Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat

Capri Insalata Caprese

Mat er minner. Mat er fascinerende historier. Og mat kan ta deg med på spennende reiser. Mat er lukt og mat er farger. Som for eksempel Insalata Caprese som bildet over viser. Du formelig ser det italienske flagget, ikke sant? 

I denne reiseartikkelen gir Reiseplaneten.no forslag til enkle og gode retter som bringer deg rundt i verden, uten at du trenger å forlate kjøkkenet. Med andre ord får du ett nytt reisemål, og ett nytt måltid for hver ukedag!  Glem Korona-virus og bli med til Wien i Østerrike, Baskerland nord i Spania, Chicago i USA, Milano i Italia, Aten og distriktet Plaka (i Hellas selvfølgelig) før vi tar turen til Frankrike og Versailles, like utenfor Paris.  Vi avslutter reisen til Østen, nærmere bestemt Thailand.

Men hva med Spaghetti á la Capri?

Men først skal vi si litt om Spaghetti á la Capri. Den "retten" bare kom flyvende inn i hodet når vi begynte på denne artikkelen om "reiser med mat".

Spaghetti Capri

Noe av det rareste som finnes er Spaghetti á la Capri. For å sitere radiovertene 'Slettan og Martin' er Spaghetti á la Capri intet annet enn 70-års norsk misforståelse av Middelhavsmat fra Italia

Misforståelsen starter allerede med navnet. "Á la" er jo fransk, og ikke noe som italienere vil si. Og skulle noe faktisk vært fra Capri, så ville man sagt Caprese. Vi kan eksemplifisere med Insalata Caprese, eller caprese-salat på norsk. Altså salat fra Capri. Dette er en italiensk matrett som lages av mozzarella, tomater, basilikum og olivenolje. Caprese serveres forøvrig (ofte) som en antipasto.

Vi som faktisk har spist Spaghetti á la Capri vet at hermetikkboksen inneholder noe pastaaktig som langt fra er "al dente" slik som italienere vil ha det. I tillegg inneholder den noen deiglignende kjøttboller og pølser. Pølser til spaghetti er forøvrig noe folk i Italia assosierer med Tyskland og tyske tradisjoner. Så det er ikke mye Italia i Spaghetti á la Capri.

Men noe italiensk finnes. Kjenner du godt etter, så vil du merke at "kjøttbollene" føles som om de er blandet med brødsmuler. Dette er noe italienere nikker gjenkjennende til. De vil med et smil om munnen tenke på sin "nonne", dvs. mor og bestemødre, for det er noe de kunne laget. De gamle i Italia er nemlig ikke ukjente med å blande brød i maten.

Men vi anbefaler ikke Spaghetti á la Capri som mat. Istedet gir vi deg noen ordentlige utenlandske retter som du lett kan lage selv. God lesefornøyelse.

Reiseguider Hellas

  • Aten

    Aten er en av verdens eldste byer, og ved siden av Roma er det ingen byer som har så mye dokumentert historie knyttet til seg....

  • Korfu

    Bare navnet Korfu får oss til å tenke på sommer, sol, badeliv og ferie. Denne vakre greske øya har lenge vært en populær...

  • Kos

    Kos er en gresk øy i Gökova-gulfen, ikke lange båtturen fra Tyrkia. Øya er fødestedet til Hippokrates og en rekke severdigheter...

  • Kreta

    Kreta er størst av de greske øyer og har vært en turistdestinasjon for nord-europeere i en mannsalder. De aller fleste reiser...

  • Rhodos

    Rhodos er en meget populær ferieøy med beliggenhet i Egeerhavet.  Øya tiltrekker seg reisende fra hele Europa.  En gang var Rhodos...

  • Skopelos

    Skopelos er en øy som lenge har levd delvis skjermet for den verste masseturismen, en årsak er naturlig nok at den eneste...

  • Thessaloniki

    Tar du nattoget 6 timer fra hovedstaden Aten så kommer du frem til Thessaloníki (gresk: Θεσσαλονίκη). Dette er den nest største...