Forsidebilde SurfersBeach

Skopelos – en juvel blant greske øyperler

skopelos balkong

Skopelos er en øy i Sporadene mellom Skiathos og Alonnisos. Den ligger rett nord for Evia, Hellas’ neste største øy, og ikke så langt fra fastlandet. Det er knappe to timers båttur til Skiathos, som har flyplass, og som lokker de fleste turistene.

Turistene tar kanskje en dagstur til Skopelos og byen med samme navn, men det er ikke mange som velger å bo her. Derfor har øya blitt skånet for høye hoteller, støyende og forurensende biltrafikk, bråkete diskoteker og barer.


Reisebrevet fra Skopelos og alle reisebrevets bilder er tilhørende Sidsel og Per Nørgaard, med unntak av foto først i artikkelen hvor fotograf er Jon CorelisCC BY-SA 3.0 og Svedek (se foto av Mamma Mia-kirken lenger ned i artikkelen).


skopelos havnen

Havnen ved Skopelos by er sjarmerende og idyllisk, og på langt nær så turistifisert som andre ferieøyer utenfor Hellas

Skopelos har bevart sin egenart og natur og har stort sett vært uforandret de siste førti årene. Men den har likevel alt det en "hellasentusiast" kan ønske seg – tavernaer som serverer typiske greske retter og iskalde hvitviner eller retzinaer med harpikssmak, by med smale gater og smug som innbyr til vandring etter at solen har gått ned og luften er blitt kjøligere, gåturer i olivenlunder til strender med krystallklart vann og turer gjennom pinjeskoger.

Pension Soula – «et lite stykke Norge»

skopelos pension soula

I gåavstand fra sentrum av Skopelos by og i et stille og fredelig hjørne ligger familieeide Pension Soula. Det er en favoritt blant nordmenn, og de samme gjestene kommer tilbake år etter år. Det startet den gangen Gulliver Reiser hadde pensjonatet på reiseprogrammet i begynnelsen av 1980-årene. Etter at Gulliver forsvant, overtok Apollo, som fortsatt tilbyr opphold her. På Pension Soula serveres deilig gresk frokost under løvtrærne i hagen.

Vi ferierte på Soula med barna våre i 1987. I 2019, 32 år senere, kom vi tilbake og fant at lite var endret. Men den yngre generasjonen hadde overtatt driften med direktør Kostas Psathas i spissen. Faren på over 80 var fortsatt aktiv og dyrket grønnsaker i hagen bak huset, og moren, som er like gammel, serverte gjestene nå som den gangen for 32 år siden. Hver fredag serverer hun hjemmelagde og saftige honningboller.

Vi traff Nanna Kobro på Pension Soula, en av de fire nordmennene som bor fast på Skopelos. Hun jobbet som reiseleder i Gulliver fra 1983 til 1993 og har siden aldri forlatt øya. Hun kjenner nesten alle og snakker flytende gresk.


hotel icon Klikk her for alle hoteller på Skopelos


Morgenvandring i olivenlunden

Skopelos by innbyr til noe strandliv, men Stáfylos-stranden fem kilometer rett sørover er et bedre alternativ, og dessuten fører en sjarmerende gangvei dit med olivenlunder og blomsterenger på begge sider der sauer beiter og høner sparker og hakker i den fruktbare jorda. Det er så fredfylt og typisk gresk.

Midtveis dukker det opp et lite kapell på venstres side, der man kan gå inn og tenne et vokslys i et lite rom med ikoner på veggene. I enden av stien fører trapper ned til Stáfylos-stranden som lokker med en fin sand og krystallklart vann. På den andre siden av odden er det en uoffisiell naturiststrand.

skopelos stafylos stranden

Stáfylos-stranden noen kilometer sør for Skopelos by gir fred og ro i sjelen

Etter et bad og noen timer på stranden, finner de fleste veien til tavernen som ligger noen trapper opp fra stranden med panoramautsikt over Egeerhavet der fergene krysser mellom øyene. Tavernaen byr på en rikholdig meny som omfatter duggfriske øl, hvitviner eller retzinaer, gresk salat, tzatziki, sprøstekte ansjos og sardiner, moussaka, keftedes (kjøttboller), souvlaki, dolmades pakket i vinblader og andre retter av ypperste kvalitet. Og det koster ikke så mye heller. Hva mer kan man ønske seg?


flybillettKlikk her for å finne best pris på fly til Skiathos


«Mamma Mia-kirken»

skopelos agios ioannis chapel

Agios Ioannis chapel, kanskje den mest kjente attraksjonen på Skopelos.  Foto: Svedek - CC-lisens

Skopelos ble satt på verdenskartet da bryllupsscenen i publikumssuksessen «Mamma Mia» ble spilt inn på den smale og svingete stien som fører opp til Johanneskirken, nå kalt Mamma Mia-kirken, på øyas sørøstlige hjørne. Berømtheter som Meryl Streep, Amanda Seyfried, Dominic Cooper, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth gjorde klippen Sto Kastri berømt, og den er senere blitt en turistattraksjon.

Mange som besøker øya i dag, tar gjerne en dagstur hit. Men klippen med bratte stup og grønne skråninger er ikke lett tilgjengelig, og den beste måten å komme dit på er å bruke taxi.

Oppdag øya Skopelos

skopelos panormos

Panormos-stranden er et yndet utfluktsmål for turister som besøker Skopelos utenfor Hellas

Takket være rikelig med grunnvann er øya en av de grønneste i Egeerhavet, og vannet er så rent, klart og innbydende, at øya blir markedsført under slagordet «Green and blue».

Det er mange hyggelige bade- og feriebyer langs kysten av Skopelos, for eksempel Agnostas, Panormos, Kastani, Neo Klima, Klima og fergestedet Glossa langt nord med Mamma Mia-kirken rett over på motsatt side av øya. Disse stedene kan nås med bil eller buss fra Skopelos by. Mellom stupbratte og utilgjengelige klipper ligger små bukter der man kan være for seg hele dagen om man ønsker det.

Favoritten blant favoritter er Skopelos

Vi har reist mellom øyene i Egeerhavet i 45 år og har bodd på 33 av dem, Vi regner oss derfor som kjennere av Hellas. Vi får av og til spørsmålet: Hvilken øy liker dere best? Vi må tenke litt fordi mange av øyene er så utrolig flotte, men svaret er likevel alltid det samme: Skopelos.

Av Sidsel og Per Nørgaard

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Vir-guiden!

  • Vir

    Elsker du Kroatia så elsker du Vir, eller omvendt for den saks skyld. Vir er nemlig alt vi tenker på når det gjelder sol, sommer og...

  • Fly til Vir

    Ettersom Vir er en liten øy, finnes det ingen flyplass her. Nærmeste flyplass er Zadar Internasjonale flyplass som blant annet...

  • Klima på Vir

    Middelhavsklima er det som gjelder på øya Vir. Generelt sier man at været i Kroatia har dette middelhavsklimaet ved kysten, mens...

  • Turist på Vir

    I høysesongen, dvs. i slutten av juli og tidlig august myldrer det av feriegjester på Vir. Ellers om året er dette en rolig og...