Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Riga-guiden!

  • Riga

    Riga er Baltikums Paris og hovedstaden i Latvia. Middelalderbygninger er godt bevart i gamlebyen (det historiske sentrum), og...

  • Fly til Riga

    Det er billig å fly til Riga. En årsak er kort avstand og at det er flere flyselskaper som har reiser dit. Flyreisen til Riga...

  • Riga Bli kjent

    Bli kjent i Riga Riga kan virke noe kaotisk og røff. Riga sliter med mye trafikk, og det kan danne seg køer som fører til lengre tid...

  • Riga Turist

    Turist i Riga Riga er fortsatt billig, både når det gjelder klær og god mat. Den har fantastisk middelalderarkitektur og er...

  • Shopping i Riga

    Shopping i Riga er gøy, ikke minst fordi det er bra utvalg av internasjonale merkevarer til hyggelige priser. En annen ting er...

  • Spise i Riga

    Restaurantene i Riga er kjent for god kvalitet og lave priser. Som i alle europeiske storbyer finner du også uterestauranter,...

  • Riga Med barn

    Med barn i Riga Det finnes mange alternativer for deg som reiser til Riga med barn. Et alternativ er å besøke Lido-komplekset. Det er en stor...

  • Hotell i Riga

    Det finnes mange gode hoteller i den eksklusive klassen i Riga. De siste årene har det også blitt flere hoteller med tre...

  • Riga Leiebil

    Med leiebil i Riga Med leiebil kan du reise til begge de andre hovedstadene i Baltikum: Tallinn og Vilnius. Mulighetene er...

  • Riga Sport

    Sport i Riga For skandinaver er kanskje ikke Latvia og Riga spesielt kjent for sport. Men Riga har historisk vært en symbolby på idrett....

  • Riga Attraksjoner

    Attraksjoner i Riga Ønsker du oversiktskart over Riga med alle attraksjonene? Klikk her for Kart Riga! Latvias nasjonale...

  • Riga Videofilmer

    Riga / Latvia Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Rigafor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Riga Ferielenker

    Riga har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Riga for en ferietur. For...

  • Riga Kart

    Kart over Riga med attraksjoner og severdigheter Klikk på ikonene på kartet over Riga for å få informasjon om attraksjoner og...

  • Riga Fakta

    Fakta om Riga RIGA - Latvias hovedstad og største by Innbyggertall       Rundt 750000 Språk Latvisk. 37% snakker også russisk Styreform Republikk Religion Luthersk,...

  • Klima i Riga

    I likhet med resten av nord-Europa har Latvia og Riga fire klart definerte og ulike årstider. Vintrene kan være svært kalde, med...