Forsidebilde SurfersBeach

I fotsporene til Jan Palach

praha jan palach gravplass

1968 gir oss som er litt opp i årene assosiasjoner til "sekstiåtterne", en betegnelse som ble benyttet på den radikale generasjonen av studenter fra 1968 og de påfølgende årene.

Radikalismen som oppsto kan enkelt forklares med bakgrunn i det som skjedde på den verdenspolitiske scenen i 1968. Martin Luther King og Robert F. Kennedy ble drept i USA, det var opptøyer i Paris og verden så en bølge av studentdemonstrasjoner. Et voldsomt crescendo var Tlatelolcomassakren i Mexico.  

Vi skal imidlertid i dette litt underlige reisebrevet konsentrere oss om den såkalte «Prahavåren» i Tsjekkoslovakia. Vi tar deg med til den gangen stridsvognene fra Sovjetunionen (nå Russland) rullet tungt inn over brosteinsgatene i Praha. Der og da ble den demokratiske drømmen (midlertidig) knust for det tsjekkoslovakiske folket.

Men et opprør lever lenger enn et enkeltstående tap, og som du vet ble Tsjekkia (og Slovakia) etter hvert fri fra kommunismens åk, men det er en annen historie. Denne historien handler om Jan Palach. Vi inviterer deg til å bli med oss i hans fotspor og oppleve Praha med en sann samtidshelt.

Tidsepoken rundt 1968 har blitt filmatisert opp og i mente, og for den saks skyld skildret i utallige romaner og prosabøker, nå sist i en HBO-TV-serie kalt Burning Bush. Der, som i vår historie, er den sentrale personen Jan Palach. Vi har jaktet på sporene hans i det moderne, vakre og turistvennlige Praha. Du må bare bli med oss på turen, for dette er en tur du selv kan gjennomføre og ha glede av.

Hvem var Jan palach

praha jan palack gravplass2

Jan Palach ble født i løvens tegn, og selv om han kanskje ikke brølte høyt (bokstavelig altså), ble hans handling et metafysisk brøl som hørtes over hele verden, og med en varighet over flere generasjoner.

Jan Palach ble knapt 20 år gammel. Han studerte historie og politisk økonomi ved Karlsuniversitet i Praha, (på tsjekkisk: Univerzita Karlova). Hans død var selvforskyld, men slett ikke uten mening. Den 19. januar 1969 tente han på seg selv, og døde av brannskadene. Dette ble gjort i protest mot Sovjetunionens (i dag Russland) invasjon av Tsjekkolovakia, (Praha ligger i dag i Tsjekkia).

På vei til Olšany Cemetery i Praha

Olšany Cemetery (Olšanské hřbitovy) er en gammel gravplass, og for ordens skyld den største kirkegården i Praha. Olšany Cemetery ble konstruert som følge av et pestubrudd i Praha i 1680. Og nettopp Pesten forklarer dens beliggenhet, et godt stykke østenfor sentrum av Praha. De herskende eliter ville naturlig nok ikke ha Svartedauen i sentrum av byen hvor de selv hadde tilhold.

Olšany Cemetery er vårt første mål for turen. Det er nemlig her Jan Palach har sin grav. Dessuten gir det en fin anledning til å bruke bena for å bli kjent i byen. Og vi har selvasgt plukket ut noen spennende stopp på veien.

praha cafe imperial

Taket i Cafe Imperial er typisk Art Noir (Jugend-stil) og det du ser på bildet er helt identisk med orginalen fra 1914!

Selve reiseruten ble bestemt på fantastiske Cafe Imperial. Cafe imperial er en svært elegant restaurant som får Theatercafeen i Oslo til å virke som en kjedelig variant av Kaffebrenneriet. Cafe Imperial ligger i gaten med det svært «tjsekkiske» navnet Na Poříčí, men ikke fortvil, det er like ved Gamlebyen i Praha og lett å finne.

For kjendisdiggere kan vi fortelle at Café Imperial er under ledelse og eierskap av Tsjekkias svar på Gordon Ramsay, nemlig TV-kokken Zdeněk Pohlreich. Stedet er berømt for sine Egg Benedict. Du kan lese mer om fantastiske Café Imperial i vår reiseguide om Praha. Det er et ordentlig flott sted, (ja, det mener vi seriøst) og virkelig verdt å besøke. 

I tillegg til all skryt ovenfor er Cafe Imperial et ypperlig utgangspunkt å starte når du skal utforske den "nye" og spennende bydelen Karlin øst i Praha, og som byr på særdeles gode spisesteder og utesteder. 

Når lunsjen var unnagjort ble vi sett med norske øyne presentert en regning som var meget rimelig, stedet og servicen tatt i betraktning. Etter betaling var vi klare for første delmål; Národní památník na Vítkově, eller litt enklere forklart; Det nasjonale minnesmerket i Vitkov-parken.


Nasjonalmonumentet på Vitkov

praha nasjonalmonumentet

Grenseovergangen mellom vest og øst i Praha kan beskrives med hovedveien Wilsonova. Når du krysser denne veien, så er du øst i Praha.

Fra Café Imperiale til Minnesmerket i Vitkov-parken (Nasjonalmonumentet) er det snaue to kilometer å gå. På nordsiden av parken har du den tidligere nevnte bydelen Karlin. Greit å vite, siden du anbefales å ta turen dit senere på kvelden. Det skal nemlig vi også, for vi vet om en restuaurant som utmerker seg spesielt, og bord for kvelden er allerede bestilt på Restaurant Eska.

Karlín ligger inneklemt mellom elven Vitava og jernbanen som bringer togene til Prahas andre store jernbanestasjon, Wilsonova, øst i Praha. 

Karlin har på mange måter blitt det TriBeCa ble for New York city. Eller for å gjøre det litt mer lokalt; det Grünerløkka ble for Oslo. Det betyr "hippe utesteder, og ikke minst en rekke svært gode spisesteder. 

Vitkov-parken og Jan Žižka

Vítkov-parken befinner seg på en ås som også er gitt navnet Vitkov.  Hele parkområdet består av flere gangveier som alle gir en flott utsikt over Praha. Det meste har fått en gedigen oppussing siden åpningen i 1929. Men fortidens stil er beholdt, og med det så har du en atmosfære som er svært mye 1930-tallet. 

Parken domineres av Nasjonalmonumentet.  Eller mer korrekt, det domineres av en enorm hestestatue som står foran en bygning som representerer Nasjonalmonumentet. Statuen og bygningen er blant de viktigste konstruksjonene i Praha.

Byggverket består av en seremonihall og et utstillingslokale. Det er naturligvis plassert på Vitkov-parkens høyeste punkt. Byggeprosjektet startet før åpningen av parken og varte helt til 1938.  Hensikten med monumentet var først og fremst for å ære de Tsjekkoslaviske legionærene som deltok i 1. verdenskrig.

praha jan zizka

Mannen på hesten er Jan Žižka. Og statuen av Jan Žižka til hest skal visstnok være verdens tredje største hestebronsjestatue. Bare det er jo verdt en spasertur og et fotografi - eller hva?

Jan Žižka var en Tsjekkisk general, men også en radikal tenker, på mange måter litt som Jan Pollack, og av mange regnet som en av de største heltene nasjonen Tsjekkia har å by på.

Jan Žižka ble kalt for den "John den enøyde" og var en Husitt, født år 1360. For deg som ikke fulgte med i alle historietimene så var Husittene en før-protestantisk bevegelse som blant annet var en drivkraft for den tsjekksike nasjonalfølelsen.

Historien fortalt i en ultimat kortversjon: Den 14. juli 1420 stod et stort slag på Vitkov-åskammen. Kong Sigismund, den hellige romerske keiser, var ute på en pavevelsignet erobringsferd mot Husittene. Men noen ganger skjer ikke alt etter planen, og resultatet ble at Husittene og Jan Žižka beseiret Kong Sigismund.


Olšany Cemetery

praha olsanske hrbitovy

Fra Monumentet i Vitkov-parken til gravplassen fulgte vi en av turveiene ned åskammen, og i sør-østlig retning. Turen til Olšany Cemetery (Olšanské hřbitovy) er på drøye to kilometer. Du kan f.eks. gå langs gaten Prokopova, men flere veier tar deg frem. Nabolagene er langt fra like hyggelig som i gamlebyen i Praha, men prisene i caféene er svært rimelige. Og folk er greie og hjelpsomme, selv om de nødvendigvis ikke er spesielt stødige i engelsk.

Noen var ikke stødige på bena heller. Nabolaget sliter "bittelitt" med et synlig alkoholproblem. Om dette har noe med de billige prisene på alkohol å gjøre, eller rett og slett skyldes området, skal vi ikke si noe om. Men vi følte oss aldri utrygge på noen måte.

Noen kunne sikkert tro at vi også hadde (tilfeldige) alkoholproblemer, for vi brukte lang tid på å finne graven til Jan Palach. Mottoet må være at du ikke skal stole for mye på Googlemaps på telefonen.

Et bedre råd ville vært å finne blomsterbutikken på enden av gaten Vinohradská. Den går langs Olšany Cemetery, på sørsiden. Finn så nærmeste inngang, ta til høyre, og se på gravene som ligger langs veien nærmest muren. Graven ligger på den siden av veien som er lengst borte fra muren, (også kalt venstre hvis du har gått inn riktig inngang). Skjønte du den?

 praha jan palack gravplass3

Olšany Cemetery består av ca. 2 millioner gravplasser, så det er ikke rart om du, som vi, må lete litt. Som sedvanlig i Sentral-Europa er slike gravplasser et fantastisk skue av art nouvau-monumenter, så det å tilbringe litt ekstra tid her, er slett ikke bortkastet.

Olšany Cemetery er naturligvis siste stopp for mange flere kjente mennesker enn kun Jan Palach. Og mange av dem er klart mer kjente også. Det holder å nevne Franz Kafka.


Der det skjedde - Václavské náměstí

praha wenzelsplassen

Wenzelsplassen, eller Václavské náměstí om du går på språkkurs i Tsjekkisk, er en av de mest kjente plassene i Praha. Navnet er gitt til ære for Venceslas av Bömen, som er Tsjekkias skytshelgen. Det er han du ser ryggen til, der han sitter til hest. Forøvrig er Wenzelsplassen en av Prahas mest trafikkerte og besøkte steder, og her myldrer det av fastboende og tilreisende.

Wenzelsplassen er et sted hvor det ofte foregår prostestaksjoner og demonstrasjoner. Til tross for dette, eller kanskje det er selve årsaken, så ble denne plassen valgt som åsted for en av de mest omtalte historiske hendelsene i Tsjekkoslovakia (nå Tsjekkia). 

Bakteppet til hele dette reisebrevet skjedde den 16. januar 1969. Historiens sentrum var (som du burde forstå nå) studenten Jan Palach, og handlingen var (intet mindre enn) at Jan Palach satte fyr på seg selv i protest mot invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968.

Ifølge et brev Jan Palach sendte til flere offentlige personer var at han var en av mange som var villige til drepe seg selv gjennom å brenne seg selv til døde. Kravet var frihet. I ettertid har flere hevdet at Palachs krav til frihet like mye handlet om at folk i Tsjekkoslovakia ikke skulle la seg demoralisere, som å være utelukkende en protest mot Sovjetunionen. 

Det er dessuten mye som tilsier at det ikke eksisterte noen gruppe hvor Jan Palach var medlem. Palach var kjent for å være en svært aktiv motstander mot sensur og statlig styring av pressen. Det skal imidlertid sies at Jan Palachs død førte til store protester, og at en annen student, Jan Zajic, tente på seg selv i solidaritet med Palach, og døde på samme plass måneden etter.

Jan Palachs minnemonument

praha jan palach memorial cross

I front av Nasjonalmuseet i Praha, selvsagt på Wenzelsplassen, hvor det hele skjedde, finner du monumentet til minne om Jan Palack. Monumentet er både vakkert og sørgmodig, og er et slags liggende tredimensjonalt kors. Personen bak verket er den tsjekkiske kunsteren Barbora Veselá.

Daglig kommer folk til monumentet for å tenne lys, legge på blomster og minnes Palack og hva han stod for.

[Fortsettelse kommer...]

Skopelos – en juvel blant greske øyperler

skopelos balkong

Skopelos er en øy i Sporadene mellom Skiathos og Alonnisos. Den ligger rett nord for Evia, Hellas’ neste største øy, og ikke så langt fra fastlandet. Det er knappe to timers båttur til Skiathos, som har flyplass, og som lokker de fleste turistene.

Turistene tar kanskje en dagstur til Skopelos og byen med samme navn, men det er ikke mange som velger å bo her. Derfor har øya blitt skånet for høye hoteller, støyende og forurensende biltrafikk, bråkete diskoteker og barer.


Reisebrevet fra Skopelos og alle reisebrevets bilder er tilhørende Sidsel og Per Nørgaard, med unntak av foto først i artikkelen hvor fotograf er Jon CorelisCC BY-SA 3.0 og Svedek (se foto av Mamma Mia-kirken lenger ned i artikkelen).


skopelos havnen

Havnen ved Skopelos by er sjarmerende og idyllisk, og på langt nær så turistifisert som andre ferieøyer utenfor Hellas

Skopelos har bevart sin egenart og natur og har stort sett vært uforandret de siste førti årene. Men den har likevel alt det en "hellasentusiast" kan ønske seg – tavernaer som serverer typiske greske retter og iskalde hvitviner eller retzinaer med harpikssmak, by med smale gater og smug som innbyr til vandring etter at solen har gått ned og luften er blitt kjøligere, gåturer i olivenlunder til strender med krystallklart vann og turer gjennom pinjeskoger.

Pension Soula – «et lite stykke Norge»

skopelos pension soula

I gåavstand fra sentrum av Skopelos by og i et stille og fredelig hjørne ligger familieeide Pension Soula. Det er en favoritt blant nordmenn, og de samme gjestene kommer tilbake år etter år. Det startet den gangen Gulliver Reiser hadde pensjonatet på reiseprogrammet i begynnelsen av 1980-årene. Etter at Gulliver forsvant, overtok Apollo, som fortsatt tilbyr opphold her. På Pension Soula serveres deilig gresk frokost under løvtrærne i hagen.

Vi ferierte på Soula med barna våre i 1987. I 2019, 32 år senere, kom vi tilbake og fant at lite var endret. Men den yngre generasjonen hadde overtatt driften med direktør Kostas Psathas i spissen. Faren på over 80 var fortsatt aktiv og dyrket grønnsaker i hagen bak huset, og moren, som er like gammel, serverte gjestene nå som den gangen for 32 år siden. Hver fredag serverer hun hjemmelagde og saftige honningboller.

Vi traff Nanna Kobro på Pension Soula, en av de fire nordmennene som bor fast på Skopelos. Hun jobbet som reiseleder i Gulliver fra 1983 til 1993 og har siden aldri forlatt øya. Hun kjenner nesten alle og snakker flytende gresk.


hotel icon Klikk her for alle hoteller på Skopelos


Morgenvandring i olivenlunden

Skopelos by innbyr til noe strandliv, men Stáfylos-stranden fem kilometer rett sørover er et bedre alternativ, og dessuten fører en sjarmerende gangvei dit med olivenlunder og blomsterenger på begge sider der sauer beiter og høner sparker og hakker i den fruktbare jorda. Det er så fredfylt og typisk gresk.

Midtveis dukker det opp et lite kapell på venstres side, der man kan gå inn og tenne et vokslys i et lite rom med ikoner på veggene. I enden av stien fører trapper ned til Stáfylos-stranden som lokker med en fin sand og krystallklart vann. På den andre siden av odden er det en uoffisiell naturiststrand.

skopelos stafylos stranden

Stáfylos-stranden noen kilometer sør for Skopelos by gir fred og ro i sjelen

Etter et bad og noen timer på stranden, finner de fleste veien til tavernen som ligger noen trapper opp fra stranden med panoramautsikt over Egeerhavet der fergene krysser mellom øyene. Tavernaen byr på en rikholdig meny som omfatter duggfriske øl, hvitviner eller retzinaer, gresk salat, tzatziki, sprøstekte ansjos og sardiner, moussaka, keftedes (kjøttboller), souvlaki, dolmades pakket i vinblader og andre retter av ypperste kvalitet. Og det koster ikke så mye heller. Hva mer kan man ønske seg?


flybillettKlikk her for å finne best pris på fly til Skiathos


«Mamma Mia-kirken»

skopelos agios ioannis chapel

Agios Ioannis chapel, kanskje den mest kjente attraksjonen på Skopelos.  Foto: Svedek - CC-lisens

Skopelos ble satt på verdenskartet da bryllupsscenen i publikumssuksessen «Mamma Mia» ble spilt inn på den smale og svingete stien som fører opp til Johanneskirken, nå kalt Mamma Mia-kirken, på øyas sørøstlige hjørne. Berømtheter som Meryl Streep, Amanda Seyfried, Dominic Cooper, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth gjorde klippen Sto Kastri berømt, og den er senere blitt en turistattraksjon.

Mange som besøker øya i dag, tar gjerne en dagstur hit. Men klippen med bratte stup og grønne skråninger er ikke lett tilgjengelig, og den beste måten å komme dit på er å bruke taxi.

Oppdag øya Skopelos

skopelos panormos

Panormos-stranden er et yndet utfluktsmål for turister som besøker Skopelos utenfor Hellas

Takket være rikelig med grunnvann er øya en av de grønneste i Egeerhavet, og vannet er så rent, klart og innbydende, at øya blir markedsført under slagordet «Green and blue».

Det er mange hyggelige bade- og feriebyer langs kysten av Skopelos, for eksempel Agnostas, Panormos, Kastani, Neo Klima, Klima og fergestedet Glossa langt nord med Mamma Mia-kirken rett over på motsatt side av øya. Disse stedene kan nås med bil eller buss fra Skopelos by. Mellom stupbratte og utilgjengelige klipper ligger små bukter der man kan være for seg hele dagen om man ønsker det.

Favoritten blant favoritter er Skopelos

Vi har reist mellom øyene i Egeerhavet i 45 år og har bodd på 33 av dem, Vi regner oss derfor som kjennere av Hellas. Vi får av og til spørsmålet: Hvilken øy liker dere best? Vi må tenke litt fordi mange av øyene er så utrolig flotte, men svaret er likevel alltid det samme: Skopelos.

Av Sidsel og Per Nørgaard

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Palmesus i Warszawa

warszawa kulturpalasset 2

Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også.

I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album som i stor grad påvirket både musikk og stil for oss som vokste opp den gang. En av de mest karakteristiske og spesielle låtene fra platen heter Warszawa. Låten har en lang instrumental passasje, og når sangen melder seg etter 3:47 er det en mystisk Bowie som maner frem noen tekstlinjer inspirert av det polske koret 'Slask'. Arrangementet av Warszawa er ment å fremkalle inntrykket av ødeleggelse som Bowie fikk på sitt besøk til byen tidlig på 1970-tallet.

Det samme inntrykket vil man vanskelig kunne mane frem når man ankommer Warszawa i dag. Byen fremstår med en optimistisk blanding av nytt og gammelt, ikke minst arkitektonisk. Dessuten er jo selv det gamle nytt. Gamlebyen i Warszawa ble bokstavelig talt pulverisert under 2. verdenskrig. Men med innsatsvilje, penger og stein fra andre polske byer ble Stare Miasto, (som gamlebyen heter på polsk), møysommelig bygget opp igjen som en slags replika.

Midtpunktet eller himmelpunktet i Gamlebyen er Sigismundsøylen på Plac Zamkowy.  Sigismundsøylen strekker seg 22 meter til værs og er det autentiske beviset på gamle dager. Sigismundsøylen ble reist så tidlig som i 1644.

warszawa sigismundsoylen 1

Sigismundsøylen på Plac Zamkowy i Warszawa er fire meter høyere enn Monolitten i Oslo.

Vi startet vår reise fra Gardermoen hvor vi hadde booket Norwegians ettermiddagsfly direkte til Warszawa. Selve flyturen tok ikke lenger tid enn det som var foreskrevet, nemlig 1 time og 40 minutter. Problemet var bare at vår dårlige erfaring med Norwegian (nemlig at Norwegian = forsinkelse) gjentok seg. Det tok to timer med ekstra ventetid før vi var i luften.

Enda godt at vår reise var til en by med et særdeles hyggelig prisnivå, med tanke på at deler av feriekassa nå var lagt igjen på en overpriset flyplassbar.

Fra Frederic Copin International Airport

Hvis du trodde at en Formel-1 bil er noe av det vasseste du kan kjøre, må du tro om igjen. Da har du nemlig ikke sittet på med en Peugoet kjørt av en polsk taxisjåfør. Det kunne virke som han skulle ta igjen hele flyforsinkelsen på den drøye mil lange turen fra Frederic Chopin International Airport til fantastiske Westin hotell gjennom å kjøre i supersonisk hastighet. Dette var nok det skumleste vi opplevde på reisen. Prisen var imidlertid ikke noe skummel, kun 46 zloty, eller drøye hundrelappen.

Uteliv i Warszawa

warszawa klar cocktail

Mange hevder at Warszawas beste cocktails får du på Klar, ikke langt fra Gamlebyen. Livemusikk hadde de også!

De fleste forlater ikke Warszawa uten å ha smakt en eller annen vodka-drikk. Spør du en fra Polen vil de med stoisk ro hevde at det er de, og slett ikke russerne, som er vodkaens rettmessige eier. Dette medfører naturligvis at vodka er allstednærværende, og i alle varianter, dvs. fra shots til avanserte cocktails. Vi besøkte den intime og koselige Klar Cocktailbar i Krakowskie Przedmieście 41. Den bød på turens dyreste drinker, men prisene skremmer på ingen måte en som har besøkt Aker Brygge i Oslo.

Dessuten er signaturcocktailen til Klar også den rimeligste. Cocktailen lyder navnen Klar Sour og koster edruelige 50 kroner. I tillegg til Vodka inkluderes økologisk dyrkede bær, vodka og eggehvite. Sistnevnte gjør drinken mer "fluffy". I tillegg tilsettes en "hemmelig" urteblanding. Du forteller bartenderen om du vil ha drinken søt, syrlig eller noe midt i mellom, og så mixer han inn den riktige urteblandingen etter alle kunstens regler. Vi konkluderer med at du ikke kan ha besøkt Warszawa uten å ha smakt en variant av Klar Sour.



Vis á vis Klar Coctailbar finner du Molly Mallone's. Ingen "storby" uten en Molly Mallone's. Dette toetasjers etablissimentet hører inn under merkelappen "irsk pub" og er et sted som passer utmerket for deg som vil se fotball, siden andre etasje utelukkende består av storskjermer, trebenker, toalett samt en liten bar som selger øl og shots. Vit at det finnes en koseligere og brunere irsk pub like i nærheten. Den lyder navnet Irlandzki og er antagelig den mest kjente irske puben i Warszawa. I denne brune puben er det et mangfold av irske stereotypiseringer på vegger og tak, livemusikk på kvelden og hyggelig betjening. Adressen er Miodowa 3, noe som innebærer umiddelbar nærhet til Gamlebyen og Plac Zamkowy.

warszawa piw paw

PiwPaw Parkingowa i nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset i sentrum av Warszawa holder åpent døgnet rundt 7 dager i uken. Og korker på veggene er det også!

Vi utforsket naturligvis utelivet i Warszawa inngående. I nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset finner du en rekke utesteder. Første stopp var for oss bryggeripuben Bulldog i gaten al. Jerozolimskie 42. Som pubnavnet mer enn antyder er dette en engelsk pub. Her er Chesterfields, TV-skjermer, øl og shots. Koselig, men på langt nær unik.

Mer original er PiwPaw Parkingowa i gaten Żurawia 32/34. Veggene er tapetsert med korker av alle slag, hovedsaklig av øl og mineralvann. Musikken er god, prisene er billig, klientellet mangfoldig, og .... det er åpent 24 timer i døgnet 7 dager i uken.

Men prisen som den mest originale og unike tildeles spisestedet The Inn Under the Red Hog, eller Oberża Pod Czerwonym Wieprzem som de lokale korrekt nok hevder at stedet heter. The Red Hog befinner seg et stykke vest for Wisla, ikke alt for langt unna vårt flotte hotell (Westin Hotel). Adressen til den røde grisen er Żelazna 68. Du kjenner igjen stedet på de sorte Volgaene som står utenfor.

warszawa the red hog

The Inn under the Hog har i tillegg til et fantastisk maleri, god mat, selv om den lokale familien ikke ser så begeistret ut...

Den originale "Inn" var en sagnomsust restaurant som eksisterte fra 1800-tallet og frem til 2. Verdenskrig. Navnet kom av gjestene som frekventerte stedet, nemlig de politisk røde, (altså kommunistene, hvis du skal ha det inn med teskje).

Restauranten har i dag en humoristisk tone overfor sitt klientell og du vil blant annet se et gedigent maleri hvor blant andre Lenin, Bresjnev, Honecker, Castro, Kim Il-Sung og Mao møtes på noe som kan minnes som den siste nattverd. Menyen er et kapittel for seg, og må leses fra start til slutt. Menyen er delt opp i proletar-mat og borgerklasse-mat, sistnevnte kalt for Bourgeoisie.  Vi smakte på blant annet på Bresjnevs "Kolduny Dumplings" noe som best kan beskrives som melkaker med hvitløk og urter, servert i smør. Godt? Tja, si det, men en opplevelse var det.

La oss også anbefale en annen og mer moderne restaurant. Like ved hotellet vårt, (Westin hvis du ikke husker), ligger den Tsjekkiske restauranten Bohemia. Byen Bohemia (også kjent som Böhmen) befinner seg (naturligvis) i Tsjekkia og har en historie som kan tilbakeføres til før Kristus, uten at dette på noen som helst måte kan assosieres med restauranten Bohemia.

Restauranten Bohemia serverer god vin og (meget) god Urquell Pilsner som dessuten har en helt egen miks. Du velger mellom 4 typer fatøl fra Urquell og de er faktisk alle en fryd å drikke. Store øltanker står åpent i restauranten så du ikke skal være i tvil om spesialiteten.

Når det gjelder mat er Bohemia først og fremst en grillrestaurant som serverer klassiske kjøttretter til priser vi ønsker vi hadde i Norge. Legg til god service av en betjening som behersker engelsk så forstår du at besøk(ene) ble gjort med glede.

Noen severdigheter i Warszawa

warszawa kulturpalasset 3

Vi snakker 237 meter høyde (inkludert spiret på toppen) og et bygg som stod ferdig i 1955. Fortsatt Warszawas høyeste!

Kultur- og vitenskapspalasset må nevnes. Vi tok en tur bortom hver dag. På en måte er det vanskelig å komme utenom dette enorme landemerket som var en "gave" til det polske folket fra selveste Josef Stalin. Av den grunn har skyskraperen vært gjenstand for opprivende diskusjoner i flere ti-år. Kultur- og vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) er den syvende høyeste bygningen i EU og ble tegnet av den russiske arkitekten Lev Rudnev.

Inspirasjonen kom fra tilsvarende bygninger i Moskva og Chicago. På innsiden finner du kino, teatre, restauranter og kafeer, utstillinger og mye mer. En hel langweekend vil gå med hvis du skal utforske alle byggets fasiliteter og tilbud. Hele langweekenden vil gå med hvis du vil stå i heiskøen til terassen i 30. etasje og byens beste utsikt også. Hvis du ikke står opp tidlig da, og unngår de fleste andre turistene.

warszawa uprising museum 3

Tankevekkende er kanskje ordet som best beskriver et besøk til Opprørsmuseet i Warszawa.

Opprørsmuseet i Warszawa ligger i Grzybowska 79, i Ghetto-området av Warszawa. Uten at du ser noe særlig til ghettoen i våre dager. Dette er et fantastisk museum, både innvendig og utvendig. På vårt besøk var det imidlertid 60 meter lang kø (av folk som allerede hadde kjøpt billett), noe som medførte at vi besluttet å droppe turen inn. Men vit at du også får utrolig mange inntrykk ved å rusle ute på museumsplassen. Blant annet vil du se muren med mer enn 10000 navn på falne under krigen mot Nazistene og en rekke bilder og fotografier som maner til ettertanke. Du vil også se den 230 kilo tunge klokken som er dedikert til general Antoni Chruście (død i 1960) som var kommandant for styrkene som ledet opprøret i Warszawa.  Og ikke minst en komplett og kjørbar replika av den polske militærbilen Kubus.

Vi tok naturligvis også en vandretur sørover langs den store gågaten Krakowskie Przedmiescie til vi kom til Pomnik Miolaja Kopernika, eller sagt litt mer forståelig, Nicolas Copernicus Monumentet. Nicolas Copernicus var både polsk og modig. Uten at det er noen motsetning.

Copernicus (1473 - 1543) var den første som systematisk argumenterte for at jorden kretset rundt solen og brøt med det datidens verdensbilde om at Jorden var universets midtpunkt. Det såkalte heliosentriske verdenssystemet til Copernicus kan du se på bakken foran monumentet av han. Boken ble forøvrig trykket samme år som han døde, dvs. i 1543.

Den polske samtidskunstneren Joanna Rajkowska står for Warszawas kanskje mest spesielle attraksjon. Den lyder navnet "Hilsen fra Jerusalem Avenue" og er en 15 meter høy kunstig palme. Gaten kunstverket er plassert på heter logisk nok også Jerusalem Avenue.

warszawa the palm

Tenk at Warszawa også har en palme. Ergo har Bowie, røde griser og Palmesus en fellesnevner i den fascinerende byen Warszawa

Jerusalem Avenue (al. Jerozolimskie) krysser elven Wisla sør for Copernicus-monumentet. Palmen står midt i en rundkjøring der hvor al. Jerozolimskie møter gaten Nowy Swiat som er gaten til og fra Gamlebyen. På motsatt side av rundkjøringen er forøvrig en statue av Charles de Gaulle, uten sammenligning forøvirig.

Kunstneren Rajkowska ble inspirert av en reise i Israel og hensikten med kunstverket er å blande Israels natur med Warszawa, og samtidig uttrykke noe utenkelig. Og hva er mer utenkelig enn midt gigantisk palmetre i en rundkjøring ved en av Warszawas travleste gater? 

Fun fact fra besøket i Warszawa

warszawa black volga

Warszawa er også mer servicevennlig enn du tror. The Inn under the Hog hadde en kjøretjeneste for deg som fikk for mye alkohol. Da kunne du enkelt bli fraktet fra restauranten og hjem i (selvfølgelig) en svart Volga.

Vi besøkte Warszawa den 3. mai. Det er Polens grunnlovsdag. Etter minst 45 minutters leting i og rundt Kulturpalasset etter baren og restauranten Kulturalna fikk vi beskjed at den var stengt pga. offentlig høytidsdag. Kulturalna ligger forresten i fløyen som huser teateret Teatr Dramatyczny.

Warszawa er mer edruelig enn du tror. Det merket i alle fall den svenske turisten ved vår side som akkurat hadde bestilt og betalt 9 stk halvlitere på Molly Mallone's samtidig som hans 8 svenske venner ble kastet ut på grunn av "støy".

Og selvsagt, Norwegian var forsinket hjem også. 0130 på Gardermoen takket vi for turen. Går det noen tog nå mon tro? Hører du, Bjørn Kjos?

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Cinque Terre - Favorittreisemål i Italia

cinque terre manarola

Det er få reisemål som skaper mer forventning enn Cinque Terre i Italia. Utallige personer vi har truffet har hatt en reise til Cinque Terre som sitt største ferieønske. Og de som har vært der blir varme i hjertet når de tenker tilbake på opplevelsene.


Fotografiet viser landsbyen Corniglia og som er et elsket fotoobjekt. Foto: Foto: chensiyuan, CC BY-SA 4.0


Cinque Terre i Liguria var i mange en skjult perle, til tross for at poeter og dikter har fremhevet områdets vakre råskap. Men etter at Cinque Terres landsbyer ble inkludert på Verdensarvlisten til UNESCO har de vært blant de mest populære turistmålene i Italia.

Cinque Terre betyr på italiensk noe slikt som «de fem land». Cinque Terre befinner seg nordvest i Italia, mellom Genova og La Spezia. Nasjonalparkanlegget følger kysten av Det liguriske hav og strekker seg en kilometer eller to inn i landet. Nærmeste by med flyplass som frekventerer Norge på en god måte er Pisa, men det går også an å fly til Milano og ta tog derfra.

Cinque Terre består, som du sikkert allerede har forstått, av fem landsbyer. Disse fiskerlandsbyene heter Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso al Mare. Vi har da sortert landsbyene i Cinque Terre fra La Spezia i sør til Genova i nord.

Hva er spesielt med Cinque Terre?

cinque terre corniglia

Fra fjellet og ned til Manarola er det mange trappetrinn. God trening for lår og legger, samtidig som synet er bra for sjelen.
Foto: chensiyuan, CC BY-SA 4.0

Hele Cinque Terre er et kystområde med klipper og berg som bokstavelig talt stuper ned i havet. Folkene her har gjennom flere hundre år bygget sine landsbyer direkte på klippene, og landsbyene fremstår nær sagt som eventyrbyer og har en sjarme som moderne byer ikke er i nærheten av.

Cinque Terre har mengder med turstier og veier. Og på disse vandrer turister frem og tilbake fra den ene landsbyen til den andre. Bil er ikke det naturlige transportmidlet her. Men båt kan være en mulighet for deg som ikke kan gå eller har gått nok i ferien.

De eldste landsbyene i Cinque Terre er Monterosso og Vernazza. En gangvei knytter disse og de tre andre byene sammen. 

Landsbyene i Cinque Terre er fargerike og får de fleste turisters fotoapparater til å gå amok. Det sies at det var fiskernes ønske om å se sine hus når de var på havet som var årsaken til at husene ble malt i så ulike farger. Fisk er den dag i dag den viktigste matkilden og på restauranter i Cinque Terre får du de nydeligste fiskeretter. 

Fotturer i Cinque Terre

cinque terre vernazza

Vernazza er sammen med Monterosso al Mare den eldste byen i Cinque Terre.
Foto: chensiyuan, CC BY-SA 4.0

Det finnes en rekke ulike ruter og veger du kan gå i Cinque Terre. Noen går langs kysten, andre litt inne i nasjonalparken og selvsagt går "alle" hovedrutene mellom de ulike landsbyene.

