Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Pula-guiden!

  • Pula

    Pula er en vakker turistby på halvøya Istria i Kroatia. Pula ligger flott til med Adriaterhavet på den ene siden og grønne landområder...

  • Fly til Pula

    Det er billig å komme seg til Pula, i alle fall utenom fellesferien. Dette fordi flyplassen har tiltrukket seg attraktive...

  • Spise i Pula

    I sommerbyer som Pula vil mange av restaurantene naturlig nok være av den enkle sorten, men du finner også spisesteder med høy...

  • Shopping i Pula

    Selve hovedgaten i Pula, Gardini, bærer et marked av billige klær, fotballskjorter og krims. Målgruppen er turister. Det samme...

  • Turist i Pula

    Pula blir stadig mer populær for solhungrige skandinaver som sommerdestinasjon, og byen har naturlig nok sine mange strender...

  • Attraksjoner i Pula

    I Pula kan du oppleve spennende arkitektur i det historiske sentrum, og se den klare påvirkningen av asiatisk arkitektur i byens...

  • Klima i Pula

    Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima på ditt reisemål. Nederste kolonne viser...

  • Hotell i Pula

    Pula by er en forholdsvis liten by, med et sentrum med gågater.  Så selv med barn er det ikke noe farlig å bo i sentrum, og det...

  • Leiebil og Pula

    Det er ingen sak å kjøre bil på Istria, ikke ulikt ellers i Sør-Europa. Veiene er helt ok, og selv om det er grei...