Forsidebilde SurfersBeach

Tampere Bli kjent

Det er umulig å beskrive Tampere uten å ta med noe om de store sjøene som omgir byen. Elven Tammerkoski som renner gjennom byen har et fall på totalt 18 meter fra innsjøen Näsijärvi i nord, til innsjøen Pyhäjärvi i sør.

Det er en rekke turoperatører som tilbyr turistene et lite cruise på en av innsjøene, eller elven når været tillater det. Populært er det å ta ferge med Hämeenlinna fra Laukontori, eller farte rundt på innsjøen Näsijärvi med den gamle dampbåten Tarjanne.

Om sommeren er det mange som har sin drømmeferie i Viikinsaari, en liten ferieby kun 15 minutter nedover Pyhäjärvi fra Tampere.  Det er forøvrig sør for denne innsjøen at flyplassen til Tampere ligger.  På grunn av sin beliggenhet i forhold til Tampere sentrum, glitrer det alltid i Pyhäjärvi når solen skinner, og det er et vakkert skue. Den nordlige innsjøen, Näsijärvi, kan med hell beskues fra tårnet Näsinneula, byens landemerke, og antagelig den høyeste bygningen i norden.

Sentrum av Tampere

Den brosteinsbelagte gaten Hämeenkatu kan regnes som hovedgaten i Tampere sentrum. Gaten Hämeenkatu tar deg i prinsippet fra øst til vest, i byen, eller omvendt, fra henholdsvis Alexander-kirken, etter Tsar Alexander, til jernbanestasjonen.

Det finnes mange butikker i Tampere, og du behøver ikke gå lange turen i sentrum for å finne det du trenger av finske designvarer, sko eller klær. De shoppingfrelste kan holde seg i og nær Hämeenkatu eller i Koskikeskus. Obligatorisk er det å besøke de enorme varemagasinene Stockmann og City Sokos.

Nær elvestrykene nord i sentrum befinner du deg i fabrikkområdene Finlaysonin Tehdasalue og Tampella. Fabrikkområdene er en benevnelse som hører fortiden til, fordi nå er strøket omgjort til moderne boligområder, studentområder og nye moderne kontorbygg. Du vil imidlertid fortsatt se pappkartong-fabrikken Tako med sine rykende piper her.

Tar du turen øst for jernbanen så kommer du til det semi-berømte torget Vapriikin Museokeskus i Tampella. Fra tid til annen arrangeres det marked på torget som det er verdt å få med seg. Litt lenger syd ser du hele Tamperes stoltheter; konsert og konferansebygningen Tampere-talo side om side med hovedbygget til Tampereen Yliopisto, eller noe mer forståelig, Universitetet i Tampere.

Pyynikki og Pispala

Vakre omgivelser rundt Pyynikki. Foto: Leo Setä (cc-lisens) Flickr
Vakre omgivelser rundt Pyynikki. Foto: Leo Setä (cc-lisens) Flickr

Vest for sentrum finner du parken Pyynikkimed sine enorme grusrygger og store bartrær på toppen, og som bare må besøkes, ikke minst pga utsikten over sjøene.

Den beste utsikten får du antagelig fra sydsiden av parken. Er du her om sommeren skal du vite at det ofte er sommerteater på en utendørsscene som er i bruk nær sagt uavhengig av været og temperaturen.

Fortsetter du videre vestover kommer du til Pispala som er kjent for sine trehus. Pispala var opprinnelig ikke en del av Tampere og har derfor en annen stil og atmosfære en resten av byen. I dag er dette et populært strøk å bo i, og det er relativt dyrt å kjøpe bolig her, spesielt øst i bydelen.

Besøk Pispala-trappene som går fra sørsiden og oppover. Dette lokale landemerket, en cirka 300 trappetrinns-trapp av tre, krever virkelig sin mann eller kvinne for å bestiges til topps. En spasertur rundt Pispala kan forøvrig være ganske hard å gjennomføre i seg selv, men det er absolutt verdt det for den som orker.

Øst og vest i Tampere
Øst for sentrum finner du distriktet Kavela med sin kjente kirke, Kavelan Kirkko. Her i området bor det mange mennesker, og det er en rekke leilighetskomplekser og blokker i Kavela, ikke minst for å huse de mange studentene som holder til i Tampere. Øst for sentrum finner du også distriktet Kauppi som er kjent for parkområdet Kaupin Urheilupuisto.

Dette er et eldorado for aktive turister. Her kan du jogge eller gå flotte turer. Med beliggenhet nær Näsijärvi er det kort til strender. Det finnes dessuten fasiliteter for tennis og bowling. Og om vinteren kan du spenne på deg langrennsskiene. Personlig vil vi nok klart foretrekke parkområdet om sommeren! Her foregår dessuten hundeveddeløp med såkalte Greyhounds.

Vest for sentrum er det lett å føle at man har kommet seg til landsbygda. Lamminpää er et distrikt man typisk besøker for å tilbringe en dag ute i den frie naturen.

Syd for sentrum av Tampere
Følger du den østlige siden av innsjøen Pyhäjärvi, kommer du til det historisk viktige distriktet Hatanpää. I dag er dette et distrikt med flere moderne bedrifter, og følger med det opp sin historie som et viktig nervepunkt i Tamperes økonomiske liv. Besøk herskapshuset Hatanpää i gaten Hatanpään puistokuja 1, og som huser Pukumuseo Hatanpään Kartano, eller dukkemuséet.  og ikke minst den vakre parken Hatanpään Puisto-Arboretum langs ved Pyhäjärvi må ses. Naturlig nok finner du mange vakre trær der. 

Like viktige distrikter er nok også Viinikka med sitt berømte kirketårn, ca 50 meter høyt, samt distriktene Hervanta og Nekala. Hervanta er det store studentdistriktet og tusenvis av ungdommer bor i de enorme boligblokkene. Disse boligområdene var blant de første i Europa med fast Internett-tilkobling.  Ankommer du Tampere fra syd så forstår du at det er en ganske så stor by du besøker, men det er ikke den vakreste veien inn til sentrum.

Tampere-guiden!

 • Tampere

  Tampere er en by som har langt mer varme enn man først skulle tro, med tanke på hvor i Finland du finner dette reisemålet. Du er...

 • Tampere Fly

  Tampere har sin egen flyplass. Den heter Tampere-Pirkkala airport (IATA: TMP), og ligger i underkant av 20 kilometer fra...

 • Hotell i Tampere

  Det er faktisk ganske mange hoteller i Tampere. Kanskje ikke så rart siden byen er stor sammenlignet med de fleste andre byer i...

 • Tampere Bli kjent

  Det er umulig å beskrive Tampere uten å ta med noe om de store sjøene som omgir byen. Elven Tammerkoski som renner gjennom byen...

 • Tampere Shopping

  Du reiser antagelig ikke til Tampere i Finland utelukkende for shoppingens skyld. Da ville du nok heller valgt Milano, London...

 • Tampere Spise

  Det er nok av spisesteder i Tampere, vi kan i alle fall nevne noen hundre alternativer for deg. Så det er nok å velge mellom....

 • Attraksjoner i Tampere

  Tampere overrasker med mange typer attraksjoner og severdigheter. Noen av dem er nokså spesielle også! Men det skal ikke stikkes...

 • Klima i Tampere

  I likhet med resten av Nord-Europa, har Tampere i Finland fire klart definerte årstider. Tampere viser seg fra sin mest...