Siden langt de fleste turister ønsker å lage seg en base i en av byene så er det greit å vite at det kontinuerlig går tog mellom de ulike landsbyene dagen lang. Så hvis du f.eks. bor i Monterosso så er det ikke et problem å ta et morgentog til Manarolola og så gå til Riomaggiore hvor man slapper av med en god lunsj og god vin, før man tar toget til bake til Monterosso for å dusje og ordne seg til middag og moro.

Monterosso til Vernazza er en forholdsvis kort tur, i underkant av fire kilometer. Men veien mellom landsbyene er rimelig bratt.  Er du her om sommeren så vit at temperaturen kan bli ganske høy midt på dagen, og da blir turen fra Monterosso til Vernezza krevende nok. Beregn i alle fall 90 minutters gange.

Det er heller ikke flust med rasteplasser, i alle fall ikke som selger mat og drikke. Så ta derfor med deg godt med drikke og gjerne frukt og mat.

Vernazza til Corniglia innebærer en vandring på ca. 4 kilometer. Det er gode turstier og gåturen bør ikke ta mer enn en time.

Turen Corniglia til Volastra byr antagelig på Cinque Terres vakreste utsikt. Volastra som gjerne kalles den 6. byen ligger oppi i fjellet omkranset av vindruer. Det er ikke lange turen, så de fleste inkluderer en nedstigning til Manarola. Vær forberedt på bratte trappetrinn ned mot landsbyen. Turen tar i overkant av 2 timer og er på i underkant av 6 kilometer.

Manarola til Riomaggiore fullender de 5 landsbyene og inkluderer den fantastiske kystruten Via dell Amore, (Kjærlighetens vei). Det finnes også andre turstier, men dette er de aller flestes førstevalg. Turen tar i overkant av 2 timer og er på i underkant av 6 kilometer.

Hvordan komme seg til Cinque Terre?

Det enkleste er antagelig å komme seg til Pisa. Fra flyplassen i Pisa går det regelmessig tog til Cinque Terre. Et alternativ er å fly til Firenze som jo også ligger i Toscana slik som Pisa. For mange er imidlertid flyforbindelsen til Milano best.



Vit da at det fra Milano går en rekke tog til Cinque Terre og f.eks. Monterosso al Mare. Togturen fra Sentralbanestasjonen i Milano til Monterosso tar ca. 4 timer og det er flere avganger om dagen.  Dette toget går via Genova.  

Et alternativ til tog er selvsagt leiebil. Men siden bil ikke er tingen i selve Cinque Terre må du i så fall belage deg på at bilen får hvile noen dager i en av landsbyene.

Reisetips for Cinque Terre

cinque terre monterosso

Fotografiet viser stranden ved Monterosso al Mare i Cinque Terre.
Foto: EpicV27 - Eget verkCC BY-SA 4.0

Reiser du til Cinque Terre om sommeren og det er varmt i været vil det å kunne bade i havet være forfriskende. Det er kun Monterosso al Mare som har en ordentlig sandstrand av landsbyene.  

Luksusrestauranten Belforte i Vernazza er manges ønskedrøm. Belforte ligger i Via Guidoni, og byr på vakker havutsikt. Ja, det er dyrt. Er feriekassen begrenset kan man jo unne seg en lunsj i stedet for middag. Ring +39 0187 812222 for å reservere bord.

Det er mange cruisebåter som ankommer La Spezia. Turister der tar gjerne dagsturer til en av landsbyene i Cinque Terre. Det vil derfor bli betydelig mindre folksomt på turstiene litt utpå dagen når cruisepassasjerene vender nesen mot bussene som tar dem hjem til båten.

Bli med på vinsmaking. Cinque Terre har en lang tradisjon for vin og markene her gir vinen en helt spesiell smak. Vi anbefaler Vernazza Wine Experience.  Cinque Terres helt egne vin heter sciacchetrà og er en søt dessertvin.

Det er fint mulig å kombinere ferien i Cinque Terre med en dagstur til kjente byer som Firenze eller Pisa. Du kan naturligvis også besøke byen for de meget rike og svært vellykkede, Portofino.

Cantina da Miky heter Cinque Terres beste (og kanskje dyreste) restaurant. Det finnes utallige gode og rimelig restauranter, men hvis du vil ha Michelin-mat, så er Cantina da Miky i Monterosso løsningen. Spesialiteten er selvsagt fisk og skalldyr, men pasta og annet du forbinder med Italia er å få. Adressen er Via Fegina, 90 i Monterosso di al Mare. Lunsj på slike restauranter er ofte en god løsning, da prisentene er rimeligere og atmosfæren litt mindre stiv.

 

Hoteller i Cinque Terre

cinque terre riomaggiore

Riomaggiore heter landsbyen som ligger lengst sør av de 5 originale Cinque Terre-landsbyene og er med det "nærmeste nabo" til La Spezia.
Foto: chensiyuan, CC BY-SA 4.0

Det finnes naturlig nok mange overnattingssteder i Cinque Terre. Men det finnes enda flere turister. Riktig nok kommer mange av turistene fra cruisebåtene i La Spezia, men det vil uansett bli fullt på hotellene i høysesongen. Mange velger derfor å bo i storbyene La Spezia eller Genova, eller omkringliggende landsbyer. 

Men vær tidlig ute og du får overnatting i en av de 5 originale Cinque Terre-landsbyene. Husk at noen av landsbyene er små, og at overnattingen fortrinnsvis må skje på sjarmerende og rustikke steder, ofte familieeide i generasjoner. 


 

Reiseplaneten gir deg her den komplette oversikten med de rimeligste prisene på hotell og overnattingssteder i Cinque Terre!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Ibiza og Irland i Polen

sopot crooked house

Har du lyst på fest og moro, gater med casino og puber, og ikke minst en lang og flott strand? Selvsagt har du det. Men vet du at turen går til Polen?



Rett nord for koselige Gdansk finner du Sopot. Sammen med Gdynia utgjør Sopot og Gdansk den såkalte "Tri-City-gruppen", og hvor Sopot er stedet du går for strandaktiviteter og uteliv. 

Med sine Art Nouveau hus, historiske parker og vakre offentlige hager gir Sopot er varmt og og trivelig inntrykk. Stranden er lange og flott, og byr blant annet på molo bygget av tre, som strekker seg hele 511,5 meter, og som med det skal være den lengste av sitt slag i Europa.

Ravjakt på stranden

Om dagen kan du nyte livet på den nesten 5 kilometer lange stranden, og dersom det ikke er varmt nok i været til å bade, kan du alltids gå på leting etter rav, det mange kaller Baltikums gull og som også finnes her i Polen.

Eller du kan gå vandreturer som er helende for både kropp og sjel. Sopot har nemlig vakre omgivelser som innbyr til både fotturer og sykkelturer. Besøk til Gdansk for å beundre forskjellige turistattraksjoner er også et kjærkomment tidsfordriv. Men om kvelden er det ingen ting som slår Sopot.

 2 millioner turister årlig kan ikke ta feil!

sopot havnepromenaden

Sopot regnes for å være Polens beste og tryggeste badeferieby. På stranden finnes alle fasiliteter, også puber og caféer. Og utallige livvakter er på plass i høysesongen for å passe på byens badegjester. Gaten som tar deg ned til moloen på stranden heter Bohaterów Monte Cassino Street, og er viden kjent.

På denne gaten myldrer det gjerne av gateartister, gjøglere og naturligvis turister. Og turistene flokker ikke opp og

 ned Bohaterów Monte Cassino Street bare på grunn av gateartistene, de er nok minst like opptatt av alle puber, barer, kinoer og gallerier som finnes langs med gaten.

Utvalgte utesteder i Sopot!

Sfinks700
I gaten Powstancow Warszawy 18 finner du en klubb hvor det alltid er liv og røre. Hit til Sfinks kommer trendy mennesker for levende musikk. Selv om beliggenheten er i nærheten av stranden så forventes stort sett pent og/eller moteriktig antrekk. Kanskje du treffer noen MTV-mennesker her?

ViVa
I gaten Al Mamuszki 2 ligger klubben ViVa som er et populært sted om sommeren. Beliggenheten er i praksis rett på stranden og bedre sted er vanskelig å finne en varm sommerkveld. Et must for danseglade festmennesker.

Casino på Sofitel Grand Sopot
Adressen er Powstańców Warszawy 12 og dette ærverdige hotellet har en i tillegg til en flot restaurant i Art Deco-stil, også et casino hvor du for en kveld kan late som du er James Bond og teste dine gamblingkunnskaper.

 
Et fantastisk hotell i Sopot

Skal du noen gang kunne bo på et 5-stjerners hotell uten å måtte reise til Østen, så er kanskje flotte Sofitel Grand Hotel Sopot med casinoet stedet. Her er det slett ikke umulig å få rompriser til godt under 700 kroner natten! Og både fasiliteter og service er 5-stjerners!

Hotellet ble bygget i 1927 og har beliggenhet langs stranden, og hele bygget oser av eleganse. Dette praktbygget representerer mye av atmosfæren i Sopot!

Fly til Sopot

Du kommer raskt og rimelig til Sopot ved å fly til Gdansk. Det er flere selskaper som kan ta deg til Gdansk og flyturen fra Østlandet er ca 90 minutter.

Sopot ligger knapt 20 kilometer nord for Gdansk.  Billigste flybilletter finner du garantert hos Reiseplaneten. Klikk her for billigste flybilletter!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Kairo-guiden!

  • Kairo

    Få byer i verden er så todelt som Kairo, der moderne stål-og-glassbygninger står side om side med falleferdige leiegårder som...

  • Kairo Fly

    I skrivende stund er det ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Kairo, men de fleste store europeiske selskapene flyr dit...

  • Kairo Bli kjent

    Hvis du er på utkikk etter et hyggelig reisemål for en avslappende langhelg, og tenker at Kairo er en gammel by med masser av...

  • Kairo Turist

    Dag 1 i Kairo Hvis du bare har et par dager tilgjengelig i Kairo, må du tidlig opp for å få mest mulig ut av byen. Hvis du...

  • Kairo Spise

    I Kairo finner du både billige lokale kafeer og kjøkkenvogner som serverer egyptisk mat på gater og markeder, asiatiske...

  • Kairo Shopping

    Det finnes nok av supermarkeder og kjøpesentre i Kairo der du kan få kjøpt det meste av det samme som du finner i europeiske...

  • Kairo Med barn

    Kairo er kanskje ikke det ideelle stedet å ta med seg de aller minste barna til, men for de litt eldre, eventyrlystne og...

  • Kairo Hotell

    Siden Kairo er en millionby som aldri faller til ro, vil vi anbefale et hotell som ikke ligger i nærheten av de største...

  • Sport i Kairo

    Folk i Egypt er glødende sportsinteressert. Ballsporter er spesielt populært, da spesielt fotball, men også basketball, squash...

  • Kairo Leiebil

    Leie bil i Kairo? Glem det! Ikke vurder det engang! Trafikken i Kairo er en endeløs flodbølge av biler som fosser fremover uten...

  • Kairo Attraksjoner

    Ønsker du oversiktskart over Kairo med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Kairo! Pyramidene i Giza Ingen forlater Kairo uten...

  • Kairo Videofilmer

    Kairo / Egypt Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Kairofor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Kairo Ferielenker

    Kairo har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Kairo for en ferietur. For...

  • Kairo Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Kairo for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Kairo

    Enorme Kairo er hovedstad og største by i Egypt. Kairo byr på en rekke attraksjoner, også utover det obligatoriske besøket til...

  • Klima i Kairo

    Kairo har i praksis ikke årstider. Det vil si, halve året, mai til oktober, er varmere enn resten, men det er alltid Varmt....