Forsidebilde SurfersBeach

Nattverden av Leonardo da Vinci i Milano

milano nattverden

Verdens flotteste attraksjon er 460 cm høy og 880 cm bred, og befinner seg i Milano, Italia. Men som du forstår er det vanskelig å yte attraksjonen dens virkelige skjønnhet, for amatørfotografer som oss i Reiseplaneten.

Det finnes etter sigende mer enn 230 historiske og kunstneriske versjoner av Nattverden ("the last supper") i verden. Ingen kan imidlertid måle seg med versjonen til Leonardo da Vinci. Men ikke alle vet at den ordentlige Nattverden, altså det maleriet som materialiserer det siste måltidet til Jesus og disiplene, befinner seg i Milano. Mange tror faktisk at det kan beskues i Roma (naturligvis).

Men, nei, maleriet Nattverden finner du ved klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano, på torget med det selvfølgelige navnet Piazza di Santa Maria delle Grazie. Du finner klosteret (kirken) ganske nøyaktig 1,7 kilometer rett vest for Milanodomen (il Duomo) i Milano.

Se bildet under for å bli kjent med Santa Maria delle Grazie som ble åpnet i 1497 og naturligvis er på UNESCOs verdensarvliste. Maleriet seg i refektoriumet., på østsiden av klosteret/kirken. Og inn dit er det vanskeligere å komme enn i hvelvet i Norges Bank.

Tro oss, vi har vært der. Men Reiseplaneten vet råd!

milano santa maria delle grazie5

Kun noen få slipper inn per dag!

Med Reiseplanetens partnere kjøper du trygt billetter til Nattverden. For dette er IKKE stedet hvor du kommer til skranken med forhåpninger om å kjøpe billetter til familien for å se verdens flotteste kunstverk samme dag. Regelen er at det er utsolgt ukesvis på forhånd. Og din eneste mulighet for å komme inn er å kjøpe billetter i god tid før feriereisen starter.

Og ikke bli lurt til å kjøpe av en tilfeldig fyr nær klosteret. Du vet den fyren som tilfeldigvis har noen ekstra billetter på lur til deg. Det er mange svindlere som utnytter godtroende turister. Vi anbelfaler i stedet at du benytter deg av en sertifisert agent. Sjekk Reiseplanetens partnere her!

Vi nærmer oss Leonardo da Vinci!

Med forhåndskjøpt billett møter du opp utenfor Santa Maria delle Grazie noen minutter før tiden, og melder deg for guiden som står med skilt som reklamerer for agentbyrået.

Når tiden er inne, så går du i flokk og følge med de andre, og lar deg sluses inn i små grupper inn den ene sikkerhetsdøren etter den andre. Så ikke ha med deg noe som er hardt og skarpt, og som kan mistenke noen at akkurat du tenker å ødelegge noe som helst under besøket. Selv museer i New York City blir amatører med tanke på sikkerhet sammenlignet med det du opplever her. 

Nattverden av Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Etter sigende var det slik Leonardo da Vince en gang så ut, her malt av Cristofano dell'Altissimo

Oppdragsgiveren til Leonardo da Vinci var hertug Ludovico Sforza, kalt «Il Moro», og du kan naturligvis besøke Sforza-borgen ikke langt unna Santa Maria delle Grazie, helt kostnadsfritt, etter at du har sett det fantastiske maleriet Nattverden. Parkområdet til Sforza-borgen er et must en varm sommerdag i Milano.

Maleriet "Nattverden" fremstiller Jesus' siste måltid slik det beskrives i Bibelen. Det er malt direkte på den ene veggen i et rom som  minnerganske mye om en gymsal fra ungdomsskolen. På motsatt side av "Nattverden" har du maleriet "korsfestelsen", se sist i artikkelen. 

Leonardo da Vinci startet malerarbeidet med Nattverden i 1495, og avsluttet det tre år senere. Det sies at Leonardo da Vinci brukte så lang tid, fordi han ikke fant de rette modellene som skulle utgjøre persongalleriet i maleriet. Dette gjorde at Abbeden ble utålmodig og klaget til Ludovico Sforza. Leonardo da Vinci skulle da ha svart at han godt kunne gjøre maleriet ferdig hurtigere, hvis abbeden ville sitte modell som Judas. Etter det fikk Leonardo ta den tiden han ville.

Nattverdens tekniske sider

Siden «Nattverden» ble malt på en tørr vegg (al secco) og ikke på våt kalk, så er maleriet ikke en ekte fresko.

Nevnte faktum er forøvrig årsaken til at verket ikke har motstått tidens tann særlig godt. Maleriet ble allerede fra det 16. århundre gjennomgått en rekke restaureringer, og arbeidet med å holde Nattverden vedlike har jevnlig skjedd, hvorav den seneste restaureringen tok hele 24 år å gjennomføre.

Verdt å legge merke til!

Det helt spesielle med nattverdsbildet til Leonardo da Vinci sammenlignet med en rekke andre Nattverdensbilder, er at han plasserer Judas sammen med de andre apostlene. Leonardo da Vinci fremstiller i sitt maleri øyeblikket hvor Jesus sier: «en av dere skal forråde meg», og vi blir vitne til hvordan ordene virker i forsamlingen.

De som sitter nærmest Kristus farer forferdet opp, bøyer seg frem, rykker tilbake, mens bevegelsen etterhvert ebber bort hos de apostlene som sitter lengst borte.

Legg merke til at vinduet bak Jesus fremhever hans silhuett nesten som en glorie. Legg også merke til at disiplene er delt opp i grupper på tre og tre. Nærmest Jesus til venstre, sitter Johannes, deretter Peter. Judas blir i denne gruppen presset over bordet, og hans ansikt ligger i skyggen. Ved å komponere bildet på denne måten oppnår Leonardo da Vinci at Jesus blir midtpunktet.

Et annet trekk som er verdt å legge merke til er at belysningen kun fremhever det viktige i bildet, resten ligger i halvskygger. Hensikten er mest sannsynlig å vise hvordan en felles opplevelse virker på en gruppe mennesker alt etter alder og temperament.

milano nattverden detalj

En siste ting som er litt morsomt å legge merke til er knutene på duken, se bordets ytterkanter. Dette skal etter sigende være noe de flinkeste kunstnere malte på den tiden for å vise sin tekniske dyktighet.  Det er lite trolig at duken var knytt slik i virkeligheten.

Damen som er avbildet helt til høyre på bildet over, er vår dyktige guide. Hun fortjener ros for interessant informasjon som gjorde inngangsbilletten verdt pengene.

Nattverdens hemmeligheter!

Legg merke til at salt er sølt ved albuen til Judas. Sølt salt betyr uhell.

Legg også merke til maten på bordet. Fisken på bordet er ål, og ordet ål på italiensk er "aringa". Dette er ganske identisk med "arringa" som på italiensk kan tolkes som om noen fornekter religion. Husk at apostelen Peter fornektet å kjenne Jesus i ettertid.

Det sies også at maleriet skjuler musikalske noter, (avhengig av personenes høyde i maleriet). Det har blitt laget melodier basert på maleriet.

Korsfestelsen av Giovanni Donato da Montorfano

milano montorfano

Snur du ryggen til Nattverden, noe som faktisk er ganske vanskelig siden vi snakker om maleriets utrolige tiltrekningskraft, så ser du maleriet "korsfestelsen" av Giovanni Donato da Montorfano (fra 1495).

Montorfano (1460 - 1502/3) var en italiensk renessansemaler som var født i Milano,arbeidet i Milano, og døde i Milano. Flere hevder at det var nettopp var bestillingen av maleriet av Montorfano som skulle være selve hovedverket i Santa Maria delle Grazie. Men etter hvert ble Leonardo da Vincis superbe kvaliteter som kunstner umulig å overse, og med det ble Nattverden klosterets ultimate trekkplaster.

Uansett, da Montorfano var en anerkjent maler i sin samtid, og hans enorme maleri holder høy kunstnerisk kvalitet.

Med andre ord, husk å få med deg begge lokalets malerier.

 

Pyramidene ved Giza

kairo giza pyramider

For mange er den ultimate reisedrømmen Pyramidene ved Giza. Gizaplatået ligger i ørkenen, drøye 20 kilometer sørvest for Kairo, som er hovedstaden i Egypt.


Photo: Ricardo LiberatoAll Gizah Pyramids, CC BY-SA 2.0

Pyramidene i Giza består av flere pyramider, nærmere bestemt ni, hvorav de tre mest kjente (og største) er Kheopspyramiden, Khufupyramiden og Khafrepyramiden. Alle tre oppkalt etter faraoene Keops, Mankaura og Khefren.

Pyramidene er enorme byggverk

kairo kheopspyramiden

Pyramidene ved Giza får nær sagt alle sine førstegangsbesøkende til å måpe. Grunnflaten til Kheopspyramiden (se bildet over) er hele 230 x 230 meter (ca. 2,5 ganger en fotballbane) og er 139 meter høy. Opprinnelig var Kheopspyramiden 146 meter høy, men kalksteindekket er nå borte.

Til sammenligning er høyden til Oslo Rådhus 66 meter, og rekker med det Kheopspyramiden kun halvveis. Man antar at det behøvdes ca. 2,5 millioner steinblokker, hver med en egenvekt på ca. 2 - 3 tonn, for å bygge Kheopspyramiden.

Det store spørsmålet er selvsagt hvordan noe slikt kunne bygges 2500 år f.Kr.? Samtidig forstår man hvilken makt faraoene måtte ha over land og folk, og hvilke enorme mengder med arbeidere (slaver) som måtte til for å fullføre disse enorme byggverkene.

Sjekk ut en fantastisk dronefilm om pyramidene ved Giza - Egypt!

Sfinksen i Giza

kairo sfinksen giza

Fantastiske Sfinksen i Giza, en kontrast til pyramidenes geometriske form. Foto:w:es:Usuario:BarcexCC BY-SA 3.0

Det kanskje aller mest fantastiske byggverket er ikke en pyramide, men en kolossalstatue kjent som Sfinksen i Giza. Monumentet Sfinksen stod ferdig ca. 2500 år f.Kr. og man antar at hodet på monumentet viser ansiktet til faraoen Kheops eller faraoen Khefren. Men her strider de lærde.

Sfinksen i Giza er hele 73,5 meter lang, 20 meter høy og 6 meter bred. Den har løvekropp, og som nevnt, hodet til en (antagelig) farao.

Sfinksen mangler nese

Hvorfor mangler Sfinksen sin en meter brede nese? Mange hevder at det var Napoleons felttog som vandaliserte monumentet, men dette er nå tilbakevist av forskere. Det har visst seg at en ekspedisjon foretatt før Napoleons hær ankom Egypt, nedtegnet at nesen til Sfinksen manglet.

Kanskje er årsaken generell slitasje grunnet vær og vind, slik at den rett og slett bare fallt av?


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Kairo - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

 

Komme seg til Pyramidene

Det er ikke vanskelig å komme seg fra Kairo til Giza og pyramidene. Hundrevis av turoperatører har slike turer. Snakk med hotellet eller bestill på forhånd via Internett.

Husk også at du møtes av en utrolig mengde impåslitne og masete selgere og kamelførere som skal ha deg med på alt som koster penger. Dessuten er det tusenvis av andre turister som også skal besøke pyramidene, selvsagt samtidig som deg.

Vi anbefaler at du tar turen til pyramidene tidlig, og opplever området i soloppgang, og at du bruker en seriøs og erfaren turguide.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Edinburghs fantastiske borg

edinburgh castle4

Tar du ferien i Edinburgh er det umulig å ikke bli full av beundring av byens borg. Ja, det finnes vakrere og mer storslåtte borger. Og det finnes større. Men, ser man det hele i kontekst med byen, så lurer vi på om noe kan slå opplevelsen som venter deg i Edinburgh?



Det er faktisk slik at vi oppriktig ønsker å ta turen tilbake hit til Edinburgh når det nyttårsaften, selv om vi vet at årstiden kan være sur og kald. For kan det være et annet sted hvor det er bedre å oppleve fyrverkeriet som tar det inn i et nytt år? 

Og underlig nok er det likegyldig om du står nede i byen og titter opp, eller om du er oppe i borgen og ser ned. Og vi vet at en av de største folkefestene i Europa skjer nettopp i Edinburgh når det er nyttårsaften!  Borgen er i tillegg til nyttårsfeiring åsted for en rekke andre festivaler og samlinger. Mest kjent er antagelig Military Tattoo Edinburgh. Sekkepiper, korps og drill av absolutt høyeste klasse.

Edinburgh Castle

edinburgh castle3

Borgen har en imponerende hovedinngang.  Og tar du en titt ved den rundbuede portalen ser du en rekke våpenskjold mellom tårnaktige utspring. Hver side av portalen har gotiske nisjer og statuer av to av de største skotske heltene, Sir William Wallace (som det forøvrig finnes en kjempestatue av i Aberdeen) og kong Robert Broce.

De to nevnte herrene har begge slått engelskmennene i strid, noe som ikke akkurat går upåaktet hen i Skottland. Men ikke ta munnen for full når du snakker om portalen. Den er faktisk ikke eldre enn fra 1888.

Litt fun facts: Bygningene du ser er både nye og gamle. Noe kan dateres tilbake til 1100-tallet, mens andre har blitt restaurert i moderne tid. Bygningene er forøvrig i daglig bruk.

Plasseringen av borgen er på toppen av gamlebyen i Edinburgh, og calles Castle Rock. Dette er en vulkansk "plugg", antagelig formet for 350 millioner år siden.

Utsikten mot nybyen i Edinburgh

Fra borgen har du en fantastisk utsikt med Edinburghs nyere bydeler. Husene du ser er i georgiansk stil, oppkalt etter kong George. Det er for øvrig kort vei ned til stasjonen og shoppingområdene hvis du ønsker. Og vit at der nede finner du rimeligere puber og spisesteder. For der du nå er, det vil si i The Royal Mile som gaten(e) som tar deg gjennom gamlebyen fra Borgen kalles, er tross alt stedet alle turister besøker!

Edinburghs eldste hus

Alle førstegangsturister i Edinburgh må vandre The Royal Mile. På vei inn til borgen vil du passere kapellet som er oppkalt etter moren til Kong David 1. Dette er det eldste huset i Edinburgh og kanskje det historisk mest interessante i borg-området. Interessant nok minner den rundbuede portalen inni kapellet om sydportalen i Mariakirken i Bergen

Guidet tur i Borgen

Ta gjerne en guidet tur i borgen og opplev slottets juveler og historien til Maria Stuart, arvingen til det skotske riket midt på 1500-tallet. Her vil du høre en intrige som går Paradise Hotel en høy gang. Er du ikke interessert i historie, så har du alternativt et Whisky-museum rett utenfor borgen. Du er jo tross alt i Skottland. 



Fly til Edinburgh

Det er slett ikke dyrt å fly til Edinburgh hvis du er litt fleksibel på datoer. Sjekk billigste flypriser her!

Reiseplaneten har dessuten de aller beste hotellprisene i Edinburgh. Sjekk ut utvalgte hoteller og priser her!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilde
https://www.nrk.no/kultur/borgen-i-edinburgh-1.6849431

Stonehenge - Verdens eldste bevarte monument

london stonehenge monument2

Har du et snev av interesse for historie og kulturer, bør Stonehenge i Wiltshire, snaue to timers kjøring utenfor London, stå på din "bucket list". Vi snakker om et byggverk som inkluderer deler betydelig eldre enn pyramidene i Egypt og pyramidene på Tenerife.

Etter en rekke besøk i og rundt London, fikk vi rev i seilene og bestilte dagstur til Stonehenge. Turene til Stonehenge fås i en rekke varianter, og kan også kombineres med andre utflukter, som f.eks. besøk til Windsor Castle. Vi valgte turoperatøren Evans & Evans (bestilles enkelt her) som har gode busser, humoristiske sjåfører og avgang på fornuftige tider rett ved Victoria Station.

 

Sjekk ut denne fantastiske dronefilmen som gir deg den perfekte oversikt over Stonehenge-monumentet 

Hva er Stonehenge?

Stonehenge er et prehistorisk monument, bestående av en rekke steinblokker, rundt 4 meter høye. Stenene er av typen Sarsen (en sandstein som finnes i mengder i området rundt Stonehenge (Wiltshire) og Blåstein (bluestone), en steinstype hardere enn granitt.

Det antas at Blåstenene som befinner seg i Stonehenge kommer fra Preseli Hills i Wales. Det er ganske så imponerende når du tenker på at Stonehenge og Wales er ca. 250 kilometer fra hverandre, og at hver av de opprinnelige 80 steinene har en estimert vekt på mellom 2 tonn og 4 tonn. Og ikke minst at blåstens-byggingen skjedde mer enn 2300 år før Kristus.

I dag eksisterer det 43 blåstener ved Stonehenge. Det er imidlertid Sarsen-steinene som er de største og mest iøyenfallende for et utrent øye. De danner den ytre ringen med stener horisontalt og vertikalt, hvorav de sistnevnte danner et slags tak. Det er dessuten denne Sarsen-byggingen som er det "nyeste" tilskuddet på Stonehenge-monumentet, og som dateres til ca. 2100 f.Kr. (kilde wikipedia).

Vollen og graven i forbindelse med Stonehenge er den eldste delen, og man antar at dette ble laget ca. 3100 år f.Kr.

london stonehenge4

Her ser du en enorm Sarsen-sten. Du kan jo forsøke å "rikke" på den om du kan...

Stonehenge på Verdensarvlisten

Stonehenge har naturligvis en plass på UNESCO's Verdensarvliste og rangeres som et britisk kulturikon. Det er The Crown (Britiske stat) som eier Stonehenge.

Skal du ha utbytte av turen til Stonehenge, så anbefaler vi sterkt å se en dokumentarfilm om monumentet og historien bak. Ellers vil det lett kunne bli en opplevelse som kun omhandler 2 timer i buss og 10 minutter på et jorde. Og med en påfølgende kveld hvor du lurer på hva du har sett og gjort. Stonehenge er nemlig noe helt annet enn å se Colosseum i Roma, eller for den saks skyld Akropolis i Athen og Hellas, og gir andre syns- og følelsesinntrykk. 


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til London - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

 

Hva du opplever på Stonehenge

london stonehenge2

Stonehenge har egen butikk med masse flotte suvenirer samt en god café. Du har også to blåstener fra Wales stående utenfor. 

Når bussen ankommer Stonehenge så har du kjørt drøye to timer fra London sentrum. Kjøretiden avhenger av trafikken, og den kan variere fra tett til veldig tett. Men veiene er gode, med mange kilometer på motorvei.

Når du er fremme i Wiltshire og Stonehenge, og bussen har parkert, så spaserer du til "Stonehenge-butikken" som har romslige og rene toaletter, stor suvenirshop, (som også byr på smaksprøver av diverse lokale alkoholholdige drikker på typisk britisk manér), og en café med alt du trenger av mat og drikke.

london stonehenge selfi

Vi opplevde Stonehenge i storm og regn, og var rimelig glade da man også kunne kjøpe klær (les) joggebukser i suvenirbutikken

london stonehenge3

Friluftsmuseet utenfor Stonehengebutikken. I bakgrunnen ser du de grønne engene i Whiltshire hvor selve Stonehenge-monumentet er plassert

Fra "Stonehenge-butikken går det shuttle-busser til selve stonehenge-monumentet. Dessuten er det et lite "friluftsmuseum" der som viser hvordan folk bodde samt at du får nærkontakt med en Sarsen-stein. Du kan dessuten forsøke å trekke den med et tau. Noe vi her og nå kan garantere at du ikke klarer.

Fakta om turen til Stonehenge

Stonehenge Express tur med Evans & Evans koster mellom 600 og 700 kr per person. Den inkluderer transport med  kvalitetsbuss tur og retur Victoria Station og Stonehenge samt inngangsbillett til Stonehenge. Hele turen inklusive besøket ved Stonehenge-monumentet tok ca. 6 timer. Maten kjøpte vi i Stonehenge-butikken. Avreise fra hovedkontoret til Evans & Evans nær Victoria Station var kl 0930.

Du kan selvsagt ta leiebil til Stonehenge. Veiene er som sagt gode og skiltingen likeså. Du kan også ta tog til Salisbury og buss derfra til Stonehenge.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Pyramidene i Guimar

tenerife pyramidene i gueimar 1

Du trenger ikke reise til Egypt for å se pyramider!  Beundringsverdige pyramider kan du nemlig se i sydenferien. Forutsatt at den går til Kanariøyene.



Du visste vel at selveste Thor Heyerdahl bosatte seg på Kanariøyene, nærmere bestemt Tenerife, og at pyramidene her var en avgjørende faktor for den beslutningen?

Pyramider av lavastein!

Pyramidene i Guimar har en terassestruktur, ikke ulikt pyramidene du kanskje kjenner fra Mexico. Og naturlig nok er pyramidene på Tenerife bygget av lavastein, og uten bruk av noen form for mørtel.

Du finner pyramidene i Güimar, i Chaconadistriktet. Opprinnelig skal det ha vært ni pyramider her. I dag finnes restene av seks stykker, og ganske så bra bevarte. De er selvfølgelig ikke like store som de du finner i Egypt eller f.eks. utenfor Mexico City, men uansett er de absolutt vel verdt et besøk.



Thor Heyerdahl og Tenerife

Thor Heyerdahl leste en artikkel av Francisco Padrón om pyramidene på Tenerife tidlig på 1990-tallet, og trakk raskt en parallell mellom pyramidene her og de som fantes i Egypt og Sentral-Amerika.

Engasjementet til Thor Heyerdahl ble så stort at han faktisk slo seg ned her, og tilbragte sine siste leveår på Tenerife. Thor Heyerdahl er blant annet hedret på den offisielle Internettsiden til Pyramidene i Guimar

Pyramidenes hemmeligheter

tenerife pyramidene i guimar 2

Hvem skulle tro på at Tenerife og Kanariøyene hadde attraksjoner som pyramider å by på? Photo: CC BY-SA 3.0

Noen forskere har hevdet at langsidene av noen av terassestrukturene på Guimar markerer retningene for solvervsidene. Står du på plattformen til den største pyramiden på sommersolverv, så er det mulig å oppleve en dobbel solnedgang. Først solnedgangen bak fjellene, før solen "gjenoppstår", for så på nytt gå ned bak den nærliggende toppen.


Alle pyramidene har trapper på sin vestlige side, som er retningen mot soloppgang på begge solvervtidene. Solverv vil si de to tidspunktene i løpet av et år da Solen befinner seg høyest over (sommersolverv) og lavest under (vintersolverv) himmelens ekvator, dvs. har sin største positive henholdsvis negative deklinasjon. Dette inntreffer 21. eller 22. juni og 21. eller 22. desember. (kilde: Store Norske Leksikon)


Museumssenteret i Guimar 

Senteret for Pyramidene i Guimar med sitt museum har åpent alle dager i uken mellom 0930 og 1800. Eneste unntaket er 25. desember og 1. januar hvor det er stengt. Pris for inngang er ca 100 kroner for voksne og omtrent halv pris for barn under 12 år, (gratis for barn under 8 år).

Adressen er Calle Chacona, rett utenfor byen Güímar på østkysten av Tenerife. Den ligger omtrent 30 kilometer sør for hovedstaden Santa Cruz de Tenerife. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Lucca-guiden!

  • Lucca

    Lucca har perfekt beliggenhet i Toscana, midt mellom middelhavskysten og turistmagneten Firenze. Lucca er Puccinis fødested og...

  • Fly til Lucca

    Det er ingen spesiell flyplass i Lucca, men det er enkelt å komme hit ved å fly til Firenze, Bologna, Pisa eller for den saks...

  • Klima i Lucca

    Lucca befinner seg i Toscana og har et ganske typisk Middelhavsklima, selv om det ligger et stykke unna kysten. Lucca preges av...

  • Turist i Lucca

    Lille vakre Lucca i Toscana er en turistfavoritt. Og ikke uten grunn. Lucca er en av de rikeste og best bevarte byene nord i...