Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Kuala Lumpur

kuala-lumpur-chinatown

Kuala Lumpur er tilsynelatende en liberal by og vestlige klær vil sjelden føre til problemer. Men unngå altfor korte miniskjørt, og husk at moskeer og templer krever at du dekker deg til. Alle moskeer, og nesten alle templer, vil dessuten kreve at du tar av deg skoene før du går inn.

Når du spiser med hendene i stedet for bestikk, skal du ikke spise med venstre hånd.  Det anses som uhøflig.Du kan drikke alkohol i puber, restauranter og barer, men offentlig drukkenskap blir ikke tolerert. Du vil ikke bare være mer sårbar for å bli ranet, du vil sannsynligvis også før eller senere befinne deg i baksetet på en politibil.

Lokalbefolkningen er imøtekommende overfor turister, og mange i Kuala Lumpur berhersker engelsk.  Kommunikasjon med lokalbefolkningen er nesten like enkel som i Singapore og betydelig bedre enn i Bangkok og Thailand. Hils mennesker med et varmt smil, og de vil gjerne vise deg rundt. Vær vennlig: hvis du har gått deg bort, så bare spør hvem som helst på gaten.

Selv om mange i Malaysia snakker engelsk, vil du raskt få anerkjennende nikk og smil hvis du kan snakke noen få ord av de viktigste lokale språkene, nemlig Bahasa Malaysia, kinesisk (spesielt kantonesisk) og tamilsk.

De allstedsværende Hop-on Hop-off sightseeingbussene tar deg til alle kjente turistattraksjoner og severdigheter i Kuala Lumpur.  Og det er gratis Wi-Fi om bord.  Som vanlig med denne type sightseeing-tjenester så kjøper man (ganske dyre) billetter som er gyldig for 24 eller 48 timer og som gir ubegrenset bruk.

Hold deg frisk i Kuala Lumpur

Vannet i springen er tilført mengder med klor, men vi anbefaler allikevel å styre unna bruken av dette.  De fleste innbyggerne koker eller filtrerer vannet før det tas i bruk.  Da er det enklere for turister å ta i bruk flaskevann som både er billig og allestedsnærværende.

Kuala Lumpur er malariafritt, men dengue feber kan i teorien være et problem.  Den viktigste regelen er å ta  forholdsregler mot mygg.

Mellom mai og oktober kan Kuala Lumpur tidvis være innhyllet i tett tåke p.g.a. skogbranner i Sumatra og Borneo. Dette ment som en liten helseadvarsel til astmatikere. Situasjonen var forferdelig i 2006, men ikke-eksisterende i 2007.  Fra 2009 har det så langt ikke vært betydelige problemer.

Vær trygg i Kuala Lumpur

Politiet i Malaysia har klart å redusere kriminalitet betydelig i og rundt sentrale Kuala Lumpur. Rapporter om voldelig kriminalitet mot utlendinger er uvanlige, men tilfeller av lommetyveri og veskenapping eksisterer.  Vårt inntrykk  er at Kuala Lumpur generelt er veldig trygt for reisende.  Det  er lokalbefolkningen som oftest er utsatt.

Politiets tilstedeværelse, spesielt rundt turistområdene og om natten har økt de siste årene.  Vår advarsel går først og fremst på å ikke være for naiv.  Den i overkant vennlige mannen prøver kanskje å lure deg?

Det går greit å gå alene rundt om i byen, men som overalt ellers må det utvises forsiktighet. Et godt råd er å holde vesken vekk fra den siden som peker ut mot gaten.  Og ikke er det så lurt å pynte seg opp med sine dyreste smykker heller.

Malaysisk lov krever at besøkende går med passet sitt på seg til enhver tid, og både politi og ”sivile frivillige” utfører stikkprøver på illegale innvandrere.  Det er imidlertid svært liten sannsynlighet for at nordiskt utseende turister blir utsatt for slikt.

Den ”falske politimann svindelen” er ikke uvanlig i Asia og Midtøsten. Det skjer ved at du blir stoppet av en vanlig kledd «polititjenestemann» under påskudd av at vedkommende skal sjekke dine reisedokumenter. Du vil bli brakt til et avsidesliggende område og bedt om å overlevere lommeboka. Husk at dersom du skulle bli stoppet så har du rett til å insistere på å bli tatt med til nærmeste politistasjon før du sier eller viser noe.

Se litt opp for falske sedler, (som RM50). Den enkleste måten å kontrollere seddelen på er å holde den opp mot lyset for å se en lett synlig sølvstripe som går tvers over seddelen. Hvis du er i tvil, be om ny seddel!

For andre og større hendelser så skal du vite at den norske ambassaden befinner seg i 53F, Empire Tower,
Jalan Tun Razak.   Telefonnummeret er +60 3 2175 0300.

Internett i Kuala Lumpur

Internettkafeer er ganske vanlig i Kuala Lumpur, og du kan finne dem i de fleste kjøpesentre. Mange hoteller tilbyr gratis internettilgang og tilkoblinger. Gratis Wi-Fi er også tilgjengelig i mange restauranter og kjøpesentre, og kjedene Starbucks, Coffeebean, Burger King og MacDonalds har nesten bestandig gratis Wi-Fi.

Kommunikasjon i Kuala Lumpur

KL Monorail
Kuala Lumpur har et ambisiøst offentlig transportsystem som både kan være effektivt og praktisk, nemlig monorail.  Der dette har baner, så er det å foretrekke, siden Kuala Lumpur lider av lammende trafikkork nær sagt 24 timer i døgnet.  

I rushtiden, må du strengt tatt vurdere å kombinere ulike metoder for transport. Bruk Monorail der det er mulig, for deretter avslutte reisen med taxi.  Monorail-banen går i sirkel rundt i bydelen Golden Triangle.

Med taxi i Kuala Lumpur
Taxi er generelt trygt i Kuala Lumpur og det finnes flere drosjeselskaper.  De vanligste taxiene er røde og hvite. Dette er også de rimeligste. Alternativt kan du ta de blå drosjene, men vær nøye med å påse at takstameter benyttes. Ofte nekter de å bruke takstameter.  Hvis dette skjer, så ta en taxi som ved lov sier de er pålagt å bruke takstameter.  De har dokumentasjon på bilruten.

Når etterspørselen overstiger tilbudet, for eksempel i rushtiden eller når det regner, vil du legge merke til at drosjene i mindre grad ønsker å bruke takstameter, og heller avtaler en fast (høy) pris. Dette er ulovlig, men det eneste du i praksis kan gjøre er å gå bort og finne en annen bil.  Hvis du ikke har et alternativ så er tipset å forhandle hardt.  RM5 bør dekke de fleste turer med en estimert kjøretid på ca 15 min.

Et annet tips er at dersom du bor på et dyrt hotell, så bør du heller oppgi et nærliggende kjøpesenter eller severdighet som stoppested.  Dermed slipper du å fremstå som ytterst rik for sjåføren.  Etter midnatt er det vanlig at prisene øker med 50% .

Hvis du må ringe etter en drosje så har du noen telefonnummer her:
 
Offentlig Drosjeselskap
 +60 3 6259 2020 +60 3 6259 2020

Comfort Cabs
 +60 3 6253 1313 +60 3 6253 1313

Sun Light Taxi Unicablink
 1300 800 222 (www.sunlighttaxi.com)

Uptown Ace
 +60 3 9283 2333 +60 3 9283 2333

Keeganlam executive Drosjer
 60 17 6632696 +60 17 6632696

Kuala Lumpur-guiden

 • Shopping i Kuala Lumpur

  Shopping i Kuala Lumpur er en av byens største fristelser! Kuala Lumpur alene har nærmere 70 kjøpesentre, og byen er naturligvis...

 • Spise i Kuala Lumpur

    Malayisk mat er svært anerkjent, og Kuala Lumpur er et utmerket sted å begynne. Her kan du finne restauranter som serverer...

 • Fly til Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur er en av de viktigste inngangsportene til Sørøst-Asia og helt klart førstevalget for de som flyr inn til Malaysia....

 • Attraksjoner i Kuala Lumpur

  Den virkelige attraksjonen med Kuala Lumpur er gleden med å vandre tilfeldig rundt om i byen og handle og spise, og rett og...

 • Hotell i Kuala Lumpur

  Rimelig overnatting finner du overalt i Kuala Lumpur. Reiser du på virkelig budsjett så besøk hosteller med sovesalsenger hvor...

 • Bli kjent i Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur er hovedstaden i Malaysia, og har gjennomgått en forrykende utvikling de siste årene. Der hvor det for 150 år...

 • Turist i Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur er tilsynelatende en liberal by og vestlige klær vil sjelden føre til problemer. Men unngå altfor korte miniskjørt, og husk at...

 • Uteliv i Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur har et ganske pulserende natteliv og Golden Triangle er episenteret for det meste av festingen i byen. Jalan P....

 • Opplevelser i Kuala Lumpur

  KL er hovedsakelig kjent for sin mat og sin shopping, men også aktive turister kan finne noe å fordrive tiden med. Moderne...

 • Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur kalles på folkemunne bare for KL, og er hovedstaden i Malaysia.  Direkte oversatt betyr Kuala Lumpur «gjørmete...