mozart, og for de litt eldre av oss, stedet hvor innspillingen av The Sound of Music skjedde.Og på mange måter er det noe erke-østeriksk med Salzburg og dens historiske sentrum (Altstadt). Her finner du flott barokkarkitektur, 27 kirker og den storslåtte festningen Hohensalzburg. Og naturligvis med alpene som kulisser i bakgrunnen.

Det er ikke vanskelig å anbefale turister et besøk til Salzburg. Den passer like godt som base for utflukter som inkluderer fantastiske naturopplevelser, som for å oppleve de mange kulturelle fasetter som Salzburg byr på, ikke minst med tanke på musikk komponert av Mozart.

Salzburg ble naturlig nok hardt rystet av de alliertes bombing under 2. verdenskrig, men heldigvis ble mye av den opprinnelige bygningsmassen stående uberørt. Med andre ord har du i Salzburg en av de best bevarte byene med tanke på barokkarkitektur.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.