Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Hamburg

hamburg st michaelis kirche

Hamburg ligger i nordvestlige Tyskland, ved elvene Elben, Bille og Alster, og i sentrum av byen er det to innsjøer.Hamburg er Tysklands nest største by etter Berlin med sine 1,8 millioner innbyggere, og Hamburg er faktisk EUs største by når du ser bort fra hovedsteder. Hamburg har også Europas nest største og travleste havn, noe som sterkt har bidratt til å gjøre Hamburg til en av de aller rikeste byene i Europa.

Det fullstendige navnet på byen er  Freie und Hansestadt Hamburg, eller Den Frie Hanseaterbyen Hamburg.  Hamburgs historie kan spores tilbake til 700-tallet, da de første bosetningene slo seg ned i området hvor Alster renner ut i Elben. Navnet stammer fra Ham- (gammelsaksisk for elvebredd) og -burg (borg).

På middelalderen ble dette den viktigste havnen mot Nordsjøen for det nye handelsforbundet Hanseatene, og Hamburg ble en handelsby hvor varer som tre, metaller, korn, krydder, pels og ikke minst byens berømte øl ble omsatt i stor skala.

Hamburg og 1800-tallet

Opp gjennom århundrene ble Hamburg en stadig viktigere havneby. I perioden 1806-1814 var byen okkupert av Napoleons tropper. I 1842 inntraff den store bybrannen som utslettet rundt en tredjedel av byen, men som forårsaket at Hamburg kunne gjenoppbygges på en mer strukturert og moderne måte.

Havneområdene og lagerkapasiteten ble kraftig utbygget på slutten av 1800-tallet, med blant annet byggingen av Speicherstadt, eller Lagerbyen. Byens innbyggertall passerte millionen rundt år 1900.

1900-tallets ødeleggelser av Hamburg

Også på 1900-tallet ble Hamburg utsatt for store ødeleggelser. Som nærmeste tyske storby til Storbritannia, var Hamburg det naturlige målet for britiske bombefly under 2.verdenskrig. Hamburg ble totalrasert som hevn for Luftwaffes Blitzkrieg over England, og over 40000 av byens innbyggere mistet livet.  I 1962 var det moder natur som var fienden, med en kraftig oversvømmelse som satte en femtedel av Hamburg under vann og førte til over 300 dødsfall.

Blant de mest kjente Hamburgerne kan vi nevne Tysklands statsminister Angela Merkel og moteskaperen Karl Lagerfeld. 

Bli kjent i Hamburg

Den viktigste bydelen for turister ligger midt i Hamburg og kalles beskrivende nok for Mitte. Her finner du kvartalene (Stadtteil) Altstadt, St. Georg, Hammerbrook, Hafen City, Steinwerden, Kleiner Grasbrook, Veddel,  Wilhelmsburg og St. Pauli.

I tillegg til bydelen Mitte består Hamburg av bydelene Altona, Eims-Büttel Wandsbek, Holstein, Bergedorf og Harburg. Hver bydel har sånn cirka 200 000 innbyggere.

Området rundt Hauptbahnhof

De fleste tilreisende får sitt første møte med Hamburg sentrum via byens jernbanestasjon, Hauptbahnhof, som  er et knutepunkt for videre ferdsel med buss og undergrunnsbane. Selv om Hamburg sentrum ikke er stort, og de fleste av severdighetene og turistattraksjonene kan nås til fots for en noenlunde gangfør person, er det greit å vite at Hamburgs effektive kollektivtransport går døgnet rundt.

Med et dagskort kan du bruke alt av busser, båter og de mange forskjellige banene. Undergrunnsbanen heter U-bahn, lokaltogene S-bahn og regionstogene R-bahn. Mer informasjon om tog og bane i Hamburg.

Mer om Hamburgs sentrum og Gamlebyen

I Hamburg sentrum bør du få med deg severdigheter som byens landemerke St Michaeli-kirken fra 1786, hvor du  fra tårnet har en flott utsikt over byen. Du er 82 meter over bakken hvis du orker å gå de 450 trappetrinnene opp, (se bildet først i artikkelen).

Altstadt

I Altstadt (eller Gamlebyen i Hamburg om du vil) ligger Hamburgs imponerende rådhus med en hyggelig borggård med fontene og kafèer. Og gå ikke glipp av en spasertur i de middelaldersk utseende gatene Deichstrasse og Kramer-Witwen-wohnungen.

Kunstinteresserte kan lett bruke dagesvis på Kunst Meile, hvor du finner flere gallerier, blant annet Hamburger Kunsthalle, Deichtorhalle og Galerie der Gegenwart.

Neustadt

Nybyen og Gamlebyen (Neustadt og Altstadt) er koblet sammen, med Neustadt til vest. Den nordre delen av Neustadt utviklet seg til å bli hjemsted for de velstående, mens den sydlige delen ble det motsatte. I moderne tid har den nordre delen av Neustadt utviklet seg til å bli Hamburgs operadistrikt og naturligvis også et eksklusivt shoppingdistrikt.

I Neustadt finner du kirken St Michaelis og parken Planten un Blomen. Parken er kjent for sine vann-lys-konserter. Gratis inngang, adressen er St. Petersburger Straße 28.

St Georg

Området øst for stasjonen heter St.Georg, og her ligger mange av de rimeligere hotellene. St Georg ligger sydøst for den kunstige innsjøen Außenalster som alle besøker en varm sommerdag i Hamburg.

St Georg er også kjent for sine mange kneiper og barer, caféer og butikker. Det er dessuten kvartalet hvor homofile møtes så det er gjerne her byens pride-parader starter. Kvartalets landemerke er den romersk katolske katedralen St Marien.

Hammerbrook

Hammerbrook er en bydel øst i Hamburg som ble totalt ødelagt under 2. verdenskrig. Nesten halvparten av de som bodde her ble drept og bygninger var jevnet med jorden.

Turister flest tar turen ned til Banksstraße og bsøker Mehr! Theater am Großmarkt som er et kulturmøtested med utstillinger, levende musikk og mye annet. Selve Großmarkt byr på døgnet-rundt salg av mat og drikke.Hafen City

hamburg opera house

Hafen City befinner seg på selve elven Elbe og øya Grasbrook. Her lå den opprinnelige havnen i Hamburg. Området inkluderer Speicherstadt-området som havnet på UNESCOs Verdensarvliste i 2015.

Det flotteste landemerket i Hafen City er antagelig fantastiske Elbphilarmonie konserthall og Operahus, se bildet over.

Steinwerder

Steinwerder, eller steinøya, er egentlig en halvøy på den sydlige delen av elven Elbe som først og fremst er tilholdssted for skipsindustrien og enorme lastekraner. Området har noen severdigheter som blant annet Pilot-huset (et mursteinshus med et rundt tårn) og tvilling-teatret i nordenden. Dessuten kan du gå den flotte St Pauli Elbtunnel (Alter Elbtunnel) fra St Pauli Landungsbrücken til nettopp Steinwerder.

I nærheten av Steinwerden finner du ytterligere tre øyer som smelter sammen til et stort havneområde. Disse er Kleiner Grasbrook, Veddel og Wilhelsburg. Wilhelmsburg er interessant nok åstedet for en stor årlig musikk- og kunstfestival som kalles Dockville.

St Pauli

hamburg st pauli rock cafe

Hamburg er også kjent som stedet hvor Beatles bodde og spilte hver kveld tidlig i sin karriere. Det var i bydelen St.Pauli ved havnen, som den dag i dag er Hamburgs arbeiderkvarter.

Du kan fortsatt besøke Beatles’ gamle steder som f.eks. Kaiserkeller. Den mer kjente Star Club brant ned på 80-tallet. (Hamburgs egne musikalske sønner inkluderer komponistene Brahms og Mendelssohn og metalbandet Helloween.) Det er i St. Pauli den beryktede gaten Reeperbahn befinner seg, mest kjent for sine mange barer og sitt Red Light District. Det er dog ikke noe å være redd for. Folk flest er hyggelige, selv om promillen gjerne er langt over null dag og natt.

Altona

En koselig bydel nordvest for Hamburg sentrum er Altona. Altona er som en liten landsby i byen med en rekke butikker, rimelige hoteller, restauranter og utesteder.

Fem kilometer nordvest for Altona stasjon (som forøvrig ligger i Altona Nord) finner du flotte Altonaer Volkspark. Det er er et stort grøntområde som antagelig er mest kjent for å være tilholdsstedet for fotballklubben Hamburger SV. Her er også  lagets fotballmuseum.

Den enorme Volksparkstadion (tidligere AOL Arena) er alene verdt å ta turen for. For deg som ikke er så fotballinteressert så vit at Altonaer Volkspark har travbane, minigolf, picknickområde med grill, joggeløyper og ølhaller og uteserveringer.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Hamburg-guiden!

 • Hamburg

  Hamburg har underlig nok i mange år nærmest blitt totalt oversett av majoriteten av nordmenn på utsikt etter en hyggelig...

 • Fly til Hamburg

  Det er enkelt å komme seg raskt og rimelig til Hamburg fra Norge. Lufthansa og SAS samarbeider om en direkteflight to ganger...

 • Turist i Hamburg

  Hamburg ligger i nordvestlige Tyskland, ved elvene Elben, Bille og Alster, og i sentrum av byen er det to innsjøer....

 • Shopping i Hamburg

  For mange er kanskje ikke Hamburg førstevalget hvis man utelukkende kommer for å shoppe. Når det gjelder klær og sko er det...

 • Spise i Hamburg

  Få matretter er så tett assosiert med en by som det hamburgeren er med Hamburg, selv om mange av oss kanskje aldri helt har...

 • Med barn i Hamburg

  Hamburg er en problemfri destinasjon å ta med barna til. Det er nok av attraksjoner til å holde de minste i vigør for en helg og...

 • Hotell i Hamburg

  Siden Hamburg er Tysklands nest største by, og tilholdssted til utallige internasjonale konserner, vil du naturlig nok finne de...

 • Leiebil i Hamburg

  Leiebil og ferie i Tyskland passer som hånd i hanske. Det er billig å leie bil i Tyskland, og bedre veier finnes knapt nok noe...

 • Sport i Hamburg

  Fotball er enormt populært i Tyskland, og ingen annen liga i Europa trekker flere tilskuere pr kamp enn det den øverste tyske...

 • Attraksjoner i Hamburg

  Det finnes en rekke attraksjoner i Hamburg. Vi har plukket ut et utvalg hvor vi mener alle skal finne noe som interesserer. I...

 • Klima i Hamburg

  I likhet med resten av Nord-Europa, har Hamburg fire klart definerte årstider. Hamburg kan besøkes når som helst på året, men de...

 • Hamburg Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Hamburg for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Fakta om Hamburg

  Hamburg er Tysklands nest største by og byr på alt hva en turist kan forvente. Hamburg er for mange inngangsporten fra Danmark...

 • Hamburg Videofilmer

  Hamburg / Tyskland Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Hamburgfor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til...

 • Hamburg Ferielenker

  Hamburg har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Hamburg for en ferietur. For...

 • Hamburg Reiseartikler

  East Hotel - Europas mest sexy hotell Hva med et hotell som er 50 % rock’n’ roll, 25 % Charles Bukowski og 25 % skamløs...