Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Korfu-guiden!

  • Korfu

    Bare navnet Korfu får oss til å tenke på sommer, sol, badeliv og ferie. Denne vakre greske øya har lenge vært en populær...

  • Fly til Korfu

    Det er naturlig nok mange flyselskaper som benytter seg av Korfus flyplass, Corfu Airport " Ioannis Kapodistrias". Korfu...

  • Hotell på Korfu

    Korfu har som seg hør og bør en populær turistdestinasjon en rekke hoteller og overnattingssteder å tilby deg som turist....

  • Korfu Leiebil

    Leiebil er rimelig i Hellas, og det er ikke noe unntak med Korfu.  Kjørekulturen er grei nok på Korfu, og på en slik liten øy er...

  • Bli kjent med Korfu

    Korfu eller corfu som øya heter på italiensk, engelsk og en rekke andre språk, er den nordligste av De joniske øyene som...

  • Turist på Korfu

    De fleste turistkompleksene for "folk flest" befinner seg enten helt nord eller øst på øya Korfu. Midt mellom, dvs. nordøst på...

  • Korfu Med barn

    Korfu er en vakker og grønn øy og det er selvsagt ingen utfordring å ta med barn hit.  Snarere tvert imot.  Vi tror barna vil...

  • Spise på Korfu

    Det er slettes ikke ille å spise ute på Korfu.  Det er mange gode restauranter og tavernaer, og prisnivået er hyggelig. Selvsagt er...

  • Shopping på Korfu

    Butikkene på Korfu er åpne lenge, spesielt på de største turistgatene, og i høysesong er det ikke forskjell på helgedager og...

  • Sport på Korfu

    Korfu er underlig nok svært interessant når det kommer til sport.  Årsaken skyldes samrøre med en rekke kulturer og stater opp...

  • Attraksjoner på Korfu

    Korfu byr på mange forskjellige typer attraksjoner og severdigheter. Ikke minst naturopplevelser i form av stupbratte klipper...

  • Klima på Korfu

    Korfu har et typisk varmt Middelhavsklima.  Det innebærer varme og tørre somre, og til turistenes glede en ofte skyfri og blå...