Reykjavik er Islands hovedstad og største by, og godt over 60 % av landets 306 000 innbyggere bor i eller rundt Reykjavik.
Photo: Andreas Tille - CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Byen ligger på en vestvendt halvøy på Islands sørøstlige kyst og er verdens nordligste hovedstad, beliggende på omtrent samme breddegrad som Trondheim.
Island er en ung nasjon, og Reykjaviks vekst begynte ikke før den ble erklært som hovedstad i den nye republikken Island i 1944. Da begynte tilflyttingen fra distriktene og overgangen fra agrikultur og fiske til moderne industri og teknologi.
Det islandske språket må også nevnes. Det har fortsatt store likhetstrekk med norrønt fra vikingtiden, og islendingene beskytter språket sitt med nebb og klør. I Reykjavik vil du se eller høre svært få av de engelske ordene som resten av Europa har adoptert, som fastfood og snackbar. Til og med de trendy barene og kafeene har islandske navn som Kaffibarinn eller Ölstofa.
Island markerte seg internasjonalt med å være den første nasjonen som stemte frem en kvinnelig president. Vigdís Finnbogadóttir styrte landet fra 1980 til 1996, og ble landskjent allerede i 1972 da hun ble den første enslige kvinne som adopterte et barn.
Reykjavik sentrum
Den eldste, sentrale delen av Reykjavik virker mer som en liten småby enn en internasjonal hovedstad, med sine lave trehus og avslappede atmosfære. Andre deler er hypermoderne, med shoppingsentere og forretningsbygg i stål og glass, og minner deg på at Reykjavik er en forholdsvis ny by, uten storslåtte historiske bygninger og monumenter som i så mange andre hovedsteder.
Byens naturlige sentrum er torget Austurvöllur, i det som kan kalles Gamlebyen, som grovt sett er området mellom havnen, innsjøen Tjörn og den nord/sørlige Lækjargata. Her ligger både parlamentet og domkirken, og midt på torget står en statue av den islandske selvstendighetsforkjemperen Jon Sigurdsson.
Utelivsområdet i Reykjavik
Den viktigste ferdselsåren øst–vest er den lange shopping-/gågaten som starter som Austurstræti på Ingolfstorg like ved Austurvöllur. Lenger østover skifter den navn, først til Bankastræti og så til Laugavegur. Langs disse gatene finner du byens største konsentrasjon av barer, restauranter og kafeer.
Fra Laugavegur strekker Skólavörthustígur seg sørøstover mot Reykjaviks mest iøynefallende landemerke, Hallgrimskirkja. I denne gaten ligger også endel butikker av den mer eksklusive sorten.
Vest for gamlebyen ligger boligområdet Seltjarnarnes ytterst på Reykjavikhalvøya.
I sør ligger innenriksflyplassen, som også har internasjonale forbindelser til Grønland og Færøyene. Ved siden av ligger bakketoppen Öskjuhlið, med det karakteristiske multihuset Perlan, med restaurant, Sagamuseet, og en kunstig geysir som spruter opp varmtvann med jevne mellomrom.
Bydelen Hàaleiti øst for sentrum har etter hvert blitt et alternativt og mer moderne forretningssentrum i Reykjavik. Hovedtrekkplasteret er det store shoppingsenteret Kringlan med sine 130 butikker, restauranter, kino og vinutsalg.
Resten av Reykjavik er hovedsakelig boligområder og av begrenset interesse for tilreisende.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |