Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Kuala Lumpur-guiden

  • Shopping i Kuala Lumpur

    Shopping i Kuala Lumpur er en av byens største fristelser! Kuala Lumpur alene har nærmere 70 kjøpesentre, og byen er naturligvis...

  • Spise i Kuala Lumpur

      Malayisk mat er svært anerkjent, og Kuala Lumpur er et utmerket sted å begynne. Her kan du finne restauranter som serverer...

  • Fly til Kuala Lumpur

    Kuala Lumpur er en av de viktigste inngangsportene til Sørøst-Asia og helt klart førstevalget for de som flyr inn til Malaysia....

  • Attraksjoner i Kuala Lumpur

    Den virkelige attraksjonen med Kuala Lumpur er gleden med å vandre tilfeldig rundt om i byen og handle og spise, og rett og...

  • Hotell i Kuala Lumpur

    Rimelig overnatting finner du overalt i Kuala Lumpur. Reiser du på virkelig budsjett så besøk hosteller med sovesalsenger hvor...

  • Bli kjent i Kuala Lumpur

    Kuala Lumpur er hovedstaden i Malaysia, og har gjennomgått en forrykende utvikling de siste årene. Der hvor det for 150 år...

  • Turist i Kuala Lumpur

    Kuala Lumpur er tilsynelatende en liberal by og vestlige klær vil sjelden føre til problemer. Men unngå altfor korte miniskjørt, og husk at...

  • Uteliv i Kuala Lumpur

    Kuala Lumpur har et ganske pulserende natteliv og Golden Triangle er episenteret for det meste av festingen i byen. Jalan P....

  • Opplevelser i Kuala Lumpur

    KL er hovedsakelig kjent for sin mat og sin shopping, men også aktive turister kan finne noe å fordrive tiden med. Moderne...

  • Kuala Lumpur

    Kuala Lumpur kalles på folkemunne bare for KL, og er hovedstaden i Malaysia.  Direkte oversatt betyr Kuala Lumpur «gjørmete...