Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Ibiza-guiden!

  • Ibiza fly

    Komme seg til Ibiza! Ibiza Airport er en typisk sommerflyplass. Med turistene øker aktiviteten betraktelig, og det er en rekke...

  • Bli kjent på Ibiza

    Kjært barn har mange navn og for de fleste av oss er nok Yabisah eller Eivissa bedre kjent som Ibiza. Ibiza tilhører øygruppen...

  • Turist på Ibiza

    Vi skal ikke underslå at svært mange, og da gjerne ungdommer, kommer til Ibiza og byen Sant Antoni for nattelivets gleder. Og...

  • Ibiza Hotell

    Ibiza har hoteller i alle prisklasser og typer. Det er typiske strandkomplekser, små og store byhoteller og ikke minst...

  • Shopping på Ibiza

    Med så mange filmstjerner og jetset-folk som besøker Ibiza skjønner vi at vi kan shoppe klær og tilbehør av siste mote på denne øya....

  • Spise på Ibiza

    Mat i Spania er tapas, paella, deilig sjømat, skinke og grillretter som gir vann i munnen. Ikke mange andre land kan måle seg med...

  • Uteliv på Ibiza

    For å si det med en gang; partybyen på Ibiza ligger på vestsiden og heter Sant Antoni, eller San Antonio som britene sier. Skal du...

  • Attraksjoner på Ibiza

    Det finnes mange attraksjoner og severdigheter på Ibiza. Det aller beste er naturlig nok flott natur, strender og rustikke...

  • Klima på Ibiza

    Ibiza har en svært behagelig temperatur året rundt. Selv på vinteren er det sjelden temperaturen synker under null grader på...

  • Ibiza

    Helt siden fønikiske nybyggere ankom Ibiza flere hundre år før Kristi fødsel, har folk fra hele verden elsket denne vakre øya i...