Forsidebilde SurfersBeach

Sarajevo Spise

Elsker du kjøttmat så elsker du Sarajevo. Dette er et faktum! I Bosnia og Herzegovina er det tradisjonelt kjøtt som står på bordet. Naturligvis kan du som er vegetarianer også besøke byen og fortsatt få mat som er interessant nok. Men det er kjøtteterne blant oss som får det beste Sarajevo har å by på.

I løpet av besøket ditt i Sarajevo så må du besøke en buregdzenica og spise en av de berømte pita-rettene burek, zeljanica, sirnica eller krompirusa.  Dette har vært det tradisjonelle måltidet siden ottomanerne herjet her. Burek er en type kjøttpai, Zeljanica består av spinat og ost, Sirnica er laget av hjemmelaget ost, mens Krompirusa er av krydrete poteter.

Du vil sikkert få spørsmål om du vil ha pavlaka på toppen. Pavlaka er en type krem som passer perfekt med pita. Alternativt så kjøper du drikkeyoghert som du tar til pita-måltidet. Det er svært sjelden at spisesteder som selger denne typen mat, også serverer alkohol. De utallige spisestedene som selger burek selger gjerne kjøttet ut fra vekt, eller antall skiver. Prisen er svært rimelig sett fra vårt ståsted.

De som er glade i kjøtt må stikke innom et allstedsværende rostiljnica, en type restaurant som serverer alle typer grillet kjøtt. Her får du kylling, lam, gris eller storfe. Kjøttet kommer fra fjellene rundt Sarajevo, og i nesten alle tilfeller er kjøttet fra frittgående dyr uten hormontilsettinger eller annet moderne svineri.

Noen typiske kjøttretter i Sarajevo er:

  • Cevapi som er pølser av lam eller blandingskjøtt, servert med løk og pitabrød.
  • Teletina er kalvekjøtt
  • Jagnjetina er grillet lammekjøtt
  • Musaka er en kjøttpai
  • Suho Meso er tørket kjøtt av enten gris eller storfe
  • Prsut er tørket skinke, tilsvarende proscutto i Italia

Sarajevo er stedet for oste-elskere

Ost er også en spesialitet i Sarajevo og i landet forøvrig. Variasjonene fra den ene osten til den andre er stor, så vær "modig" og nysgjerrig, og smak deg frem til din favoritt.  Travnicki er en hvit fetalignende ost fra Travnikdistriktet i sentral-Bosnia.  Osten har en litt salt smak. Vlasicki er en ost fra høylandet og minner mye om Travnicki.

Mladi Sir er som navnet tilsier, en ung ost. Fritt oversatt er det nemlig det Mladi Sir betyr.  Osten er myk og usaltet, og den serveres ofte med en kremet saus. Osten anses for å være helsebringende.  En helt annen type ost er Livanjski.  Dette er en tørr ost som minner om oster du får på Dalmatiakysten i Kroatia. Svært smaksrik og dessuten en kostbar ost sett fra Sarajevo-innbyggernes øyne.

Noen utvalgte restauranter i Sarajevo

Buregdžinica Bosna
Buregdžinica Bosna er en restaurant det går gjetord om. Hit kommer du for å spise pitaretter. Aircondition en trapp opp hvis det er varmt. Åpningstider fra 0700 til 2200. Adressen er Bravadžiluk 9

Avlija
Kanskje byens mest kjente restaurant? Avlija befinner seg i en hage, beskyttet fra omverdenen. Spis en pepperstek med stekte poteter eller en muckalicka som er en sterkt krydret biffstek av storfe. Åpningstider er fra 0800 til 2300. Stengt søndager. Adressen er Sumbula Avde 2.

Dr Food
Dr Food er kjent for å servere Sarajevos beste mat. Hummersalat, tunfisk-salat, store møre biffer og mye mer er hva restauranten kan by på. Legg også til beliggenhet ved elven Miljacka, hyggelige kelnere og god vinmeny. Kan man forlange mer? Adressen er Obala Kulina Bana 10. Åpningstider er fra 1100 til 2400. Stengt søndager.

Du kan også spise på typiske internasjonale restauranter. Det være seg italienske, mexicanske eller andre lands kjøkken. To anerkjente restauranter er:

Cabalero
Caballero er en Mexicansk restaurant som ligger like ved ambassadene til Frankrike og Østerrike.  Maten er slett ikke en dårlig kopi av hva du får i Mexico. Velg mellom enchiladas, tostadas og burritos. Mange alternativer for vegetarianere også. Restauranten har en latino-bar som dessuten egner seg for en Corona-øl eller to. Åpningstider fra 0800 til 2300.

Hot Wok
Forsøk gjerne restauranten Hot Wok  i gaten Totova 12 for det nærmeste du kommer ordentlig Thai-mat i Sarajevo. Her serveres mango-kylling, nudler og andre kjente Thai-retter.  Antagelig har du selskap av diplomater og byråkrater på restauranten, da den er kjent for et internasjonalt klientell.  Åpningstider 1000 til 2300 hele uken med unntak av søndager.

Generelt om mat og uteliv

Husk at i Sarajevo så røyker man over alt. Du skal lete veldig lenge før du finner en røykfri restaurant. Men mange restauranter og caféer har uteplasser som er behagelige alternativer hvis ikke varmen er for trykkende.  Frokost i Bosnia og Herzegovina er ikke nødvendigvis helt lik hva du er vant med hjemmefra. Men retter med egg, som f.eks. omelett kan fås på de fleste hoteller og restauranter.

For en øl på kvelden besøk gjerne Sarajevo bryggeri som ligger like ved Latinerbroen. Den store baren byr på en rekke ølsorter, alle brygget på området.