Forsidebilde SurfersBeach

Kairo Bli kjent

Hvis du er på utkikk etter et hyggelig reisemål for en avslappende langhelg, og tenker at Kairo er en gammel by med masser av kultur og historie og som kan være en eksotisk versjon av Roma eller Paris, må du tro om igjen. Jo da, Kairo har mange fascinerende attraksjoner, men denne byen er ikke tilrettelagt for turister. Den er knapt nok tilrettelagt for sine egne innbyggere. 20 % av byens innbyggere lever i slum. Her finner du ikke romantiske fortausrestauranter på pittoreske brosteinsgater med gateartister og trubadurer. Kairo er overbefolket, forurenset og infernalsk støyende. Du vil stort sett ikke få gå i fred, verken på gatene eller ved pyramidene. Butikkinnehavere vil prøve å dra deg inn i butikkene uten å ta nei for et svar, taxisjåfører vil kjøre sakte ved siden av deg mens de står på hornet og roper Taxi! Taxi! Vær forberedt på at selvutnevnte guider plutselig kan gå ved siden av deg og fortelle deg hva du ser (og siden forvente betaling), mens en flokk barn følger etter deg bare for å se hva du gjør og hvor du skal. Ved pyramidene vil du stadig bli stanset av iherdige lykkejegere som vil guide deg rundt, leie deg en kamel, selge deg film, solkrem, cola eller suvenirer. Mange finner alt dette ganske så slitsomt og frustrerende. Men likevel, når du kommer hjem og ser tilbake på turen din, vil du antakelig verdsette minnene om noen av jordklodens mest imponerende monumenter og byggverk, og ikke angre et sekund på reisen.

Hvis du fortsatt leser, synes du tydeligvis at dette tross alt høres spennende og fascinerende ut. Kairo ligger ved Nilen, noen kilometer fra de legendariske pyramidene og sfinksen ved Giza, byens hovedattraksjon for turister. Opp igjennom århundrene har Kairo vært styrt av romere, arabere fra Irak, sunnimuslimer, tyrkere, franskmenn og engelskmenn, som alle har satt sitt preg på byen. Et naturlig bysentrum er vanskelig å fastsette, her er det mange sammenvokste bydeler, så la oss ta utgangspunkt i områdene på østsiden av Kairos livsnerve, Nilen. Områdene vest for Nilen består hovedsakelig av boliggårder fra etterkrigstiden, og er av liten interesse for besøkende turister.

Sentrum av Kairo
Det som normalt regnes som sentrum, er området på østsiden av Nilen, rundt Det egyptiske museum, fra Frigjøringsplassen ( Midan Tahrir) og opp til Midan Talaat Harb. Her ligger de mer moderne handlegatene, hoteller som Nile Hilton, Ramses Hilton og Cosmopolitan, det amerikanske universitetet og busstasjonen.

Fra dette området krysser flere broer Nilen, og du kan godt spasere over. Midt i Nilen ligger den 2,5 km lange Zamalek-øya, som etter sentrum er en stille oase med store grøntarealer. Her ligger de fleste ambassadene og diplomatdistriktene, i tillegg til en del av de større hotellene som Marriott og Sheraton. Hvis du får nok av trengsel, bråk og mas, kan dette være området for en kjærkommen pust i bakken. Den sørlige delen av øya kalles Gezira, der du også finner operahuset, Museet for moderne kunst og det 185 meter høye utsiktstårnet Cairo Tower.

Sørlige Kairo
Sør for sentrum ligger Garden City, et svært britiskinspirert område som i utgangspunktet var en britisk drabantby mens Egypt var under engelsk styre frem til 1950-tallet. Herfra kan du gå over broen til Manial, et grønt og trivelig område på Rhoda-øya, den andre av Nilens større bebodde øyer. På Rhoda-øya ligger universitetshospitalet og en av Kairos mest besøkte bygninger, Manial Palace Museum. Palasset er en arkitektonisk blanding av mange forskjellige stilarter, fra persisk og ottomansk til rokokko og syrisk.

Enda lenger sør på Nilens østside finner du Kairos eldste bydeler. Bak høye murer ligger det koptiske Kairo, den kristne delen av byen, som tidligere ble kalt Babylon. Det fantes på et tidspunkt over tjue kirker i området. Av dem som fortsatt eksisterer, finner du den såkalte Hengende kirke fra 300-tallet, og St Sergius-kirken, som er bygd på stedet der Maria, Josef og Jesusbarnet skal ha hvilt mens de var på flukt fra Herodes.

Fustat og det islamske Kairo
Like nordøst for det koptiske Kairo ligger bydelen Fustat, som også kan spore sin historie tilbake til en teltby for den islamske hæren som hadde beleiret det koptiske Kairo i år 640. Her holder tusenvis av pottemakere til, dessuten finner du Egypts eldste moské her, Amr ibn al-As.

Nord for Fustat og øst for sentrum ligger det islamske Kairo, som er en ekstrem kontrast til det moderne sentrum. Dette er nærmest en middelaldersk bydel med gamle moskeer, minareter, enkle sandsteinshus, trange smug med eselkjerrer, små markedsplasser med duftende varer i trillebårer og et tilsynelatende totalt fravær av minibanker, McDonalds og neonskilt. Her finner du det som i flere hundre år var Egypts maktsentrum, Citadellet, og Grand Bazaar; Khan al-Khalili. Dessuten finner du Museet for islamsk kunst, og den eneste gjenværende porten i de gamle sørlige bymurene, Bab Zuweyla med sin grusomme historie.

I det islamske Kairo er det nesten ingen hovedgater eller sentrum, og området er stort og labyrintisk, så ta med vann, tålmodighet og et gatekart hvis du skal gå rundt på egen hånd. Spør du noen om retningen til en attraksjon, kan vedkommende komme til å insistere på å følge deg helt frem, mot betaling.

Giza
På den vestlige siden av Nilen finner du hovedsakelig boligområder, men i sør ligger Giza, mest kjent for pyramidene. Giza er i dag en nærmest selvstyrt drabantby til Kairo, men her ligger også Kairos 113 år gamle dyrehage, som kan være en ubehagelig opplevelse for dyrevenner, da parken ikke har verdens beste fasiliteter for dyr som ikke hører hjemme i Egypt. Her finner du også byens eneste fornøyelsespark med grunnlag i historien, Dr Ragabs Pharaonic Village, der meningen er at du skal forflyttes to-tre tusen år tilbake i tid. Dessuten ligger Kairos største universitet her.