Forsidebilde SurfersBeach

Wroclaw Turist

Wroclaw er en av de største byene i Polen med sine ca 635.000 innbygger. Den har sin beliggenhet ved elven Oder (Odra). Wroclaw er en trygg by, og de som i sin villfarelse tror det er en sikkerhetsrisiko å besøke Polens byer, må tro om igjen. Selvsagt finnes det kriminalitet her som hos oss, men at du som turist skal kunne oppleve noe særlig annet enn et lommetyveri i ny og ne, eller innbrudd i bilen, er svært lite sannsynlig.

Som flere andre byer i denne regionen har Wroclaw opp gjennom årene hatt en rekke herskere. Det er knapt en annen by som kan fremvise maken til turbulens i administrasjon og tilhørighet.

Polske piastere, habsburgere, østerrikere, preussere og tyskere, sistnevnte fra 1871 til 1945, har alle styrt Wroclaw som sitt eget. Og de har alle gitt byen sitt personlige navn. Så Vratislava, Vracklav, Pretzlav og Bresslau, er alle korrekte historiske navn på dagens Wroclaw. Etter 2. verdenskrig ble Wroclaw på nytt polsk og byen tilhører altså Polen den dag i dag.

Flere historiske hendelser har foregått i Wroclaw, slik at historieinteresserte turister har mye å se frem til. I 1807 overtok Napoleon byen etter å ha erobret den fra Preusserne. Med dette ødelegges dessverre også mange middelaldermurer og festningsvern. Og i 2. verdenskrig ødelegges enda mer av byen. Wroclaw utvikler seg imidlertid videre etter Napoleon og blir en storhet i det tyske riket. Og etter 2. verdenskrig blir byen bygget opp til å skinne nok en gang. Men med Nazistene kom dessverre det store folkemordet.

Jødesamfunnet i Wroclaw

Det er vanskelig å komme utenom jødene i Wrocklav. Det jødiske samfunn i byen kan følges tilbake til 1100-tallet. Med inkvisatorer og andre plageånder nær sagt kontinuerlig etter seg, er det nesten uforklarelig at jødene har maktet å spille en slik betydningsfull rolle i Wroclaws byutvikling.

På slutten av 1800-tallet var jødene godt integrert i samfunnet, og flere av dem hadde ledende roller i både det akademiske -og forretningsmessige livet i Wroclaw. Breslau (altså dagens Wroclaw) som den gang tilhørte Tyskland, hadde blant annet Tysklands nest største synagoge.

Den en gang så stolte og store synagogen ble som mange andre synagoger ødelagt den 9. november 1938 under "Krystallnatten", noe som i dag er "synlig" gjennom et minnesmerke i gaten ul. Lakowa 6.

Det gamle jødiske gravlunden som du finner i ul. Slezna 37 er et sterkt minne om styrken til det en gang så mektige jødiske samfunnet i Breslau. Her finner du flere enn 1200 gravstener, mange til minne om kjente personer. Åpningstid fra 0800 til 1800.

Det finnes også en annen gravlund,  'Den nye jødiske gravlunden' med beliggenhet i ul. Lotnicza, nordvest i byen. Med sine 5000 gravplasser er dette en av de største i hele Polen.

Generelt om Wroclaw for turister

Wroclaw er som nevnt en trygg by å ferdes i. Byen er svært familievennlig, kanskje med unntak av områdene rundt Sentralbanestasjonen som kan minne litt om “red light districts” om kvelden.

Prisene i Polen har steget de siste årene, men det er allikevel svært rimelig sett med våre øyne. Det gjelder mat, drikke og alt av lokale varer. Internasjonale merkevarer er imidlertid (og naturligvis) like dyrt her, som ellers i verden. Drosje er også rimelig, men pass på at du ser at det er taksameter som er påskrudd eller at dere avtaler en fast pris som du er komfortabel med.

Er du svoren antirøyker, vil du kunne ha problemer i Polen. Det er nemlig lov å røyke på utesteder, og det er svært vanlig at restaurantene og barene i Wroclaw har egne soner for røykere. Noen steder innebærer denne sonen “over alt”.

Informasjonskontor for turister finner du på det store torget i Gamlebyen, så å si beliggende der du går til Plac Solny.

Wroclaw-guiden!

 • Wroclaw

  Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen...

 • Wroclaw Fly

  Det å komme seg til Wroclaw i Polen har blitt mye enklere den senere tiden. Nå flyr for eksempel...

 • Wroclaw Bli kjent

  Gamlebyen i Wroclaw Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget Gamlebyen (Stare...

 • Wroclaw Turist

  Wroclaw er en av de største byene i Polen med sine ca 635.000 innbygger. Den har sin beliggenhet...

 • Shopping i Wroclaw

  Det er et hyggelig prisnivå i Polen, og denne fordelen får du med deg som turist i Wroclaw også....

 • Spise i Wroclaw

  Wroclaw er som mange andre byer sterkt influert av sin historie når det gjelder mat og uteliv. Med sin...

 • Hotell i Wroclaw

  Det er rimelig med overnatting i Polen. Det gjør at du kan bo litt flottere enn du vanligvis gjør når...

 • Wroclaw Leiebil

  Hvis du planlegger en eller flere lengre ekskursjoner ut av byen, kan det lønne seg å leie bil for...

 • Wroclaw Attraksjoner

  Wroclaw har så mange flotte kirkebygg at vi knapt har sett maken i noen annen by. Her er også en...

 • Klima i Wroclaw

  Klima i Wroclaw er typisk kontinentalt og relativt fuktig. Wroclaw er en av de mer varme byene i...