Korfu eller corfu som øya heter på italiensk, engelsk og en rekke andre språk, er den nordligste av De joniske øyene som tilhører Hellas. Korfu er viktig i gresk historie og har en sentral plass i gresk mytologi.
Havguden Poseidon, ble forelsket i datteren til Asopus, nymfen Korkyra, også kalt Kerkyra. Poseidon tok med seg Kerkyra til en navnløs øy og ga øya hennes navn. Som du nå sikkert forstår er det greske navnet på Korfu Κέρκυρα, eller Kérkyra om du vil.
Med sin beliggenhet i Det joniske hav vil du ved å ta veien nordvestover komme til Italia, mens en kort sjøvei nordøst fører deg til Albania. Nordøst på Korfu er Albania på sitt nærmeste, kun 3 kilometer unna. Fra sydøstspissen av Korfu er det kun noen få kilometer til fastlandet av Hellas.
Korfu har i overkant av 110 000 innbyggere og den viktigst byen på øya er Korfu by (eller Kerkyra) med sine i overkant av 30.000 innbyggere. Korfu er ikke en stor øy, ca 60 kilometer fra øverst til nederst, og øya har form som et speilvendt Norge. I nord er Korfu ca 30 kilometer bred, mens i sør smalner øya inn og er på enkelte områder ikke bredere enn 4 kilometer.
Korfu har en historie full av krig og maktkamp. Det er ikke underlig med tanke på øyas beliggenhet, mellom Hellas og vesten forøvrig. Lenge før Kristi fødsel var Korfu marinabase for Athen, deltaker i Peloponneskrigen og hærtatt under en persisk invasjon.
Også sjørøvere har kontrollert Korfu, men øya ble befridd fra pratene av romerne, som så benyttet Korfu som havn for sine skip, før de gjorde øya til fristat.
Venezia kontrollerte også en gang Korfu, og uten at dette har noe sammenheng med det foranstående kan du fortsatt ta ferge til og fra Korfu og Venezia. Venezianerne kriget flere ganger med Tyrkia om Korfu, og Korfu og De Joniske øyene (med ett unntak) er blant de få som aldri ble erobret av tyrkerne.
Her er de billigste flybillettene til Hellas - Sjekk ut vår lavpriskalender!
Gamlebyen i Korfu by
Gamlebyen tilhørende Korfu by er nå UNESCO-beskyttet, og er svært sjarmerende med sine trange gater som går på kryss og tverst innenfor en festningsmur. Gatene kalles kantoúnia, noen så smale at moderne kjøretøy ikke får plass.
Byen huser flere vakre bygninger, blant annet byens rådhus. Arkitekturen for mange av de gamle byhusene kommer fra Venetianerne, og palasser har søyler med en stil du sikkert kjenner fra Venezia.
At Korfu by er influert av Italia er tydelig, og enkelte hevder at byen er en liten utgave av Napoli. Som nevnt tidligere ble aldri Korfu okkupert av tyrkerne og Det osmanske riket, og fremstår derfor annerledes enn flere andre øyer tilhørende Hellas.
Spianadatorget
Selve hjertet i Korfu by er Spianadatorget (1537), plassen hvor du finner en enorm gressplen hvor det spilles cricket. Dette er en av de største åpne plassene i et bysentrum i hele Europa.
Folk flest elsker å sette seg på en av Listonterrassens kaféer og nyte utsikten og folkelivet. Her er det umiddelbar nærhet til flere av byens mest prominente bygninger, og det er heller ikke langt til den gamle festningen.
Palaio Frourio
Den ruvende gamle festningen er opprinnelig fra 500-tallet og har ved flere anledninger reddet byen fra de tyrkiske angriperne. Interessant nok skyldes tilblivelsen av det store Spinadetorget at de fastboende måtte rydde plass slik at de tyrkiske angriperne ikke skulle komme seg usett til festningen.
Legg merke til den militære observasjonsposten på toppen av festningen. Ved foten av festningen finner du St. Georgs kirke med sine seks doriske søyler.
Neo Frourio
Den "nye" festningen Neo Frourio er en samling festningsbygg som dominerer byens nordøstlige del. Området her inkluderer den nye havnen, og sammen med fiskemarkedet og spaserveier for turister og fastboende har dette blitt en populær del av byen.
Gå på oppdagelsestur i området og let etter løven med vinger, symbolet for Venezia. Du ser det stadig vekk.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |