Få matretter er så tett assosiert med en by som det hamburgeren er med Hamburg, selv om mange av oss kanskje aldri helt har tenkt over det.
Hamburgeren skal etter sigende ha fått navnet sitt etter en tysk immigrant fra Hamburg som solgte en matrett av stekt, kvernet kjøtt i New York på 1850-tallet. Kundene kalte retten opp etter kokken og kokkens hjemby, og navnet har holdt seg siden. Hamburgeren var egentlig det tyskerne kalte (og fortsatt kaller) en frikadelle, som i praksis er en stor og tykk kjøttkake som serveres med saus, poteter og grønnsaker.
Men heldigvis får du mer enn hamburgere i Hamburg. Utvalget av etniske spisesteder er enormt, og du finner både indiske, kinesiske, greske, tyrkiske, persiske, vietnamesiske og meksikanske restauranter i Hamburg. Det er heller ingen andre tyske byer som har flere spisesteder belønnet med stjerner i Michelinguiden, noe som borger for både kvalitet og et betydelig innhogg i feriebudsjettet.
Matkulturen i nordlige Tyskland er ikke spesielt fremmedartet for oss skandinaver, og ligger nærme det danske kjøkken.
Tradisjonelt går det ofte i pølser, stuinger med kjøtt og grønnsaker, og naturlig nok for en havneby er det mye fisk og sjømat å få. Porsjonene er vanligvis store og mettende. Og selv for vegetarianere finnes det flere steder hvor du kan få deg en matbit. Tassajara i Eppendorf Landstrasse 14 er en av flere gode vegetarrestauranter og har eksistert siden 1976. Her får du veganmat, vegetarmat, laktosefri mat, og stedet har også øl og vin. Les mer om Vegetarrestauranter i Hamburg her.
Fischerhaus i Hamburg
Av sjømatrestaurantene vil vi trekke frem Fischerhaus , et familiedrevet sted hvor du kan spise med utsikt over Elben. Usedvanlig godt utvalg i alt fra ål eller sild til laks eller hummer. Mettende posjoner til høyst overkommelige priser, og her får du faktisk også barneposjoner. Adressen er St Pauli Fischmarkt 14.
Cafe Paris
Hva med et besøk til en kvalitets bistro med franske aner midt i det flotteste Hamburg? Cafe Paris i Rathausstraße 4 (Altstadt) er sted man bare må få med seg hvis man er så heldig å få bord. Åpent fra 0900 til 2330 hele dagen. God lunsj og middag med en rekke retter. Mye kvalitet for pengene på Cafe Paris.
Trattoria da Enzo
Tar du turen til Wexstraße 34 vest for Stadthausbrücke og ikke alt for langt fra Altstadt kommer du til en restaurant som oser av sjarme og atmosfære. Folkelige priser også. Her får du det beste av det kjente i Italia og Tyskland. Åpent alle dager til kl 2300, med unntak av søndager hvor det er stengt. Gode tilbakemeldinger og et interiør som holder hele familien i gang.
Tyskland har en levende pubkultur, og de aller fleste pubene og bierstubene serverer også mat. Mange trives godt på The Irish Rover i Grossneumarkt, som markedsfører seg som et lite stykke Irland i Hamburg, og jammen føles det slik også. Her kan du både komme innom for en mettende lunch eller for å more deg på kveldstid til levende musikk.
Det er heller ikke farlig å rusle rundt på Reperbahn eller ta seg en øl eller tre så lenge man oppfører seg normalt. Der kryr det av puber, barer og mer til. Og en matbit kan du få til svært rimelige priser.
Besøker du tverrgaten Groser Freiheit er du i "Beatles-gaten". Gå f.eks. "hele veien" til Indra Club 64 og besøk en club som oser av historie og som mange turister overser. NB! Indra Club 64 åpner sjelden tidlig.
Drikke i Hamburg
Med unntak av irene og tsjekkerne er det ingen som drikker mer øl enn tyskerne, og ølet er en naturlig del av dagliglivet og kulturen. I likhet med engelskmennene, er det for tyskerne helt vanlig og sosialt akseptert å stikke innom en bierstube for et par øl etter jobben, uansett ukedag.
Tyskland har nærmere 1400 forskjellige bryggerier, mer enn noe annet land med unntak av USA. Det mest populære er det lyse pilsnerølet, men her produseres også utallige andre typer av øl, fra det sideraktige weissbier til mørkt bokkøl. Ølet i Tyskland er oftest noen promille sterkere enn det norske på 4,5%.
Det yrer ikke av vingårder i Hamburg-distriktet, men ved Lübeck har det lenge blitt produsert vin av druer som er plukket og presset i Frankrike, og så fraktet i tretønner til Lübeck. Interesserte bør prøve den lokale spesialiteten Rotspon, og besøke vinkjennerne von Melle i Beckergrube 86 i Lübeck, hvor du kan få teste over 350 forskjellige vintyper.
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |