Gamlebyen i Dubrovnik er en attraksjon i seg selv. Når du ankommer den vestre byporten og titter opp mot Mincetatårnet, og fortsetter mot Placa med Onofriofontenen til høyre og Fransiskanerklosteret til venstre, er nærmest et magisk øyeblikk for selv den mest blaserte reisende.
Photo: "Onofrio's Fountain, Dubrovnik, Croatia" by Neoneo13 - Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.
Bymurene i Dubrovnik
Den nesten to kilometer lange bymuren som omkranser gamlebyen, ble bygd som forsvarsverk i perioden 1200–1500. Murene er opptil 6 meter på det tykkeste og 25 meter på det høyeste. Det er fint å spasere langs murene. Du har en flott utsikt over byen, og underveis kan du ta en rastepause med forfriskninger.
Sponzapalasset i Dubrovnik
Dette palasset fra det 16. århundret er bygd i en blanding av renessansestil og gotisk stil. Den ligger på den østre enden av Placa og er den mest dominerende bygningen på Luzatorget. Adressen er Stradun 2.
På torget ligger også rådhuset, Nasjonalteateret, og det 31 meter høye klokketårnet der to bronsefigurer på toppen hver hele time hamrer på klokken.
Knezev dvor (Rector-palasset)
I dette gotiske renessansepalasset, like nedenfor Sponzapalasset, oppholdt byens guvernør seg. Guvernøren ble valgt for en måned av gangen for å unngå korrupsjon og for å maksimere effektiviteten. Her lå også rettssalene og fengselet.
Rector-palasset har et flott atrium med en scene for klassiske konserter, som fortsatt er i bruk. I dag er bygningen et museum som viser Dubrovniks storhetsperiode som selvstendig republikk. Adressen er Ul. Pred Dvorom 3.
Onofriofontenen i Dubrovnik
Onofriofontenten, som ligger rett innenfor den vestre byporten, ble sett på som et teknologisk vidunder da den ble konstruert i 1438. [Se bildet først i artikkelen]. Vann ble fraktet i akvadukter fra en brønn 12 kilometer unna, og fosset ut av munnene på fontenens relieffer til glede for byens innbyggere.
Fontenen ble ødelagt under det store jordskjelvet i 1667, og under krigen i 1991–92, men er blitt restaurert og er fortsatt et populært møtested. Nærliggende kafeer og gatemusikanter gjør dette til et svært trivelig sted, der du kan sette seg i sola med en forfriskning.
Jødekvartalet i Dubrovnik
To av sidegatene nordøst for Placa utgjør Dubrovniks jødekvartal. Her finner du også Europas nest eldste fungerende synagoge (den eldste ligger i Praha).
Jødekvartalet har ligget her siden 1300-tallet. Under den spanske inkvisisjonen søkte mange jøder tilflukt i Dubrovnik. I dag er det ikke mange fra den jødiske befolkningen igjen i dette kvartalet. Få også med deg Krigsfotogalleriet. Det er en svært sterk utstilling. Åpningstiden er kl. 1000–1600 hver dag. Det er gratis adgang.
Fransiskanerklosteret i Dubrovnik
Rett innenfor den vestre byporten ligger inngangen til dette munkeklosteret som ble bygd på 1300-tallet. Her finner du også et museum, og Europas tredje eldste fungerende apotek. Det åpnet dørene første gang rundt 1320. Her kan du bl.a. få kjøpt urtemedisin fra munkenes egen hage.
Dominikanerklosteret i Dubrovnik
I enden av Place ligger byens andre store kloster, som ble bygd på 1300-tallet, samtidig med bymurene. Både Franciskanerklosteret og Dominikanerklosteret hadde som oppgave å vokte hver sin byport som takk for at de fikk lov til å være innenfor murene.
Dominikanerklosteret er mer skyggefullt enn naboen, med sine grønne lunder, søyler og buer. Også her finner du et museum og et bibliotek som i sin tid var et av verdens største.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |