Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Edinburgh

 

edinburgh-theroyalmile2

Edinburgh sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger i gangavstand fra hverandre for en noenlunde sprek person.Hvis du foretrekker å ta en guidet tur rundt i byen, finnes det nok av muligheter. Et enkelt og billig alternativ for å få sett de fleste attraksjonene mens du får relevant informasjon og transport, er å benytte seg av Hop On Hop Off-bussene. Billetten koster rundt 100 kroner for voksne og 40 for barn, og bussene har tretten faste holdeplasser der du kan gå av bussen og være så lenge du vil.

Bussene passerer hvert 30. minutt, og du fortsetter når det passer deg. Hovedstoppet er Waverley Bridge foran togstasjonen øst for Princes Street Gardens, men du kan hoppe på og betale hvor som helst.

Hvis du skal være i Edinburgh noen dager og har tenkt å besøke de største severdighetene, bør du vurdere å investere i et Edinburgh Pass. Dette gir deg gratis adgang til over 30 attraksjoner, transport til og fra flyplassen og fri bruk av de kollektive transportmidlene. Passet koster cirka 260 kroner for en dag, 390 kroner for to dager og 520 kroner for tre dager. Dette kan kjøpes på turistkontorene eller på Internett.

Dag 1 i Edinburgh

Etter frokost setter du kursen mot Edinburghs fremste landemerke, på den vestre enden av the Royal Mile. Ja, Edinburgh Castle vrimler av turister, men du kan ikke være bekjent av å gå glipp av slottet under ditt besøk i Skottlands hovedstad. Edinburgh Castle legger du merke til nesten med en gang du ankommer Edinburgh, der det ligger majestetisk på toppen av en 122 meter høy klippe, med vertikale fjellvegger på tre sider.

Inne på slottet vil vi anbefale deg å bli med på en omvisning sammen med en kunnskapsrik guide som kan fortelle deg hva som har skjedd her og dermed gi deg atskillig større utbytte av besøket. Du kan lett bruke hele dagen inne på slottsområdet hvis du har interesse for historie, for dette stedet har spilt en rolle i nesten samtlige viktige begivenheter i Skottlands historie.

Det har vært et slott her i over tusen år, selv om det aller meste av det du ser i dag stammer fra 1600-tallet. Unntaket er det lille St.Margareth-kapellet fra 1100-tallet. Kapellet er oppkalt etter kong Malcolm IIIs helgenerklærte kone, og Malcolm selv vil for evig bli husket som inspirasjonen bak Macbeth. Legg merke til den digre kanonen som står utenfor kapellet. Den kalles Mons Meg og er fra 1449.

Edinburgh Castle var de skotske kongenes residens inntil Palace of Holyroodhouse stod ferdig i den andre enden av Royal Mile, og siden har slottet vært brukt av de militære. De vokter The Honours, de skotske kronjuvelene, som oppbevares i The Crown Room.

Her er også landets mest dyrbare gjenstand, The Stone Of Destiny, som de skotske kongene har blitt kronet på. Du kan besøke Crown Square, som er festningen på toppen av slottet, og det nasjonale krigsmuséet som tar for seg skotsk militærhistorie fra de siste 400 år. I borggården foregår hvert år den enormt populære Military Tattoo, som i utgangspunktet var en parade med skotske sekkepipe- og trommekorps, men som har utviklet seg til en internasjonal begivenhet de siste tiårene.

Vandring ned Royal Mile i Edinburgh

Når du anser deg ferdig med Edinburgh Castle, kan du rusle ned Esplanade, bakken som i praksis er starten på the Royal Mile. Her ligger Scotch Whisky Heritage Centre. Dette senteret tar for seg alt som har med skotsk whisky å gjøre, med både omvisning, informasjon, restaurant og selvsagt en bar med over 300 typer skotsk whisky.

Dette er kanskje et passende sted å sette seg ned for lunsj? Eventuelt finner du utallige spisesteder når du fortsetter på din obligatoriske vandring gjennom the Royal Mile.

Like nedenfor whiskysenteret, nederst i Castlehill, ligger St Johns Highland kirken, som har Edinburghs høyeste spir på 73 meter og er et landemerke i byen. Her befinner kontorene til Edinburgh Festival seg. Fortsetter du nedover Lawnmarket og svinger opp til venstre i Bank Street, kommer du til Edinburghs Forfattermuseum, beliggende i huset som skottenes nasjonaldikter Robert Burns engang bodde i.

Skottland har fostret oppsiktsvekkende mange forfattere som har skrevet klassikere, og her kan du bli nærmere kjent med noen av dem, først og fremst Robert Louis Stevenson, sir Walter Scott og Robert Burns.

Tilbake på Royal Mile, kommer du raskt til Parliament Square, med sine severdigheter. Det mest iøynefallende er St.Giles-katedralen oppkalt etter byens skytshelgen. Dette er kanskje den viktigste kirken i Edinburgh. Det har stått kirker her siden 1200-tallet, men dagens kirke har sin opprinnelse fra 1500-tallet. På bakken, på vestsiden av katedralen, kan du se Heart of Midlothian, en hjerteformet mosaikk i brosteinen, som markerer midtpunktet i Midlothian-regionen. Mange forbipasserende spytter på mosaikken, en eldgammel tradisjon som skal bringe lykke.

På østsiden av katedralen står Edinburghs Mercat Cross, eller markedskorset. Dette er stedet hvor områdets kjøpmenn samlet seg, og var også åsted for henrettelser og viktige offentliggjøringer.

Hele sørsiden av Parliament Square domineres av den neonklassiske fasaden til parlamentsbygningen, hvor det skotske parlamentet møttes fra 1639 til 2004. I dag ligger Høyesterett i denne bygningen.

Fortsetter du ned High Street-delen av the Royal Mile, vil du sikkert legge merke til et merkelig utseende hus på venstre hånd i nr 43-45. Dette er John Knox House, med aner fra 1470, og skal ha vært hjemmet til den religiøse reformatoren John Knox. Dramatiske episoder i Skottlands turbulente historie har utspilt seg her. Huset er en del av Scottish Storytellers Centre. På den andre siden av gaten finner du det litt mer lettfordøyelige Barndomsmuséet ( Museum of Childhood), med sin enorme samling av leketøy, blant annet marionetter, dukkehus, modelljernbaner, trehjulssykler og teddybjørner.

Hvis du nå faktisk har vært innom alle disse musèene, har du antagelig fått din dose kultur for i dag og vil kanskje bruke resten av ettermiddagen på noen av High Streets mange småbutikker eller puber.

Etter en svipptur tilbake på hotellet ditt, er det vel på tide å tenke på middagen. Like ovenfor John Knox House ligger restauranten Dubh Prais, navnet er gælisk for Svart Gryte. Denne er svært populær både blant de lokale og turister, og byr på all slags skotsk tradisjonell mat, fra Aberdeen Angus-kjøtt, laks, hjort og selvsagt haggis.

Vil du teste Edinburghs sagnomsuste uteliv etterpå, bør du bevege deg et kvartal sørover, til parallellgaten Cowgate, og herfra jobbe deg vestover i retning Grassmarket. På denne strekningen finner du mer enn nok av livlige puber, klubber og barer til å holde deg aktivisert til altfor langt på natt.Dag 2 i Edinburgh

Vi starter neste dag der vi slapp i går, i High Street på Royal Mile, og fortsetter østover. Du vil passere 1500-tallsbygningen Canongate Tollbooth, en forløper til dagens bompengestasjoner, men mye stiligere med sine tårn og klokker. Bygningen huser i dag et gratis museum, The Peoples Story.

På andre siden av gaten ligger Museum of Edinburgh i 142 Canongate. Lenger ned i Canongate (på høyre hånd) passerer du den nye skotske parlamentsbygningen, som åpnet i 2004. Denne var svært kontroversiell, både grunnet sitt futuristiske utseende, og at det er designet av en spanjol og ikke en skotte.

Ved siden av den skotske parlamentsbygningen ligger Palace of Holyroodhouse. Dette er den britiske dronningens offisielle hjem i Edinburgh, og har vært kongelig residens i over 700 år.

Palasset ble bygget som kloster i 1128, men klosterets kirke kollapset på 1700-tallet og står fortsatt som en ruin ved siden av. Palasset er åpent for publikum, og du kan ta en guidet tur og se noen av de historiske kongelige gemakkerne, gallerier, mottagelsesrommene med mer.

Etterpå kan du gå inn i den store parken Holyrood Park sør for palasset, og hvis du føler deg i form til å gå opp til toppen, vil du bli belønnet med en glimrende utsikt fra Edinburghs høyeste punkt, kalt Arthurs Seat, 251 m.o.h. Det er ikke så langt som det ser ut, og den første stigningen er den tyngste.

Bygleder i New Town - Edinburgh

Tilbake på Royal Mile kan du bevege deg nordover, og krysse Princes Street Gardens over til New Town. Underveis finner du helt sikkert en pub eller cafe hvor du spiser en velfortjent lunsj. New Towns hovedgate Princes Street er Edinburghs svar på  Karl Johan i Oslo, og her ligger utallige butikker, deriblant verdens eldste varemagasin, Jenners.

Resten av dagen kan du hygge deg med å rusle rundt i Princes Street eller parallellgaten George Street, med innlagte leskende pauser på noen av pubene i området. Eller, hvis du er klar for mer kultur, så ligger det skotske Nasjonalgalleriet i The Mound i Princes Street Gardens. Her kan du se kunstverk av internasjonale kunstnere som Da Vinci, Raphael, Titian, El Greco, Rembrandt, Rubens og Van Gogh. Gratis adgang.

På kveldstid bør du trekke tilbake til Old Town, hvor du har atskillig bedre utvalg både av spisesteder og uteliv enn New Town, eventuelt kan du prøve deg på en av de mange restaurantene som ligger på rekke og rad i Edinburghs havneområde, Leith.

 

------> Reiseguiden om Edinburgh fortsetter...

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Edinburgh-guiden

 • Edinburgh

  Edinburgh Reiseguide! Svært få hovedsteder ligger så vakkert til som Edinburgh. Byen er omgitt av flere høye vulkanske klipper....

 • Fly til Edinburgh

  Skal du fly direkte fra Norge til Edinburgh, har du flere valg. Norwegian flyr i skrivende stund noen ganger i uken fra...

 • Bli kjent i Edinburgh

    Mange nordmenn er litt forvirret over begrepene Skottland, England og Storbritannia, og blander kortene her. Inntil 1707 var...

 • Turist i Edinburgh

    Edinburgh sentrum er forholdsvis kompakt, og det aller meste av severdigheter og attraksjoner ligger i gangavstand fra hverandre...

 • Shopping i Edinburgh

  Edinburgh er et ypperlig sted for shopping, og har et godt utvalg av shoppingsentere og varemagasiner. Her finner du alle de...

 • Spise i Edinburgh

  I likhet med sine naboer Irland og England, har ikke Skottland satt sitt preg på den internasjonale haute cuisine.  Den skotske...

 • Med barn i Edinburgh

  Edinburgh har nok av attraksjoner som er like morsomme for barn som for de voksne, i tillegg til en rekke store grønne parker...

 • Hotell i Edinburgh

  Edinburgh er Storbritannias nest mest besøkte by etter London, og spesielt i festivalperioden august/september kan det være...

 • Sport i Edinburgh

  I likhet med resten av Storbritannia, er skottene fanatiske fotballsupportere. Ingen land har hatt landslag lenger enn...

 • Edinburgh Leiebil

  Leiebil i Edinburgh Alle de store bilutleieselskapene har kontorer både på flyplassen og i sentrum av Edinburgh. Prisene er gode...

 • Attraksjoner i Edinburgh

  For å oppleve alle attraksjonene i Edinburgh er det nok en fordel å være god til bens.  Med slott på toppen av en vulkan og et...

 • Videofilmer fra Edinburgh

  Bildet viser Edinburgh-Waverley Train Station, som tar deg med på togturer rundt om i Skottland hvis du ønsker.  Vi har samlet...

 • Edinburgh Ferielenker

  Edinburgh har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Edinburgh for en ferietur....

 • Fakta om Edinburgh

  Edinburgh er Skottlands hovedstad og den nest største byen (etter Glasgow). Edinburgh blir av mange vurdert som en av Europas...

 • Klima i Edinburgh

  Som resten av Nord-Europa, har Edinburgh og Skottland fire klart definerte og ulike årstider. Vintermånedene er kalde og mørke,...

 • Edinburgh Parlør

  De aller fleste nordmenn klarer seg godt med sine engelsk-kunnskaper, men ofte er det noen ord man ikke husker. Kanskje gjelder...

 • Edinburgh Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Edinburgh for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut...

 • Billetter i Edinburgh

  Vær smart å bestill billetter i ro og mak. På denne siden kan du trygt og enkelt bestille billetter til din ferie i Edinburgh....

 • Reiseartikler fra Edinburgh

  Hvem har ikke gode tanker om et besøk til Skottland og Edinburgh? Bli inspirert for en ferietur til Edinburgh med Reiseplaneten...