Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Ibiza-guiden!

  • Ibiza fly

    Komme seg til Ibiza! Ibiza Airport er en typisk sommerflyplass. Med turistene øker aktiviteten betraktelig, og det er en rekke...

  • Bli kjent på Ibiza

    Kjært barn har mange navn og for de fleste av oss er nok Yabisah eller Eivissa bedre kjent som Ibiza. Ibiza tilhører øygruppen...

  • Turist på Ibiza

    Vi skal ikke underslå at svært mange, og da gjerne ungdommer, kommer til Ibiza og byen Sant Antoni for nattelivets gleder. Og...

  • Ibiza Hotell

    Ibiza har hoteller i alle prisklasser og typer. Det er typiske strandkomplekser, små og store byhoteller og ikke minst...

  • Shopping på Ibiza

    Med så mange filmstjerner og jetset-folk som besøker Ibiza skjønner vi at vi kan shoppe klær og tilbehør av siste mote på denne øya....

  • Spise på Ibiza

    Mat i Spania er tapas, paella, deilig sjømat, skinke og grillretter som gir vann i munnen. Ikke mange andre land kan måle seg med...

  • Uteliv på Ibiza

    For å si det med en gang; partybyen på Ibiza ligger på vestsiden og heter Sant Antoni, eller San Antonio som britene sier. Skal du...

  • Attraksjoner på Ibiza

    Det finnes mange attraksjoner og severdigheter på Ibiza. Det aller beste er naturlig nok flott natur, strender og rustikke...

  • Klima på Ibiza

    Ibiza har en svært behagelig temperatur året rundt. Selv på vinteren er det sjelden temperaturen synker under null grader på...

  • Ibiza

    Helt siden fønikiske nybyggere ankom Ibiza flere hundre år før Kristi fødsel, har folk fra hele verden elsket denne vakre øya i...