Forsidebilde SurfersBeach

Lysbyen Stockholm

stockholm lysby

Mens Oslo krangler om å få skrudd på plass noen lyspærer i gamle lyktestolper rundt parker og i bakgater, tar Stockholm skrittet fullt ut og presenterer seg som "lysets by". Med ambisjoner om å fremstå som en av de ledende julebyene i Europa opptrer Stockholm med en optimisme og bestemthet som til en viss grad gjør byens slagord "The capital of Scandinavia" til en sannhet.Den 20. november var vi vitne til to historiske hendelser i Stockholm. Det ene var avdukningen av lys- og julemonumentet på "selveste" Soppen, eller "svampen" som svenskene sier, og som du finner på Stureplan midt i City. Det var første gang i historien at noen montasje overhodet har blitt plassert på Soppen, Noe som i utgangspunktet er litt rart siden den faktisk egner seg meget bra til akkurat det. "Svampen" er noe av et landemerke på Stureplan og er arkitekten Holger Bloms mest kjente byggverk.

Den andre hendelsen, og betydelig mer interessant for den vanlige turist, var simultanpåslagningen av 671.666 lys, nærmere bestemt LED-lamper i miljøets navn. Stockholm viser med dette en reell og kraftfull satsing på turismen også i den mørke årstiden. Satsingen på Stockholm som lysby er gjort av et fellesskap bestående av næringsliv, organisasjoner og myndigheter. Og for deg som ikke fikk med deg seansen, så vit at mengden med lys vil være på hele desember.

671.666 LED-lamper i Stockholm by!

De 671.666 LED-lampene er spredt rundt i byen på 30 gater og torg. Hver av de deltakende gatene har sin egen stil på lysdekorasjone, og du finner mange sjarmerende "julegater" i Stockholm nå. Vår favorittgate ut fra julebelysningen å dømme er nok Biblioteksgatan. Vi skal heller ikke glemme "sjarmiga" Bambi med tvillingbror på Sergels Torg, som helt klart er barnas favoritt og nok vil bli et yndet sted for foreldre å fotografere sine håpefulle med tanke på motiv for denne julens julekort.

I seansen innen avdukningen av monumentet og påslagningen av lysene ble det fremhevet at hensikten var å gjøre Stockholm til en lysere, trivligere og tryggere by. Og vi må nok istemme i at disse tre målsettingene kan oppnås. I tillegg ligger jo troen på at enda flere penger skal trille inn i kassen til handels og reiseindustrien i Stockholm. Ikke minst håper næringslivet at juleshoppingen skal nå nye høyder med trivelig julebelysning nær sagt i hele indre Stockholm, og hotellene tror på høyere belegg.

stockholm svampen

Stockholm som lysby er ikke en engangssatsing, men starten på en forhåpentligvis årviss tradisjon. Meningen er at flere gater skal komme til, og med store sponsorer som Coca Cola (hvem ellers) og Fox Film er mulighetene tilstede for at satsingen fortsetter.

At næringslivet er involvert ser man raskt hvis du tar turen til Stureplan og ser på årets lys- og julemonument. I snøboblen på Soppen vil du gjennkjenne Alvin og gjengen, dette ekornet som i alle fall er svenske barns favoritt, og hvor natuligvis en julefilm lanseres (beleilig nok) i samme periode. Avdukningen skjedde med intervjuer av ildsjeler og næringsliv, og ikke minst med underholdning utført av et 150-personers stort kor! Skal du juleshoppe i Stockholm så kan du jo ta en titt selv.

Stockholm er en flott shoppingby!

Stockholm er en ypperlig by for en weekend. Kort flyreise, mange avganger og normalt nok med rimelige flybilletter teller helt klart positivt. Og når de lange shoppinggatene Drotningsgatan og Biblioteksgatan både er vakkert opplyste, har butikker åpne 7 dager i uken og i tillegg er bilfrie slik at småtasser kan løpe fritt, samtidig som vi har lommeboken "full" av hard norsk valuta, burde valget være enkelt for mange.

Reiseguider Sverige

  • Gotland

    Gotland har en fascinerende historie og under vikingtiden var øya et av europas rikeste steder.  Vikinghistorien sammen med godt...

  • Gøteborg

    Reiseguide Gøteborg! For de aller fleste nordmenn vil Gøteborg være den nærmeste storbydestinasjonen utenfor Norges grenser....

  • Stockholm

    Stockholm er ”Nordens Venezia” der den ligger med alle sine broer og kanaler. Stockholm er bygd på 14 øyer. Skjærgården mot...