Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Wroclaw-guiden!

  • Wroclaw

    Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen...

  • Wroclaw Fly

    Det å komme seg til Wroclaw i Polen har blitt mye enklere den senere tiden. Nå flyr for eksempel...

  • Wroclaw Bli kjent

    Gamlebyen i Wroclaw Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget Gamlebyen (Stare...

  • Wroclaw Turist

    Wroclaw er en av de største byene i Polen med sine ca 635.000 innbygger. Den har sin beliggenhet...

  • Shopping i Wroclaw

    Det er et hyggelig prisnivå i Polen, og denne fordelen får du med deg som turist i Wroclaw også....

  • Spise i Wroclaw

    Wroclaw er som mange andre byer sterkt influert av sin historie når det gjelder mat og uteliv. Med sin...

  • Hotell i Wroclaw

    Det er rimelig med overnatting i Polen. Det gjør at du kan bo litt flottere enn du vanligvis gjør når...

  • Wroclaw Leiebil

    Hvis du planlegger en eller flere lengre ekskursjoner ut av byen, kan det lønne seg å leie bil for...

  • Wroclaw Attraksjoner

    Wroclaw har så mange flotte kirkebygg at vi knapt har sett maken i noen annen by. Her er også en...

  • Klima i Wroclaw

    Klima i Wroclaw er typisk kontinentalt og relativt fuktig. Wroclaw er en av de mer varme byene i...