Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Thessaloniki-guiden

  • Thessaloniki

    Tar du nattoget 6 timer fra hovedstaden Aten så kommer du frem til Thessaloníki (gresk: Θεσσαλονίκη). Dette er den nest største...

  • Thessaloniki Fly

    Den internasjonale flyplassen ved Thessaloniki kalles " Makedonia" hvor det er flyvninger til og fra en rekke kjente byer i...

  • Hotell i Thessaloniki

    Det finnes en rekke hoteller og overnattingssteder i alle kategorier og prisklasser i Thessaloniki. Og prisnivået er slett ikke ille. Med...

  • Bli kjent i Thessaloniki

    Beliggenheten til Thessaloniki er innerst i Thessalonikibukta, nord i Hellas. Thessaloníki by har ca 364 000 innbyggere, men tar...

  • Shopping i Thessaloniki

    Thessaloníki er selvfølgelig ikke som Milano eller Paris, men byen er slett ikke noe dårlig feriested for deg som liker å...

  • Spise i Thessaloniki

    Det greske kjøkken begynner å bli rimelig kjent for de fleste av oss, siden greske tavernaer finnes nær sagt i enhver småby i...

  • Attraksjoner i Thessaloniki

    Blant de mange interessante byggverkene i Thessaloniki er Sofiakatedralen fra 700-tallet, bygd etter mønster av Konstantinopel,...

  • Klima i Thessaloniki

    De som tror Thessaloniki er som Las Palmas med varme dager året rundt tar feil. Kulderekorden er etter sigende - 10 grader, selv om...

  • Strender i Thessaloniki

    Varme dager er det mange av i Hellas. Thessaloniki er intet unntak. Med andre ord er det bare å gjøre seg kjent med de beste...