Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Pad Thai


Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai (eller Phat Thai) er regelmessig kåret helt i toppen av velsmakende retter når anerkjente matblader og gourmet-kokker setter opp sine lister. At Pad Thai er nasjonalretten til Thailand forstår du sikkert av deg selv.

Og ikke bare er Pad Thai den kanskje mest velsmakende retten vi har inkludert i serien 'Reise med mat', den er også den klart mest nasjonalistiske! 


Foto: Takeaway - Own work, CC BY-SA 3.0


Pad Thai skal etter sigende blitt markedsført av Thailands statsminister (på 1930-tallet). Han het Plaek Phbunsongkhram og hans markedsføring av matretten Pad Thai var en del av et nasjonsbyggingsprosjekt i Thailand. Underlig nok valgte styresmaktene en rett som til stor del inneholder ris, i tillegg til nudler, noe som ble introdusert i Thailand av Kina. Litt ulogisk, men sikkert riktig i nasjonsbyggingens navn, ble den kinesiske risen gitt navnet Thai.

Historien skal ha det til at krig og flom (de hadde problemet med været den gangen også) medførte at det ble mangel på ris i Thailand. Landets politiske ledelse anbefalte derfor folket å spise mer nudler, og risnudler ble derfor markedsført som "den thailandske identiteten". Populariteten til Pad Thai tok seg opp i 2. Verdenskrig, og har siden vært en av landets mest populære matretter.

I Thailand anses Pad Thai som typisk gatemat, og på mange av markedene, som f.eks. i Bangkok eller Hua Hin, får du servert herlig Pad Thai, og det på de enkleste restaurantene.

Pad Thai er typisk bestående av risnudler, reker, peanutter, eggerøre, rød chili, bønnespirer, hvitløk og andre grønnsaker. Maten "wokes" på tradisjonell manér.

Varianter og lokale spesialiteter av Pad Thai serveres over hele Thailand. Enkelte restauranter legger til kylling, tofu eller svin. Særlig det sistnevnte følger ikke god tradisjon, da svin opprinnelig ble sett på som "kinesisk kjøtt".

Hvordan lage Pad Thai?

En middag til fire inkluderer følgende ingridienser:

  • 1 pakke risnudler (helst fettucini-type)
  • 300 gram scampi/kokte reker
  • 3 egg (store)

  • 1 ts chilikrydder
  • 2 vårløk
  • 1/2 kinesisk hvitløk
  • 1 kinakål

  • 1 dl fiskesaus
  • 1 dl honning
  • 3 ss riseddik
  • 1 dl peanøttolje

  • 4 ss tamarindkonsentrat
  • 2 dl bønnespirer
  • Noen ristede peanøtter
  • 1 håndfull koriander
  • 8 båter med lime
  • 3 x 3 cm bit med galangalrot, finhakket

Husk å raspe kinakålen og at vårløk og hvitløk finhakkes før du har det i woken.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Venezia-guiden!

  • Venezia

    Ingen andre steder i Europa får du den umiddelbare følelsen av å ha reist 400 år tilbake i tiden så sterkt som i Venezia. Byen...

  • Fly til Venezia

    Det er ingen flyselskaper som har helårs direkteruter fra Norge til Venezia i skrivende stund, men Norwegian har sommerruter med...

  • Bli kjent i Venezia

    Det er merkelig å tenke på at Venezia, som i dag er avhengig av turisme for å overleve, engang var en selvstendig republikk og...

  • Turist i Venezia

    Skal du få med deg alle Venezias attraksjoner på et par dager, må du starte tidlig begge dager. Trøsten er at Venezia er verdt...

  • Shopping i Venezia

    Shopping i Venezia kan bli en kostbar affære. Dette er tross alt Italias dyreste by. Venezia tilbyr kvalitet og eksklusivitet...

  • Spise i Venezia

    I Venezia finnes det hundrevis av restauranter som serverer typisk italiensk mat som pasta og pizza. Utover disse rettene er det...

  • Med barn i Venezia

    La det være sagt med en gang: Venezia er nok ikke stedet du drar på familieferie med barna. Det er både fordi byen har mange...

  • Venezia Hotell

    Når du søker på hotell i Venezia på Internett, må du være oppmerksom på at de fleste søkemotorer kommer opp med tilsynelatende...

  • Leiebil fra Venezia

    I selve Venezia har du selvsagt ikke bruk for bil. Byen og øyene rundt har dessuten så mye å by på at de fleste vil ha problemer med å...

  • Venezia Sport

    Ingen bør dra til Venezia i håp om å få overvære noen form for store sportsbegivenheter. Dette er nok den eneste byen i Italia...

  • Attraksjoner i Venezia

    Er du det minst interessert i historie, kultur, vakre bygninger, storslåtte kirker, malerier og fascinerende arkitektur, så er...

  • Videofilmer fra Venezia

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Venezia for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men også til å lage...

  • Venezia Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Venezia for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Venezia

    Venezia er hovedstaden i den italienske landsdelen Veneto. Venezia var en stormakt tilbake i tid, og byen vitner om fortidens...

  • Klima i Venezia

    I likhet med resten av nord-Italia, kan Venezia være ubehagelig kald på vinteren og kvelende varm på sommeren, selv om...

  • Reiseartikler om Venezia

    Få byer er mer omskrevet og beundret enn Venezia i Italia. Byen har mange fasetter og man går aldri lei av å lese om Venezia. Ta...

  • Venezia Festivaler

    februar Karnevalet i Venezia Av mange regnes dette som verdens vakreste karneval, og det er i alle fall det eldste offisielle...