Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Venezia-guiden!

  • Venezia

    Ingen andre steder i Europa får du den umiddelbare følelsen av å ha reist 400 år tilbake i tiden så sterkt som i Venezia. Byen...

  • Fly til Venezia

    Det er ingen flyselskaper som har helårs direkteruter fra Norge til Venezia i skrivende stund, men Norwegian har sommerruter med...

  • Bli kjent i Venezia

    Det er merkelig å tenke på at Venezia, som i dag er avhengig av turisme for å overleve, engang var en selvstendig republikk og...

  • Turist i Venezia

    Skal du få med deg alle Venezias attraksjoner på et par dager, må du starte tidlig begge dager. Trøsten er at Venezia er verdt...

  • Shopping i Venezia

    Shopping i Venezia kan bli en kostbar affære. Dette er tross alt Italias dyreste by. Venezia tilbyr kvalitet og eksklusivitet...

  • Spise i Venezia

    I Venezia finnes det hundrevis av restauranter som serverer typisk italiensk mat som pasta og pizza. Utover disse rettene er det...

  • Med barn i Venezia

    La det være sagt med en gang: Venezia er nok ikke stedet du drar på familieferie med barna. Det er både fordi byen har mange...

  • Venezia Hotell

    Når du søker på hotell i Venezia på Internett, må du være oppmerksom på at de fleste søkemotorer kommer opp med tilsynelatende...

  • Leiebil fra Venezia

    I selve Venezia har du selvsagt ikke bruk for bil. Byen og øyene rundt har dessuten så mye å by på at de fleste vil ha problemer med å...

  • Venezia Sport

    Ingen bør dra til Venezia i håp om å få overvære noen form for store sportsbegivenheter. Dette er nok den eneste byen i Italia...

  • Attraksjoner i Venezia

    Er du det minst interessert i historie, kultur, vakre bygninger, storslåtte kirker, malerier og fascinerende arkitektur, så er...

  • Videofilmer fra Venezia

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Venezia for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men også til å lage...

  • Venezia Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Venezia for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Venezia

    Venezia er hovedstaden i den italienske landsdelen Veneto. Venezia var en stormakt tilbake i tid, og byen vitner om fortidens...

  • Klima i Venezia

    I likhet med resten av nord-Italia, kan Venezia være ubehagelig kald på vinteren og kvelende varm på sommeren, selv om...

  • Reiseartikler om Venezia

    Få byer er mer omskrevet og beundret enn Venezia i Italia. Byen har mange fasetter og man går aldri lei av å lese om Venezia. Ta...

  • Venezia Festivaler

    februar Karnevalet i Venezia Av mange regnes dette som verdens vakreste karneval, og det er i alle fall det eldste offisielle...