Europeisk kulturhovedstad høres kanskje ikke spenstig ut for deg som er reisevant "storbyturist". Hele begrepet har noe byråkratisk EU-aktig over seg. Og delvis er jo dette korrekt for det europeiske kulturhovedstad-begrepet er en definisjon som benyttes på byer som av EU får ett kalenderår på å promotere og vise sitt kulturelle mangfold.
Men la for all del ikke det skremme deg. De byene som blir utnevnt benytter som regel sjansen til å vise seg fra sin beste side, med nyoppusede bydeler, nye kulturhus og mange spennende og varierte sceneoppsettinger. Vi mener rett og slett at noe av det lureste du kan gjøre som turist og byentusiast er å reise til en Europeisk kulturhovedstad. Enten en som nylig har vært det, en som er det, eller til og med en som veldig snart skal bli det.
5 gode grunner til å besøke en Europeisk kulturhovedstad
- Det er mange aktiviteter som igangsettes spesielt for kulturhovedstaden, og det er gjerne et mangfold både i kultur og kunst, du vil oppleve alt fra populærmusikk til klassisk, fra moderne performancekunst til gamle klassikere. Budsjettpostene er gjerne store og vi som besøkende nyter godt av det.
- De store severdighetene og attraksjonene er som regel nyoppussede for anledningen. NB! Det betyr også at du må regne med mye oppussingsarbeide i byer som skal bli kulturhovedstad om ett år eller tre.
- Restauranter og uteliv generelt får et oppsving. Ikke minst fordi mange andre (fornuftige og hyggelige turister) også vil besøke en kulturhovedstad og utelivsbransjen gjerne vil ha sin andel av disse.
- Byens atmosfæren er annerledes (og positiv). Folket i en kulturhovedstad er gjerne stolte av utnevnelsen og vil vise både seg selv og sin by fra den aller beste side.
- Du blir kjent med byer som du faktisk knapt visste om, men som allikevel er blant noe av de aller flotteste Europa har å by på!
Se videofilm fra San Sebastian i Spania (Kulturhovedstad i 2015) og en av Europas fineste byer
Norske kulturhovedsteder
Bergen var kulturhovedstad i år 2000, mens Stavanger hadde samme tittel i 2008.
Kulturhovedsteder i Europa
- 2009: Vilnius i Litauen og Linz i Østerrike
- 2010: Essen i Tyskland, Istanbul i Tyrkia og Pécs i Ungarn
- 2011: Turku i Finland og Tallinn i Estland
- 2012: Guimarães i Portugal og Maribor i Slovenia
- 2013: Marseille i Frankrike og Košice i Slovakia
- 2014: Umeå i Sverige og Riga i Latvia
- 2015: Mons i Belgia og Plzeň (Pilsen) i Tsjekkia
- 2016: San Sebastián i Spania og Wrocław i Polen
- 2017: Århus i Danmark og Pafos på Kypros
- 2018: Leeuwarden i Nederland og Valetta på Malta
- 2019: Matera i Italia og Plovdiv i Bulgaria
|
Bli aktiv deltaker! Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk. |