Forsidebilde SurfersBeach

Spise på Kypros

kypros spise meze

I likhet med de fleste øynasjoner, domineres restauranttilbudet på Kypros av sjømat, selv om det ikke er noe problem å få kjøtt eller vegetarmat. Kypros er naturlig nok svært påvirket av matkulturen i sine moderstater, Hellas og Tyrkia, og retter som moussaka og souvlaki florerer.

Photo:  "Vin et gastronomie chypriotes" by Cyprus Tourism CH - Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.



Kypriotene har derimot for vane å krydre maten med mynte, i motsetning til hva du får i Hellas. I nordlige Kypros er det grillet kebab på spidd som gjelder.

Kypriotene er blitt svært drevne til å håndtere horder av turister som gjerne vil ha det de er vant til fra hjemlandet, så det er også nok av engelske puber som serverer fish and chips, i tillegg til tyske og skandinaviske restauranter.

Som overalt ellers i verden finner du alltids kinesiske og indiske spisesteder, amerikanske fastfoodkjeder og utallige pizzarestauranter.

Lokal mat på Kypros

På ekte kypriotiske spisesteder får du svært store og mettende porsjoner, laget av ferske råvarer. Prøv deg gjerne på maratonmåltidet meze, som er en serie med mange småretter som vanligvis deles av flere. Her får du en smak av det meste Kypros har å by på av kulinariske godbiter. Men vær forberedt på at det kan komme opptil 30 retter på bordet, så gjør god plass, og sørg for å være sulten før du begynner! Test også den lokale calamari, små blekksprut delikat tilberedt i rødvinsaus. Som tilbehør får du grønnsaker som poteter i olivenolje, persille, blomkål og asparges. Og selvsagt god og billig lokal rødvin.

Hvis du vil ha en autentisk, kypriotisk matopplevelse uten masseproduserte turistmenyer, dra til en av de små landsbyene lenger inn i landet og finn frem til den lokale tavernaen hvor de lokale spiser. Her bør du ikke forvente deg hvite duker, hovmestere, sølvbestikk eller engang en meny. Men spør etter dagens rett, og du vil være garantert velduftende mat med ferske råvarer.

En velrenommert liten bortgjemt perle er Kouppas Stone Tavern i den lille landsbyen Neo Chorio på Akamashalvøya helt vest på Kypros. Spesielt anbefales den kypriotiske spesialiteten Afelia, som er mørt svinekjøtt i rødvin med koriander.

{googleMaps addr="Neo Chorio, Cyprus"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

En annen helt spesiell opplevelse er å bruke søndagen til å kjøre til den lille landsbyen Phyti, som ligger høyt oppe i fjellene over Evretoudalen på vestre Kypros. Fra The Phyti Tavern har du en panoramautsikt over dalen som fullstendig vil ta pusten fra deg, og søndagslunsjene her med meze er svært populære blant lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, forhåndsbestill bord og begynn og gled deg.

Dessert på Kypros

Til dessert kan du forvente deg fersk frukt, og søte kaker som gjerne er fylt med ost, fiken eller honning.  Dertil hører den kypriotiske kaffen, et kruttsterkt søtt brygg som serveres i små kopper, gjerne med et glass vann til.

Mange restauranter holder stengt på ettermiddagen, og serverer først middag fra 20:00 og utover. Først fra 21:00 begynner restaurantene å fylles opp.

Drikkevarer på Kypros

Kypriotene har lagd vin i flere tusen år, og de fleste er enige om at de mestrer den kunsten. Den mest kjente vinen er antagelig Commandaria, en søt ravfarget dessertvin som skal ha blitt produsert i over to tusen år. Richard Løvehjerte, som giftet seg med en kypriotisk prinsesse under et av korstogene på 1100-tallet, skal ha blitt begeistret for denne drikken. Commandaria skal være verdens eldste vin som har vært i kontinuerlig produksjon under samme navn.

Av vanlig rødvin regnes Maratheftiko og Onoufrios blant de beste, og av de hvite vinene bør du prøve Vasilikon.

Foretrekker du øl, er de lokale merkene Leon og KEO lyse og velsmakende pilsnere som helst skal serveres iskalde. Bestiller du meze, vil du antagelig bli tilbudt lokalprodusert brandy, med en alkoholprosent på nesten 40%.

 

------> Reiseguiden om Kypros fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Århus-guiden!

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • Århus Fly

    Aarhus Lufthavn er med sin sentrale plassering den naturlige flyplassen for Øst-, Midt og Nordjylland. Adressen til flyplassen...

  • Århus Bli kjent

    Selv om Århus ofte blir omtalt som "Danmarks yngste by", så er den likefullt ansett å være den eldste i Danmark. For...

  • Århus Spise

    Forestill deg Århus på kartet og du forstår at maten er "kortreist".  Her er du i umiddelbar nærhet til både hav, skog, åker og...

  • Århus Shopping

    Med sin nærhet til det kontinentale Europa kombinert med høy kvalitet på eget design er det mye spennende og trendy å shoppe i...

  • Århus Hotell

    Århus er en by som er vant med turister og antallet overnattingssteder er ganske så bra. Her finner du alt fra internasjonale...

  • Århus Leiebil

    Kjøre bil i Århus og Danmark  Leiebil kan du enkelt og forholdsvis rimelig leie i Danmark. Du kan hente bilen på flyplassen...

  • Århus Med barn

    Det er deilig å være barn i Danmark. Det er absolutt ikke noe problem å ta med ungene når du besøker Århus. Og du behøver...

  • Århus Sport

    Århus er en by full av sportslige aktiviteter året rundt. Selv vinteridretter arrangeres det her. Århus har blant annet hatt...

  • Århus Attraksjoner

    Det er mange attraksjoner og severdigheter i Århus. Ikke minst finnes det flere museer i byen. Men Århus byr også på noen helt...

  • Århus Klima

    Generelt om Århus og klima I likhet med resten av Nord-Europa, har Danmark og Århus fire klart definerte årstider. Våren er...

  • Århus Reiseartikler

    Hikuins Blodhævn i Århus At det finnes mye kreativitet i Danmark er noe vi alle vet. Innovative tiltak gjennomføres med stor...