Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Zadar-guiden!

  • Zadar

    Kroatia byr på en rekke flotte feriedestinasjoner, fra halvøya Istria og badebyen Pula i nord, til kulturarvbyen Dubrovnik i sør....

  • Fly til Zadar

    Zadar Airport har nytt godt av tilførselen av lavprisselskaper som Ryanair og Germanwings, og flyplassen har med disse fått en...

  • Bli kjent med Zadar

    Zadar er en gammel by, og det har vært bosetting her i flere tusen år. Det er funnet spor etter bosettinger som kan dateres 800...

  • Hotell i Zadar

    Zadar er en flott ferieby og et bra utgangspunkt for ferien i Kroatia, men den er en såpass liten by at det naturlig nok ikke...

  • Leiebil fra Zadar

    Veistandarden i Kroatia er bra, men velger du å følge den bratte kystlinja så innebærer dette naturligvis at også veiene stort...

  • Spise i Zadar

    Det er masse deilig mat som venter på deg i Zadar og Kroatia. Hjemmelaget pasta har lange tradisjoner. Og forskjellige områder...

  • Shopping i Zadar

    Zadar er en stor by etter Kroatisk målestokk, så dette er et sted hvor du kan handle det aller meste. Selvsagt kan ikke Zadar...

  • Attraksjoner i Zadar

    Zadar har mange naturlige attraksjoner i form av vakre strender og parker. Og med en fascinerende historie som er influert av...

  • Klima i Zadar

    Det gode klimaet i Kroatia er en vesentlig årsak til at Dalmatia-kysten har blitt en av mest populære feriedestinasjonene i...

  • Sport i Zadar

    Det er mange sportsinteresserte mennesker i Kroatia. Og dette lille landet har fostret mange dyktige idrettsfolk. Mest populært...

  • Zadar Med barn

    Zadar er først og fremst et sommerferiereisemål for de som er på jakt etter avslapping, god mat og ikke minst sol og bad. Det er...