Bli kjent i Newcastle

Hele Newcastle Tyneside har ca 800.000 innbyggere, Newcastle Gateshead har ca 450.000 innbyggere, og selve byen Newcastle eller Newcastle-upon-Tyne om du vil, har ca 275.000 innbyggere. Newcastle har navnesøstre flere steder, og du finner blant annet en annen kjent by med samme navn i Australia.

Det Newcastle vi snakker om, det som ligger i Northumberland, England og Storbritannia, finner du ved nordbanken av elven Tyne. Og dessuten sør for elven, i Gateshead, ligger det som tidligere var en selvstendig by.

I dag er Gateshead slått sammen med Newcastle, slik at mange bare bevner bysentrum som Newcastle Gateshead.

Newcastle er forøvrig "tvillingby" med Bergen i Norge.Historien til Newcastle

Newcastle har sin opprinnelse som romersk bosetting. Blant annet bygget romerne en bro over Tyne ca 150 år e.Kr. Navnet på broen er dedikert den romerske keiser Hadrian. Hadrians murer finner du fortsatt enkelte steder i Newcastle, blant annet langs med West Road.

Navnet Newcastle kommer imidlertid ikke fra romerne, men fra en borg som ble satt opp av Robert II, den eldste sønnen til William Erobreren, i 1080. På 1500-tallet ble Newcastle en viktig handelsby, ikke minst for bomull og kull. Havnen ble utvidet, og etter hvert dukket det ene skipsverftet etter det andre opp her. Og tungindustrien innebar stadig større etterspørsel etter kull. Nå er hverken havneområdet eller kullutvinningen slik som det var i sine storhetstider. For turister gjør det ingen ting, siden havneområdet nå har blitt et kultursenter med et utpreget aktivt uteliv om kvelden, og reduksjonen i kullutviklingen innebærer renere luft.

Store deler av Newcastle har en bystruktur tilsvarende slik det var på middelalderen. Trange smug som kun egner seg for fotgjengere finner du mange av langs med elven. Trapper fra 1300-tallet som går fra elven og opp mot borgen, eksisterer fortsatt.

Fantastiske Grey Street!

Newcastle har også sitt neoklassiske sentrum, med bygninger hovedsaklig fra 1830-tallet. Tar du turen ned Grey Street mot elven Tyne så vit at du er i gaten som BBCs radiolyttere kåret til Englands flotteste gate i 2005. I 2010 ble dessuten Grey Street kåret til den 3. vakreste og mest pittoreske gate i Storbritannia i en Google Street view-kåring. 

Nordvest for sentrum finner du Leazes Park. Denne enorme parken har sin opprinnelse fra 1873. I et hjørne av parken ligger St. James Park. Dette er hjemmebanen til byens store stolthet, Newcastle United. Denne stadion er forøvrig et landemerke i byen, og mens fotballklubben har betydning for folks humør og optimisme, forteller stadionbygget hvor du er i byen.

Syd for Leazes Park ligger Exhibition Park med en paviljong fra den store utstillingen i 1929. Her finner du blant annet Newcastle Military Vehickle Museum.

Øst og nord i Newcastle

Øst i Newcastle ligger et annet viktig rekreasjonsområde, som nå har blitt rimelig trendy, nemlig Jesmond Dene. Vi inkluderer parkene Amstrong Park og Heaton Park som en del av dette området.

Nord i byen er kullområdet Northumerberland. Dette området skal ha en stor del av æren for byens utvikling. Her ligger dessuten byens viktigste shoppinggate.

Tyne Gorge i Newcastle

Fantastiske Millennium Bridge. Foto: Glen Bowman (cc-lisens) Flickr
Fantastiske Millennium Bridge. Foto: Glen Bowman (cc-lisens) Flickr

Den viktigste delen av byen for mange turister er uansett 'the Tyne Gorge', området mellom nordbanken og Gateshead. Her finner du Tyne Bridge, et annet landemerke i Newcastle. Broen ble bygget i 1928.  Området huser flere andre spektakulære broer, ikke minst Gateshead Millennium Bridge.  Hele området nede ved elven er modernisert, og du finner gallerier, museer og et sydende utelivsområde med restauranter, barer og hyggelige plasser å se folkelivet fra.

Nordvest i Newcastle finner du Grainger Town, som huser byens Chinatown. Den nye "paifangen" eller inngangsporten til Chinatown om du vil, har blitt litt av et yndet fotoobjekt og en verdig inngangsportal til bydelen. Den sentrale gaten i dette området er Stowell Street.

Grainger Town er også det historiske hjertet av det klassiske Newcastle. Navnet kommer fra byutvikleren Richard Grainger. Her finner du Grainger Market og Theatre Royal, og du må også få med deg Clayton Street og Grainger Street, i tillegg til tidligere nevnte Grey Street.

Geordiene er stort sett folk av britisk etnisitet, og mange innbyggere i Newcastle har sine aner fra Irland eller Skottland. Siden byen har en Chinatown forstår du nok av deg selv at det finnes en enklave av kinesere her. Mer spesielt er kanskje at Newcastle har Storbritannias største andel av immigranter fra Bolivia

Generelt om Newcastle

Byen har et bra kollektivtilbud, både når det gjelder tog, buss, metro og ferger. Hovedbusstasjoner finner du blant annet i Haymarket og Eldon Square.  Er det noe du lurer på, så besøk gjerne en av byens informasjonssentre. Turistkontorer finner du på Market Street og i Newcastle Quayside.