Forsidebilde SurfersBeach

Bålbrenning i Burghead

Burghead BurningOfTheClavie

Noen nekter fortsatt å følge tradisjonell kalender og feirer derfor nyttår litt senere, og svært så annerledes.  Bålbrenning er en slik tradisjon, og dette skjer i Burghead den 11. januar (10. januar hvis 11. januar er på en søndag) og den hedenske tradisjonen beskues av mengder med tilreisende og fastboende!

Photo: «BurningOfTheClavie3(AnneBurgess)Jan1984» av Anne Burgess. Lisensiert under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.



I Burghead i Skottland, ca 120 kilometer og 2 timers kjøring nordvest for Aberdeen, følges den gamle hedenske kalenderen, og bålbrenningen av Clavie som arrangeres her hvert år den 11. januar er både dramatisk og flott.

NB! Dersom 11. januar faller på en søndag skjer bålbrenningen dagen før. Det sies at makent ikke finnes i hele Skottland.

 

Clavie er en tønne som er fyllt med ved, tjære og malt med kreosot (trekreosot og kulltjærekreosot) og festet på en stang med en egen formet nagle. En gruppe på ca femten menn, kjent som «clavie crew», tradisjonelt er dette fiskere, ledes av en anfører eller konge, «clavie king», bytter på å bære den brennende stangen gjennom byens gater i en bestemt rute som går med klokken til den gamle delen av byen.

Avslutningsvis blir ilden plassert på et steinalter ved Doorie Hill hvorpå mer brensel og tjære blir tilført bålet, med det resultatet at hele Doorie Hill blir opplyst.

{googleDir hide_direction_text=1 width=100% height=300 dir_width=100% vertical=1 unit=METRIC
from="Aberdeen, Skottland"
to="Burghead, Skottland"}

 

Skopelos-guiden!

  • Skopelos

    Skopelos er en øy som lenge har levd delvis skjermet for den verste masseturismen, en årsak er naturlig nok at den eneste...

  • Fly til Skopelos

    Du kan fly til Skiathos med charterselskaper som f.eks. Apollo eller rutefly til Aten og videre der med innenlandsfly....