Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Pad Thai


Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai (eller Phat Thai) er regelmessig kåret helt i toppen av velsmakende retter når anerkjente matblader og gourmet-kokker setter opp sine lister. At Pad Thai er nasjonalretten til Thailand forstår du sikkert av deg selv.

Og ikke bare er Pad Thai den kanskje mest velsmakende retten vi har inkludert i serien 'Reise med mat', den er også den klart mest nasjonalistiske! 


Foto: Takeaway - Own work, CC BY-SA 3.0


Pad Thai skal etter sigende blitt markedsført av Thailands statsminister (på 1930-tallet). Han het Plaek Phbunsongkhram og hans markedsføring av matretten Pad Thai var en del av et nasjonsbyggingsprosjekt i Thailand. Underlig nok valgte styresmaktene en rett som til stor del inneholder ris, i tillegg til nudler, noe som ble introdusert i Thailand av Kina. Litt ulogisk, men sikkert riktig i nasjonsbyggingens navn, ble den kinesiske risen gitt navnet Thai.

Historien skal ha det til at krig og flom (de hadde problemet med været den gangen også) medførte at det ble mangel på ris i Thailand. Landets politiske ledelse anbefalte derfor folket å spise mer nudler, og risnudler ble derfor markedsført som "den thailandske identiteten". Populariteten til Pad Thai tok seg opp i 2. Verdenskrig, og har siden vært en av landets mest populære matretter.

I Thailand anses Pad Thai som typisk gatemat, og på mange av markedene, som f.eks. i Bangkok eller Hua Hin, får du servert herlig Pad Thai, og det på de enkleste restaurantene.

Pad Thai er typisk bestående av risnudler, reker, peanutter, eggerøre, rød chili, bønnespirer, hvitløk og andre grønnsaker. Maten "wokes" på tradisjonell manér.

Varianter og lokale spesialiteter av Pad Thai serveres over hele Thailand. Enkelte restauranter legger til kylling, tofu eller svin. Særlig det sistnevnte følger ikke god tradisjon, da svin opprinnelig ble sett på som "kinesisk kjøtt".

Hvordan lage Pad Thai?

En middag til fire inkluderer følgende ingridienser:

  • 1 pakke risnudler (helst fettucini-type)
  • 300 gram scampi/kokte reker
  • 3 egg (store)

  • 1 ts chilikrydder
  • 2 vårløk
  • 1/2 kinesisk hvitløk
  • 1 kinakål

  • 1 dl fiskesaus
  • 1 dl honning
  • 3 ss riseddik
  • 1 dl peanøttolje

  • 4 ss tamarindkonsentrat
  • 2 dl bønnespirer
  • Noen ristede peanøtter
  • 1 håndfull koriander
  • 8 båter med lime
  • 3 x 3 cm bit med galangalrot, finhakket

Husk å raspe kinakålen og at vårløk og hvitløk finhakkes før du har det i woken.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Wroclaw-guiden!

  • Wroclaw

    Wroclaw har hatt så mange herskere opp gjennom årene at vi knapt kan finne dens like i noen annen...

  • Wroclaw Fly

    Det å komme seg til Wroclaw i Polen har blitt mye enklere den senere tiden. Nå flyr for eksempel...

  • Wroclaw Bli kjent

    Gamlebyen i Wroclaw Det flotte rådhuset finner du i Gamlebyen og det store torget Gamlebyen (Stare...

  • Wroclaw Turist

    Wroclaw er en av de største byene i Polen med sine ca 635.000 innbygger. Den har sin beliggenhet...

  • Shopping i Wroclaw

    Det er et hyggelig prisnivå i Polen, og denne fordelen får du med deg som turist i Wroclaw også....

  • Spise i Wroclaw

    Wroclaw er som mange andre byer sterkt influert av sin historie når det gjelder mat og uteliv. Med sin...

  • Hotell i Wroclaw

    Det er rimelig med overnatting i Polen. Det gjør at du kan bo litt flottere enn du vanligvis gjør når...

  • Wroclaw Leiebil

    Hvis du planlegger en eller flere lengre ekskursjoner ut av byen, kan det lønne seg å leie bil for...

  • Wroclaw Attraksjoner

    Wroclaw har så mange flotte kirkebygg at vi knapt har sett maken i noen annen by. Her er også en...

  • Klima i Wroclaw

    Klima i Wroclaw er typisk kontinentalt og relativt fuktig. Wroclaw er en av de mer varme byene i...