Forsidebilde SurfersBeach

Sarajevo Bli kjent

Sarajevo befinner ved Miljackas elvedal i Bosnia-Hercegovina, og teller ca 400 000 innbyggere iberegnet forstedene.

Sarajevos historie

Sarajevo ble grunnlagt på 1200-tallet, men regionen har hatt beboelse siden i alle fall tusen år f.Kr. I en lang periode, fra 1429 – 1878, var byen underlagt Tyrkia. Fra 1851 ble Sarajevo hovedstad i Bosnia og Hercegovina, som ble innlemmet i Østerrike-Ungarn 1878.

Byen har hatt stor påvirkning på Europas sjebne. Blant annet medførte mordet på erkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni 1914 til utbruddet av første verdenskrig.

Helt frem til 1990-tallet var Sarajevo en etnisk svært blandet by. Ved folketellingen 1991 fordelte befolkningen seg med ca. 49 % muslimer, 30 % serbere og 6,6 % kroater.

Men i  forbindelse med landets selvstendighetserklæring i 1992 brøt det ut kamphandlinger i og omkring byen.  Borgerkrigen, som varte til 1994, påførte folk store lidelser og fikk innvirkning på folketallet, befolkningssammensetningen og næringslivet. Byen fikk i tillegg betydelige materielle skader.

Besøker du Sarajevo i dag så føles borgerkrigen som noe som har skjedd for uendelig lenge siden. Til tross for at synlige spor fortsatt finnes både her og der.  Sarajevo er en stor by, men for turister flest er det først og fremst sentrum, eller centar, som sammen med Gamlebyen (Stari Grad) som det er mest aktuelt å tilbringe tid i.

Gamlebyen - Stari Grad

Den evige flamme brenner til minne om de falne i 2. verdenskrig. Du finner den sentralt i Sarajevo, ved hjørnet av Marshall Tito street og den kanskje viktigste gågaten i byen, Ferhadija.
Den evige flamme brenner til minne om de falne i 2. verdenskrig. Du finner den sentralt i Sarajevo, ved hjørnet av Marshall Tito street og den kanskje viktigste gågaten i byen, Ferhadija.

Gamlebyen i Sarajevo er sterkt influert av religionen som har fulgt byens herskere. Men du finner også eksempler på unik bosnisk arkitektur her. Den østlige delen av gamlebyen er den ottomanske sektoren, mens den vestlige delen av gamlebyen mer viser spor etter Østerrike- Ungarn sfæren. På denne måten symboliserer Sarajevo skillelinjen mellom øst og vest i Europa.

Gamlebyen har i overkant av 50.000 innbyggere og er bydelen med færrest innbyggere. Det er i Stari Grad eller gamlebyen om du vil, du finner de fleste turisthotellene og turistattraksjonene inkludert den kjente Gazi Husrev-beg's Moskéen og Sarajevo Katedral.

Sentrum av Sarajevo - Centar

Sentrum av Sarajevo er lokalisert mellom Gamlebyen i øst og de nyere bydelene Novi Grad og Novo Sarajevo. Det er i denne bydelen at du finner mange av de olympiske kompleksene som ble satt opp til Olympiaden i 1984, herunder Kosevo Stadion og Olympiahallen Zetra, eller Olympic Hall Juan Antonio Samaranch som den egentlig heter. Sentrum er også bydelen hvor du finner de fleste store bedriftene, skolene og sykehuset.

Nybyen - Novi Grad

Novi Grad er resultatet av den kraftige veksten Sarajevo opplevde på 1970-tallet.  Fra 1975 og de kommende 15 årene, mer enn fordoblet innbyggertallet seg i denne bydelen. Tragisk nok ble 92 % av alle bygningene i Novi Grad ødelagt i større eller mindre grad under krigen på 1990-tallet. Siden den gang har det blitt gjort en fantastisk jobb med å restaurere og bygge opp på nytt. Du finner nok fortsatt enkelte hus som har spor etter krigen, men i bunn og grunn er det meste nytt og moderne i denne bydelen i Sarajevo.

Novo Sarajevo

På samme måte som sin nabobydel Novo Grad er Novi Sarajevo utviklet som følge av Sarajevos raske vekst på 1960- og 1970-tallet.  Novo Sarajevo er på mange måter det kommersielle sentrum av Sarajevo og det er her du finner de moderne butikkene. Bydelen huser også Det nasjonalhistoriske museum og Bsomal City Center. Sistnevnte er Balkans 4. høyeste bygning med sine 118 meter.