• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Tør du besøke Katla?

Vulkan wikimedia

Island er et fascinerende land. Naturen kan ta pusten fra noen og en hver. Landskapet er røft og nakent, og med et lys som gjør at tilskuerne ofte får sakrale følelser i kropp og sjel. (illustrasjonsbilde- wikimedia)



Få, om noen steder, har vi i Reiseplaneten møtt flere turister med fjellstøvler og ryggsekk enn på Island. Ikke så rart. Hit reiser man for å oppleve naturkrefter og ta skremmende vulkaner, geysirer og fossefall nærmere i øyesyn. Det skumleste av alt må være å møte Katla.

Katla er en vulkan og ligger gjemt under mengder av is og snø. Med jevne mellomrom siden "tidenes morgen" har Katla latt sine enorme krefter få utløp. Problemet nå, er at det har gått 100 år siden sist.

Fakta om Katla

Katla ligger 1512 meter over havet og ligger 300-400 meter under den store isbreen Myrdalsjökull. Katla har hatt over tyve utbrudd siden år 874. Siste utbrudd (i skrivende stund) var oktober/november 1918. En rekke geofysikere mener at vulkanen kan våkne til liv igjen i løpet av kort tid! (kilde wikipedia).

Katla har forsovet seg

Vulkanen Katla er en mil i omkrets og har vanligvis et utbrudd hvert 50. år, sånn i gjennomsnitt. I vårt moderne samfunn vil Katla skape store problemer. Det er ikke vanskelig å forestille seg en svær askesky som rammer flytrafikken. Snø og is som smelter, vil dessuten skape stor flomfare og nærområdet vil antagelig bli utslettet.



Turister tiltrekkes av fare

reykjavik myrdalsjoekull

Du verden så vakker isbreen Myrdalsjökull er. Det er bare det at den ligger over selveste Katla!
Foto: By Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Det lille tettstedet Vik, omtrent 180 kilometer fra Reykjavik, trekker til seg turister som fluepapir. Ikke så rart, her er en fantastisk sort strand som en gang ble kåret som en av verdens 10 vakreste strender. Dessuten er området hyppig besøkt av lundefugler. En fugl du ellers møter i samtlige turistbutikker i f.eks. Reykjavik, men da som broderier på klær eller som suvenirer i form av nøkkelknipper, forkleder, kosedyr eller trykket på kopper og kar.

Det arrangeres turer fra Reykjavik og hit. Reykjavik ligger helt sørvest på Island. Katla ligger øst for Reykjavik, rett overfor kystbyen Vik. Du kan selvsagt også kjøre de drøye to timene til Vik med egen bil og følge et turopplegg fra her. Turarrangører har spesielle biler som tar deg nesten helt til vulkanen. Om sommeren kan du også ta bena til hjelp og få deg en flott hiking-tur. Og har du god råd, så vit at det også arrangeres helikopterturer.

PS! Les om attraksjoner i Reykjavik her!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Bålbrenning i Burghead

Burghead BurningOfTheClavie

Noen nekter fortsatt å følge tradisjonell kalender og feirer derfor nyttår litt senere, og svært så annerledes.  Bålbrenning er en slik tradisjon, og dette skjer i Burghead den 11. januar (10. januar hvis 11. januar er på en søndag) og den hedenske tradisjonen beskues av mengder med tilreisende og fastboende!

Photo: «BurningOfTheClavie3(AnneBurgess)Jan1984» av Anne Burgess. Lisensiert under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.



I Burghead i Skottland, ca 120 kilometer og 2 timers kjøring nordvest for Aberdeen, følges den gamle hedenske kalenderen, og bålbrenningen av Clavie som arrangeres her hvert år den 11. januar er både dramatisk og flott.

NB! Dersom 11. januar faller på en søndag skjer bålbrenningen dagen før. Det sies at makent ikke finnes i hele Skottland.

 

Clavie er en tønne som er fyllt med ved, tjære og malt med kreosot (trekreosot og kulltjærekreosot) og festet på en stang med en egen formet nagle. En gruppe på ca femten menn, kjent som «clavie crew», tradisjonelt er dette fiskere, ledes av en anfører eller konge, «clavie king», bytter på å bære den brennende stangen gjennom byens gater i en bestemt rute som går med klokken til den gamle delen av byen.

Avslutningsvis blir ilden plassert på et steinalter ved Doorie Hill hvorpå mer brensel og tjære blir tilført bålet, med det resultatet at hele Doorie Hill blir opplyst.

{googleDir hide_direction_text=1 width=100% height=300 dir_width=100% vertical=1 unit=METRIC
from="Aberdeen, Skottland"
to="Burghead, Skottland"}

 

Til Liverpool for å møte The Beatles

Ta turen til Liverpool. Ikke for å se fotball eller shoppe, men for å kose deg med musikk og hyggelig uteliv, i ånden til verdens største band, The Beatles!

Museumsbesøk og The Beatles Story!

Som alle andre turister i Liverpool starter du besøket ditt på Albert Dock. Og førsteprioritet har selvfølgelig The Beatles Story. Dette er det eneste museet i verden som utelukkende tar for seg The Beatles. Regn med ca 120 kroner i inngangspenger, men så får du et grundig innblikk i bandmedlemmenes oppvekst og liv, samt se en rekke gjenstander knyttet til The Beatles.



Magical Mystery Tour

At Magical Mystery Tour foregår i en relativt fargerik buss er vel bare som det skal være. Den i underkant to timer lange turen som viser deg byen med utgangspunkt i The Beatles er neste opplevelse i Liverpool. Avgang i helgene er klokken 1200 og 1430. På hverdager er det en tur og den går kl 1430. Du får se hvor bandmedlemmene vokste opp og forskjellige plasser som inspirerte til sanger som Penny Lane og Strawberry Field. Turen koster ca 150 kroner per person og den avsluttes på Legendariske Cavern Club.

Pub-crawling på The Grapes

Etter litt suvenirshopping på Cavern Club foreslår vi at du tar turen litt lenger bort i Mathew Street. I nummer 25 finner du nemlig puben The Grape. Vi skal ikke gå god for at puben er som egenreklamen sier, planetens mest kjente, men det er i alle fall et faktum at det var her gutta i The Beatles drakk sine øl etter konsertene på The Cavern. The Grapes er i dag en koselig turistfelle med fotografier av The Beatles på veggene, og du får både drikke øl og servert rimelig mat her, gjerne til livemusikk eller med mulighet for karaokeaften. Hvem vet, kanskje det bor en John Lennon i deg også? Åpent fra 1200 til 0300!

Cavern Club  i Liverpool

Når kvelden kommer er det bare å gjøre seg klar for musikk på The Cavern Club. 21. februar 1961 var første gang Beatles opptrådde på Cavern Club, og til sammen spilte de her 292 ganger. Legg til konserter med artister som Rolling Stones, The Who og The Kinks så forstår du at Cavern Club er legendarisk. Enkelte hevder det er verdens mest kjente klubb.

Og selv om den i disse dager har form av en turistfelle, så er det genuine konserter her hver kveld, og det er fullt mulig å få en heftig aften i kjelleren. Husk å ta en titt på "The wall of fame" med alle de kjente artistene. Det var forresten en kampanje i 2008 som suksessfullt klarte å fjerne mursteinen med Gary Glitter fra veggen. Du finner Cavern Club på Mathew Street 10, sentralt i Liverpool og midt i smørøyet for utelivet.

reisemannSe webcam fra Mathew Street i Liverpool!


Hard Days Night Hotel

Når du skal krype til køys i Liverpool, så gjør du selvsagt det på Hard Days Night Hotel. Beliggenheten er ikke langt fra Cavern Club, nærmere bestemt 41 North John Street. Dette 4-stjerners boutique-hotellet åpnet så sent som i 2008, og som navnet tilsier er temaet Beatles. Romprisene er slett ikke ille. Og dersom du ikke reiser på budsjett og har god råd, kan du vel bo på Lennon Suite eller McCartney suite?

Les mer om hotellet Hard Days Night og se bilder av dette spesielle konsepthotellet i Liverpool!


Komme seg til Liverpool

Liverpool John Lennon Airport er en forholdsvis liten flyplass som hovedsakelig trafikkeres av lavprisselskaper som EasyJet, Ryan Air og Wizzair. Du kan fly direkte hit fra Torp flyplass Sandefjord. Du kan selvsagt fly til Liverpool med andre flyselskaper via London eller Amsterdam, men det blir både atskillig mer tungvint og mye dyrere. Da er det bedre å fly til Manchester Airport, som bare er en kort kjøretur unna Liverpool.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Auschwitz - skremmende og lærerikt!

Noen mil vest for Krakow ligger åstedet for en av de verste skamplettene i menneskehetens historie. Å besøke konsentrasjonsleirene der nazistene utryddet rundt halvannen million mennesker under 2. verdenskrig er deprimerende, men lærerikt og helt klart en viktig opplevelse.

Vi har alle hørt om, lest om og sett filmer om hva som foregikk i Auschwitz, men det blir ekstremt reellt når du står og ser på tonnene med bagasje, merket med navn og adresser til mennesker som ble drept på dette stedet på grunn av sin biologiske bakgrunn.



Auschwitz og Birkenau

Auschwitz/Birkenau ligger rundt 60 kilometer vest for Krakow, ved byen Oswiecim, og enhver som kan sin historie får gåsehud av byens tyske navn, Auschwitz. Leirene har vært statlig museum siden 1947, og har gratis adgang. Det er fullt mulig å ta tog eller buss til Oswiecim for rundt tjue kroner og gå til Auschwitz, der det er gratis inngang, men det anbefales å ha med seg en guide som kan fortelle mer om historien til leiren. Du kan også bli med på en 3,5-timers engelskspråklig guidet omvisning, dette koster rundt 160 kroner per person. Åpent daglig fra kl. 0800. Stengetidene varierer med sesongen. Ellers tilbyr flere arrangører som for eksempel Krakow Tours, 6-timers turer som inkluderer henting på hotellet, transport frem og tilbake og engelskspråklig guide til de viktigste stedene i Auschwitz og Birkenau. Prisen ligger på rundt 270 kroner.

Det folk flest kaller Auschwitz, er egentlig to leirer et par kilometer fra hverandre. Auschwitz 1 med sitt velkjente Arbeit Macht Frei-skilt ser nesten ut som et vanlig 50-talls borettslag med sine toetasjes murgårder med velholdte gangstier mellom. Men det er bare til du begynner å lese på skiltene og besøke rom fylt med hundretusener av barnesko, briller, kofferter med navn og adresser eller tonnevis av hår. Og du ser de doble elektriske piggtrådgjerdene, vakttårnene, galgene og krematorieovnene. Du kan også besøke den hårreisende Bygning 11, der nazistenes leger, deriblant den beryktede Joseph Mengele, "Dødsengelen", drev med groteske medisinske eksperimenter på utvalgte fanger, spesielt tvillinger og dverger.

Birkenau - skrekkens leir!

Den andre leiren, Birkenau, også kjent som Auschwitz 2, var tretti ganger større og atskillig mer primitiv. Den ble i motsetning til Auschwitz, som egentlig var et fengsel for politiske fanger, bygget spesielt for å få maskinmessig effektivitet i henrettelsene med store gasskamre og krematorier. Her ankom de beryktede togene med jøder fra hele Europa, og 3/4 av dem, alle barn, eldre og svake ble sendt rett i gasskamrene ved ankomst. Resten bodde i kummerlige trebrakker inntil hardt arbeid og underernæring gjorde slutt på også dem. SS sprengte gasskamrene i januar 1945 for å skjule hva som hadde skjedd her, men vaktbygningene ved inngangsporten og noen av brakkene står fortsatt. Auschwitz-Birkenau og 7600 gjenværende fanger ble befridd av den sovjetiske arméen 27.januar 1945.

Rudolf Höss og Auschwitz

Kommandanten på Auschwitz var SS-Obersturmbannführer Rudolf Höss, som skrev den rystende selvbiografien Death Dealer: the Memoirs of the SS Kommandant at Auschwitz. Han forteller blant annet at nazistene kunne utrydde opptil 20000 mennesker daglig i Birkenau. Höss ble hengt for sine forbrytelser, ved inngangen til krematoriene i Auschwitz 1 i april 1947.

Las Fallas-festivalen i Valencia

Er du glad i opptog er Valencia og Gandia stedet i mars måned! Las Fallas-festivalen byr på fantastiske dukker og figurer. Byen gjøres om til et eventyrland.

Tar du turen til Valencia i mars bør du svinge innom den lille byen Gandia hvor det i nevnte periode avholdes en kjent festival til ære for deres helgen San José. Gandia ligger midt mellom Valencia og Benidorm, nærmere bestemt ca. 70 kilometer sør for Valencia. Gandia er en fin kystby som tiltrekker seg turister i stadig større omfang. Selve byen har ca. 90 000 innbyggere og Gandia var på 1400- og 1500-tallet sentrum for kultur og handel i regionen.



Festivalen er et sant fargefyrverkeri, noe som ikke minst gjelder dukkene, ninots, som kan beskues i paradene, og som ofte er ment å ligne kjente personer. Disse flotte dukkene blir avslutningsvis brent på bålet, i en seanse som blir kalt La Cremà.

 

Ålesund-guiden!

  • Ålesund

    Ålesund befinner seg på Norges nordvestlige kystlinje mot Atlanterhavet. Takket være Atlanterhavsklimaet er Ålesund mildere ennn...

  • Fly til Ålesund

    Både Norwegian og SAS flyr til Ålesund fra Oslo. SAS har i tillegg direkteruter fra Bergen, Trondheim og Stavanger. Ålesund...

  • Klima i Ålesund

    Klimaet i Ålesund er typisk maritimt, med milde vintre, men med mye vind. I likhet med resten av Nord-Europa, har Norge og...

  • Attraksjoner i Ålesund

    Jugendarkitekturen, eller art noveau-stilen som den også kalles, er stadig Ålesund fremste trekkplaster, med sine...