Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat

Capri Insalata Caprese

Mat er minner. Mat er fascinerende historier. Og mat kan ta deg med på spennende reiser. Mat er lukt og mat er farger. Som for eksempel Insalata Caprese som bildet over viser. Du formelig ser det italienske flagget, ikke sant? 

I denne reiseartikkelen gir Reiseplaneten.no forslag til enkle og gode retter som bringer deg rundt i verden, uten at du trenger å forlate kjøkkenet. Med andre ord får du ett nytt reisemål, og ett nytt måltid for hver ukedag!  Glem Korona-virus og bli med til Wien i Østerrike, Baskerland nord i Spania, Chicago i USA, Milano i Italia, Aten og distriktet Plaka (i Hellas selvfølgelig) før vi tar turen til Frankrike og Versailles, like utenfor Paris.  Vi avslutter reisen til Østen, nærmere bestemt Thailand.

Men hva med Spaghetti á la Capri?

Men først skal vi si litt om Spaghetti á la Capri. Den "retten" bare kom flyvende inn i hodet når vi begynte på denne artikkelen om "reiser med mat".

Spaghetti Capri

Noe av det rareste som finnes er Spaghetti á la Capri. For å sitere radiovertene 'Slettan og Martin' er Spaghetti á la Capri intet annet enn 70-års norsk misforståelse av Middelhavsmat fra Italia

Misforståelsen starter allerede med navnet. "Á la" er jo fransk, og ikke noe som italienere vil si. Og skulle noe faktisk vært fra Capri, så ville man sagt Caprese. Vi kan eksemplifisere med Insalata Caprese, eller caprese-salat på norsk. Altså salat fra Capri. Dette er en italiensk matrett som lages av mozzarella, tomater, basilikum og olivenolje. Caprese serveres forøvrig (ofte) som en antipasto.

Vi som faktisk har spist Spaghetti á la Capri vet at hermetikkboksen inneholder noe pastaaktig som langt fra er "al dente" slik som italienere vil ha det. I tillegg inneholder den noen deiglignende kjøttboller og pølser. Pølser til spaghetti er forøvrig noe folk i Italia assosierer med Tyskland og tyske tradisjoner. Så det er ikke mye Italia i Spaghetti á la Capri.

Men noe italiensk finnes. Kjenner du godt etter, så vil du merke at "kjøttbollene" føles som om de er blandet med brødsmuler. Dette er noe italienere nikker gjenkjennende til. De vil med et smil om munnen tenke på sin "nonne", dvs. mor og bestemødre, for det er noe de kunne laget. De gamle i Italia er nemlig ikke ukjente med å blande brød i maten.

Men vi anbefaler ikke Spaghetti á la Capri som mat. Istedet gir vi deg noen ordentlige utenlandske retter som du lett kan lage selv. God lesefornøyelse.

Antalya-guiden

  • Antalya

    Antalya er en stor og spennende by som av mange omtales som selve perlen på den Tyrkiske rivieraen. Hit strømmer folk fra både...

  • Klima i Antalya

    Antalya har et typisk middelhavsklima med milde temperaturer som gjør destinasjonen til et sted man kan reise året rundt. Med...

  • Bli kjent i Antalya

    Antalya har ca 600.000 innbyggere, men om sommeren vokser innbyggertallet i regionen til nærmere 2 millioner! Som du skjønner...

  • Hotell i Antalya

    Det er en rekke flotte hoteller langs kysten av Antalya, både mindre private hoteller og store resort-hoteller med privat...

  • Shopping i Antalya

    Du kan naturligvis shoppe mer enn håndknyttede tepper i Tyrkia. Men tyrkiske tepper er virkelig flotte. Så dersom du klarer å...

  • Spise i Antalya

    Det tyrkiske kjøkken er rangert som et av verdens beste.  Mat og drikke i Tyrkia er for mange kebak, raki, meze og øl. Suppen...

  • Med barn i Antalya

    Antalya i Tyrkia er et paradis for barn. Ikke bare er klimaet herlig nesten uansett når du reiser hit. Det er spennende for barna...

  • Viktig informasjon om Antalya

    Sykdom og ulykker i Antalya Naturligvis håper vi alle å unngå ulykker og sykdom. Men skulle det skje, vit at det ikke finnes...

  • Attraksjoner i Antalya

    Antalya har historiske bydeler som vekker spenning og nysgjerrighet. Antalya byr dessuten på en rekke naturopplevelser med blant annet...