Du forstår selvsagt helt av deg selv at Reykjaviks attraksjoner og severdigheter ikke kan måle seg med hva du finner i storbyer ellers. Men mangelen på det storslåtte og gigantomatiske tar islendingene igjen med sjarme og stil. Og monumenter og kunst finner du over alt i Reykjavik. Vi ser tydelig at folket her både er kreative og nyskapende, samtidig som de holder fast på sine stolte tradisjoner.
Sólfar
Et annet av Reykjaviks mest karakteristiske landemerker er den svære statuen av et vikingskip som ligger ved havnen, se bildet først i artikkelen. Sólfar, eller Sun Voyager, er Jón Gunnar Árnasons kunstverk og er tilegnet sjøfarerne som landet her for over tusen år siden, og er et av byens mest brukte fotomotiv, både for turister og postkortfotografer.
Nasjonalmuseet
Alle nordmenn burde ha spesiell interesse av å bruke en time eller to på å se hva våre forfedre vikingene puslet med på Island for tusen år siden. Selv om Islands historie er forholdsvis kort, er den veldokumentert av herremenn som Snorre Sturlason. Og nært knyttet til vår egen historie. Vikingutstillingen har alt fra våpen og rustninger til husholdningsartikler og verktøy.
Nasjonalmuseet huser også underavdelingene Sjøfartsmuseet og Medisinsk museum. Nasjonalmuseet ligger i Sudurgata 41 og har åpent daglig fra kl. 1100 til 1700, men er stengt på mandager i vinterhalvåret. Voksne må betale inngangspenger, gratis for barn.
Alþingishúsið
Alþingishúsið er Islands parlamentsbygning, og ble bygd i 1880 og ligger i Austurvöllur i Reykjavik sentrum. Alþingishúsið har vært hjem for både Nasjonalgalleriet, Nasjonalbiblioteket, Universitetet og presidentkontorene.
Dómkirkja
Rett øst for Alþingishúsið ligger Reykjaviks katedral og viktigste kirkebygg historisk sett, Dómkirkja fra 1796. Denne blir ofte oversett til fordel for den mer prangende Hallgrimskirkja, men spilte en viktig rolle i Islands overgang fra katolisisme til protestantisme.
Islands Nasjonalgalleri
I en stilig bygning av tre og glass ligger Islands Nasjonalgalleri som forøvrig er landets største kunstsamling, der du finner verker av alt fra unge lovende lokale kunstnere til gamle mestere som Munch og Picasso.
Fra databaser over hele museet kan du klikke deg inn på de forskjellige kunstverkene og få detaljert informasjon om kunstneren. Åpent daglig unntatt mandager fra kl. 1100 til 1700, og det koster inngangspenger.
Hallgrimskirkja
Reykjaviks fremste landemerke er den 74 meter høye Hallgrimskirkja, som ble påbegynt i 1945 men først ferdigstilt i 1986. Kirken har et enormt pipeorgel med over 5200 piper, og en heis som tar deg opp i tårnet akkompagnert av et himmelsk englekor.
Fra toppen har du en flott panoramautsikt fra landets høyeste bygning (se bildet på Bli kjent i Reykjavik). Legg også merke til statuen av Leiv Eriksson utenfor, en gave fra USA i anledning det islandske parlamentets tusenårsjubileum i 1930. Kirken har åpent daglig fra kl. 0900 til 1700. Billetter til tårnet koster penger.
Perlan
Reykjaviks mest særpregede bygning, nest etter Hallgrimskirkja, er en kombinasjon av et varmtvannsreservoar, restaurant, museum og turistsenter. Beliggende på en bakketopp ved innenriksflyplassen er Perlan, en slående rund glassbygning oppå seks digre vanntanker som forsyner Reykjavik med varmtvann.
Perlan huser en roterende eksklusiv restaurant, men du finner også en billigere kafeteria her, og en terrasse med flott utsikt over byen.
Sagamuseet
Sagamuseet er også en del av Perlan, og museet gjenskaper noen av de viktigste og mer dramatiske øyeblikk i Islands historie. Dette er en av Reykjaviks mest besøkte attraksjoner, og har åpent daglig fra kl. 1000 til 1800, men bare på helgedagene i vinterhalvåret. Inngangspenger for voksne, halv pris for barn.
Árbæjarsafn
Noen kilometer utenfor sentrum ligger Reykjaviks svar på Folkemuseet på Bygdøy i Oslo. Gården Arbær omtales i historiske dokumenter fra 1400-tallet, selv om de fleste bygningene per i dag er fra det 19. århundret.
Her er dagliglivet på en islandsk gård i middelalderen forsøkt gjenskapt og bevart etter beste evne, med ansatte i tidsriktige kostymer som demonstrerer lokalt håndverk, mens du kan spise tradisjonell hjemmelaget mat på restauranten Dillon. Åpent kl. 1000 til 1700 i høysesongen juni–august, inngangspenger for voksne, gratis for barn.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |